REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Japonija antradienį patvirtino planus pertvarkyti du laivus į lėktuvnešius – pirmuosius šalyje nuo Antrojo pasaulinio karo – siekdama atsverti regione didėjančią Kinijos galią.

Japonija antradienį patvirtino planus pertvarkyti du laivus į lėktuvnešius – pirmuosius šalyje nuo Antrojo pasaulinio karo – siekdama atsverti regione didėjančią Kinijos galią.

REKLAMA

Pagal naująjį penkerių metų gynybos planą numatoma, kad šalies kariuomenė pertvarkys šiuo metu turimus du sraigtasparnių nešėjus, kad jie įgytų galimybę leisti naikintuvus. Šis sprendimas yra naujausias žingsnis įgyvendinant premjero Shinzo Abe užmojus sustiprinti Japonijos karinius pajėgumus.

Sh. Abe vyriausybė argumentuoja, kad šios pastangos yra būtinos, didėjant gynybos iššūkiams regione, įskaitant tebetvyrančią įtampą su Šiaurės Korėja.

Japonija sako, kad paslapčiomis vykdoma Kinijos kariuomenės plėtra kelia „didelį susirūpinimą“ regione.

Vis dėlto šis Tokijo žingsnis vertinamas prieštaringai: anot kritikų, Japonija tolsta nuo savo pasižadėjimo apsiriboti griežtai gynybiniais pajėgumais, kaip numato po Antrojo pasaulinio karo priimta pacifistinė šalies konstitucija.

REKLAMA
REKLAMA

„Užtikrinsime būtinų gynybos pajėgumų kiekybę ir kokybę“, – antradienį per įprastą spaudos konferenciją sakė ministrų kabineto vyriausiasis sekretorius Yoshihide Suga.

REKLAMA

„Esame įsitikinę, kad tai... yra leidžiama konstitucijos“, – pridūrė jis.

Antradienį patvirtintame penkerių metų plane numatoma, kad iki 2024 metų kovo gynybai bus skirtas rekordinis kiekis lėšų – 27,47 trln. jenų (213,9 mlrd. eurų).

Planuojama, kad Gynybos ministerija modernizuos du „Izumo“ klasės sraigtasparnių nešėjus, kad jie galėtų leisti vertikaliai gebančius pakilti naikintuvus, pavyzdžiui, JAV gaminamus F35B.

Japonijos vyriausybė antradienį taip pat paskelbė, jog per ateinantį dešimtmetį įsigis 42 tokius naikintuvus, ir labiausiai tikėtina, kad bus pasirinkti F35B.

REKLAMA
REKLAMA

Be to, ketinama įsigyti 105 naikintuvus F35A, neturinčius galimybės vertikaliai kilti ir leistis, todėl jie pertvarkytuose laivuose negalės būti naudojami.

Vietos žiniasklaida pranešė, kad šie pirkimai gali kainuoti iš viso daugiau kaip trilijoną jenų (7,79 mlrd. eurų).

Japonija anksčiau pasižadėjo pirkti daugiau JAV gamybos karinės technikos, spaudžiama prezidento Donaldo Trumpo, ne kartą reiškusio nusiskundimus dėl didelio Vašingtono ir Tokijo prekybos disbalanso.

Sh. Abe pastaruoju metu ryžtingai plėtė Japonijos aljansą su Jungtinėmis Valstijomis.

Jis jau ne vienerius metus siekia, kad Japonijos pacifistinė konstitucija būtų pakeista, ir sako, kad pagrindinis įstatymas neleidžia šalies Savigynos pajėgoms (SDF) netgi ginti šalies nuo puolimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vyriausybė taip pat pritarė 10 metų gynybos politikos gairėms, naujai pabrėžiančioms kibernetinį saugumą ir kosminę gynybą.

Pertvarkyti laivai ir naujieji lėktuvai „padidins operatyvinį lankstumą“, Kinijai didinant savo karinių jūrų pajėgų vaidmenį vandenyse, kur yra kelios Japonijos administruojamos salos, sakė vienas gynybos pareigūnas.

Teritorijoje nuo Okinavos iki Taivano „mūsų SDF pėdsakas labai, labai mažas“, pridūrė jis.

Tačiau pareigūnas sakė, kad būtų „nesusipratimas“ manyti, jog planuojamais atnaujinimais bus sukurti „visaverčiai lėktuvnešiai“, pajėgūs rengti puolamąsias operacijas tolimuose regionuose.

Be to, naujų naikintuvų pagrindinės bazės bus dabartiniai sausumos aerodromai, o ne laivai, aiškino šaltinis.

„Nekuriame lėktuvnešių aviacijos sparnų arba lėktuvnešių aviacijos eskadrilių, – pabrėžė jis. – Šito nebus.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų