REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV prezidentas Donaldas Trumpas, antradienį kreipęsis į tautą per televiziją, pakartojo savo reikalavimą skirti 5,7 mlrd. dolerių (5 mlrd. eurų) tvoros pasienyje su Meksika statybai, tačiau liovėsi grasinęs skelbti nacionalinę nepaprastąją padėtį.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas, antradienį kreipęsis į tautą per televiziją, pakartojo savo reikalavimą skirti 5,7 mlrd. dolerių (5 mlrd. eurų) tvoros pasienyje su Meksika statybai, tačiau liovėsi grasinęs skelbti nacionalinę nepaprastąją padėtį.

REKLAMA

„Laikydamiesi bendro požiūrio į pasienio saugumą, teisėsaugos profesionalai pareikalavo 5,7 mlrd. dolerių realios sienos (statyboms)", – Baltųjų rūmų Ovaliajame kabinete pareiškė prezidentas.

„Mūsų pietiniame pasienyje egzistuoja auganti humanitarinė ir saugumo krizė. Kiekvieną dieną muitinės ir pasienio tarnybos agentai susiduria su tūkstančiais nelegalių migrantų, bandančių patekti į mūsų šalį“, – pridūrė D. Trumpas.

„Nebeturime vietos jiems laikyti ir neturime būdo greitai juos sugrąžinti namo į savo šalis. Amerika išdidžiai įsileidžia milijonus legalių migrantų, kurie praturtina mūsų visuomenę ir prisideda prie mūsų tautos. Bet visiems amerikiečiams kenkia nekontroliuojama nelegali migracija“, – tvirtino prezidentas.

REKLAMA
REKLAMA

„Sveikas protas“

D. Trumpui ir įstatymų leidėjams nesutariant dėl prezidento reikalavimo skirti milijardus JAV dolerių sienos su Meksika statyboms, nuo gruodžio 22 dienos nedirba ketvirtadalis federalinės valdžios institucijų.

REKLAMA

Savo kalboje D. Trumpas neužsiminė apie jokias nuolaidas demokratams, kurie atsisako skirti finansavimą tvoros statybai. Šis projektas yra viena svarbiausių D. Trumpo vidaus politikos idėjų.

Kreipimasis taip pat nesuteikė vilties, kad greitu metu bus nutrauktas laikinas vyriausybės uždarymas, dėl kurio 800 tūkst. federalinių darbuotojų liko be atlyginimų.

Anksčiau D. Trumpas grasino paskelbti nepaprastąją padėtį pasienyje, kad galėtų apeiti Kongresą ir pastatyti sieną Meksikos pasienyje be jo pritarimo bei gauti lėšų iš kariuomenės. Tai tikriausiai sukeltų dar gilesnę politinę krizę.

REKLAMA
REKLAMA

Savo devynių minučių trukmės kreipimesi antradienį šios idėjos jis nepaminėjo, tačiau pakartojo savo reikalavimą dėl sienos ir kalbėjo apie „bendrą požiūrį“, kad technologijos padėtų aptikti narkotikus ir ginklus.

„Demokratų prašymu, tai bus plieninė, o ne betoninė siena. Ši siena yra absoliučiai būtina pasienio saugumui. Taip pat jos nori ir jos reikia mūsų profesionalams pasienyje“, – tvirtino D. Trumpas.

„Tai tiesiog sveikas protas. Siena pasienyje labai greitai atsipirktų“, – pridūrė jis.

„Būti aukščiau partinės politikos“

D. Trumpas kalbėjo neįprastai santūriu balsu, veikiausiai tikėdamasis pademonstruoti aukštą moralę, ir tvirtino norįs įveikti politinius nesutarimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Pakviečiau Kongreso lyderius rytoj į Baltuosius rūmus, kad tai sutvarkytume. Tikiuosi, galime būti aukščiau partinės politikos, kad paremtume nacionalinį saugumą, – sakė JAV vadovas. – Šią situaciją galima būtų išspręsti per 45 minučių susitikimą.“

Nepaisant švelnesnio tono, prezidentas savo kalboje laikėsi savo kontroversiškos žinutės, kuri yra populiari tarp jo dešiniojo sparno šalininkų, kad nelegali imigracija JAV pasienyje su Meksika yra grėsmė amerikiečių gyvybėms.

Jis paminėjo kraupių nusikaltimų, kuriuos įvykdė nelegalūs imigrantai, pavyzdžių, tokių kaip „galvos nukirtimas ir (kūno) sukapojimas“, bei tvirtino „niekada nepamiršiantis skausmo“, kurį patyrė nusikaltimų aukos, su kuriomis jis buvo susitikęs.

REKLAMA

„Kiek dar amerikiečių kraujo turime pralieti, kol Kongresas padarys savo darbą? Tų, kurie atsisako leistis į kompromisą vardan pasienio saugumo, prašau įsivaizduoti, kad tai jūsų vaiko, jūsų vyro ar žmonos gyvenimą taip žiauriai sugriovė ir visiškai sulaužė“, – kalbėjo D. Trumpas.

Prezidento oponentų nuomone, tokios kalbos geriausiu atveju yra panikos skleidimas politiniais tikslais, o blogiausiu – puldinėjimas rasistiniu pagrindu.

Atstovų Rūmų pirmininkė demokratė Nancy Pelosi savo ruožtu pareiškė, kad tikroji problema yra D. Trumpo „žiauri ir neproduktyvi politika“, dėl kurios pasienyje darosi dar pavojingiau pažeidžiamiems migrantams, tarp jų ir jaunoms šeimoms.

REKLAMA

Vyriausybės uždarymas tęsiasi

JAV leidinių faktų tikrinimo komandos netrukus pareiškė abejonių dėl kai kurių D. Trumpo teiginių. Pavyzdžiui, CNN ir „The New York Times“ paskelbė, kad prezidento tvirtinimas, jog pasienio pareigūnai kasdien „susiduria su tūkstančiais nelegalių migrantų, bandančių patekti į mūsų šalį“, yra gerokai perdėtas.

Taip pat neteisingi D. Trumpo tvirtinimai, kad 90 proc. į JAV patenkančio heroino patenka iš Meksikos ir kad Meksika netiesiogiai, per naują prekybos susitarimą su JAV ir Kanada, galiausiai vis tiek sumokės už sieną, rašė „The New York Times“ .

Kalba niekaip neparodė, kad greitu laiku bus išspręstas dalies vyriausybės įstaigų uždarymo, trunkančio jau 18 dienų, klausimas. Uždarymo buvo imtasi kaip derybų taktikos, bet jis virto disfunkcinės Vašingtono politikos simboliu ir tampa vis skausmingesne situacija atlyginimų negaunantiems darbuotojams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atlyginimų mokėjimas buvo sustabdytas daugeliui darbuotojų, kai D. Trumpas atsisakė pasirašyti vyriausybės išlaidų planus, taip bandydamas priversti demokratus finansuoti jo sieną.

N. Pelosi apkaltino D. Trumpą „laikant Amerikos žmones įkaitais“. Senato demokratų mažumos lyderis Chuckas Schumeris (Čakas Šumeris) kaltino prezidentą valdant „pykčio priepuoliais“ ir naudojantis vyriausybės darbuotojais „kaip svertu“.

Buvo spėliojama, kad D. Trumpas sakydamas kalbą kai kur galėtų nusileisti, pavyzdžiui, sumažindamas skelbiamą sienos kainą ar pasiūlydamas demokratams lankstumo kitose imigracijos politikos srityse.

Tačiau jis to nepadarė.

Vis dėlto reikšminga ir tai, kad prezidentas nepaskelbė nacionalinės nepaprastosios padėties.

Demokratai ir kai kurie respublikonai perspėjo, kad tai būtų laikoma pavojinga eskalacija ir būtų ginčijama teisme. Istorinė platforma

REKLAMA

Ovalusis kabinetas regėjo daug istorinių paskelbimų, nuo George'o W. Busho reakcijos į 2001 metų rugsėjo 11-osios atakas iki Johno F. Kennedy pasirodymo per televiziją Kubos raketų krizės piko metu.

D. Trumpas suplanavo, kad ši iškilminga aplinka sudarys sąlygas jam susigrąžinti iniciatyvą Meksikos sienos klausimu, padėjusiu jam 2016 metais laimėti rinkimus ir tapusiu itin svarbiu tikslu jo šalininkams.

Ketvirtadienį prezidentas pats vyksta į retą išvyką prie Meksikos sienos.

Daugelio amerikiečių toli gražu neįtikina šiurpūs D. Trumpo pasakojimai apie nelegalių imigrantų keliamą didžiulę grėsmę saugumui, tad prezidento kalba turėjo savą aukštai iškeltą kartelę: patikimumą.

REKLAMA

Tačiau respublikonų kontroliuojamo Senato lyderis Mitchas McConnellas sveikino kalbą ir sakė, kad D. Trumpas „patvirtino savo įsipareigojimą spręsti humanitarinę ir saugumo krizę prie mūsų valstybės pietinės sienos“. Ne visų akys nukreiptos į prezidentą

Kol besidominčiųjų politika dėmesys buvo nukreiptas į svarbius šios priešpriešos klausimus, kiti ne taip rimtai domėjosi besiklostančiais įvykiais.

Lažybų svetainė bookmaker.eu siūlė lažintis dėl to, ar D. Trumpas sakydamas kalbą meluos, ar jis paskelbs nacionalinę nepaprastąją padėtį ir ar iki sausio 18 dienos jis atnaujins federalinių institucijų darbą.

Tuo metu pornografinių filmų aktorė ir striptizo šokėja Stormy Daniels, išgarsėjusi pareiškimu, kad jai buvo sumokėta už tylėjimą apie savo romaną su D. Trumpu, pasiūlė kitą būdą nenuobodžiauti.

„Jei ieškote ko nors, ką bent kiek būtų verta žiūrėti šįvakar 21 valandą, tai aš 8 minutes per tiesioginę (transliaciją) instagrame vilkėdama vien apatinius lankstysiu skalbinius“, – paskelbė ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų