REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Europos Sąjungos banko veiklos licenciją gavę „Revolut“ neseniai sulaukė 250 mln. dolerių injekcijos iš rusų verslininko Jurijaus Milnerio rizikos kapitalo investicijų bendrovės „DST Group“, su kuria yra siejami Kremliaus aplinkos žmonės.

Europos Sąjungos banko veiklos licenciją gavę „Revolut“ neseniai sulaukė 250 mln. dolerių injekcijos iš rusų verslininko Jurijaus Milnerio rizikos kapitalo investicijų bendrovės „DST Group“, su kuria yra siejami Kremliaus aplinkos žmonės.

REKLAMA

Praėjusiais metais dėl žurnalistinio tyrimo „Panama Papers“ išaiškėjo, kad JAV sudarytuose „Putino patikėtinių rato sąrašuose“ vėliau atsidūręs milijardierius Ališeras Usmanovas įsigijo „Facebook“ akcijų. Nusipirko jis jas už „Gazprom“ pinigus, pasinaudojęs ofšorinėmis bendrovėmis, ir tuo pačiu „DST Group“.

A. Usmanovas, kuris 2012-2014 metais buvo laikomas turtingiausiu Rusijos žmogumi (turtas siekė ir 18,6 mlrd. dolerių), 2008-ųjų vasarą tapo J. Milneriui priklaususios „Digital Sky Technologies“ akcininku. Vėliau „Digital Sky Technologies“ virto „Mail.ru group“, o J. Milneris pasitraukė iš bendrovės valdybos pirmininko pareigų ir pradėjo dirbti išskirtinai su užsienio investicijomis.

TAIP PAT SKAITYKITE:

Jeigu ne „Panama papers“ tyrimas, niekas nieko ir nežinotų

Kaip „Gazprom“, o tiksliau, Rusijos oligarchas ir Kremliaus piramidės dalimi laikomas Ališeras Usmanovas, įsigijo „Facebook“ akcijų už mokesčių mokėtojų pinigus, nebūtų sužinojęs niekas, jeigu ne 2017-aisiais pasaulį sudrebinęs „Panama Papers“ tyrimas.

REKLAMA
REKLAMA

Naudojantis paviešintais duomenimis, A. Navalno kovos su korupcija fondas nustatė, kad „Gazprom“ investicijų padalinys „Gazprominvestholding“ (kurio prezidentu buvo A. Usmanovas), skyrė milijardinę paskolą ofšorinei bendrovei „Kanton services“, kuri jau per „DST Group“ įsigijo „Facebook“ akcijų.

REKLAMA

Netrukus tos akcijos buvo perparduotos jau kitai ofšorinei bendrovei – „EPION“. O ši tiesiogiai priklauso A. Usmanovui. Tai yra, A. Navalno komanda nustatė, kad iš valstybinės bendrovės, kurios padaliniui vadovauja A. Usmanovas, lėšų buvo įsigytos akcijos, kurios atsidūrė to paties A. Usmanovo asmeninėje bendrovėje.

Poveikis JAV rinkimams ir „Facebook“ duomenų perdavimas „Mail.ru“

2017-aisiais „Facebook“ sulaukus kaltinimų dėl Kremliaus botų veiklos JAV prezidento metu paaiškėjo ir tai, kad su Kremliumi siejama didžiausia Rusijos IT bendrovė „Mail.ru“ buvo gavusi „specialią prieigą“ prie soc. tinklo vartotojų duomenų.

REKLAMA
REKLAMA

„Facebook“ pripažino, kad „Mail.ru“, kaip ir dalis kitų trečiųjų šalių programų kūrėjų, gavo prieigą prie vartotojų duomenų, prieš visiškai „užrakinant“ ją pašaliniams 2015-aisiais. Anot CNN ir „Wired“, rusai gavo prieigą prie vartotojų duomenų mažiausiai dviem savaitėms.

„Mail.ru“ valdanti bendrovė buvo įkurta A. Usmanovo, su Kremliumi siejamo oligarcho.

JAV sudaryta speciali komisija šiuo metu vysto tyrimą dėl Rusijos kišimosi į šios šalies prezidento rinkimus 2016-aisiais. Taip pat tiriamas galimas naudojimasis „Twitter“ ir „Facebook“ socialiniais tinklais, siekiant manipuliuoti rinkėjų nuomone.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

JAV demokratų senatorius Markas Warneris teigė, kad yra būtina sužinoti, kur buvo panaudoti soc. tinklų duomenys: „Mes dabar sužinojome, kad didžiausia technologijų bendrovė Rusijoje, kurios vadovai tvirtai siejami su Vladimiru Putinu, potencialiai turėjo šimtus programėlių feisbuke, kurios rinko vartotojų duomenis. Jeigu tai yra tiksli informacija, mums būtina išsiaiškinti, kuri vartotojų informacija buvo perduota mail.ru ir kas galėjo būti su ja daroma“.

Kas yra „DST Global“

„DST Global“ J. Milnerio buvo įkurta 2009-aisiais. Tai tarptautinė investicijų bendrovė, kurios pagrindinė būstinė įsikūrusi Honkonge.

Prie jos investicijų yra prisidėjęs ir Rusijos valstybės kontroliuojamas bankas VTB, oligarchas A. Usmanovas. Investicijų bendrovė orientuojasi į technologijų sritį ir veikia visame pasaulyje. 2009-aisiais J. Milnerio bendrovė investavo į „Facebook“ 200 mln. dolerių, 2011-aisiais į „Twitter“ – 400 mln.

REKLAMA

Kuomet 2017-aisiais kilo skandalas bendrovė išplatino viešą laišką, kuriame teigė, kad investicijos į „Facebook“ bei „Twitter“ buvo tik kelios iš daugiau nei 30 interneto bendrovių visame pasaulyje, kurios sulaukė „DST Global“ investicijų – įskaitant „Airbnb“, „Spotify“ ar „Alibaba“. Nuo 2009-ųjų bendrovė investavo 7 mlrd. dolerių į interneto verslą, 5 proc. šios sumos sudarė VTB banko investicijos.

„DST Global“ atstovų teigimu, tai buvo vienintelė investuotoja iš Rusijos valstybinio sektoriaus.

„A. Usmanovas buvo vienas iš 50 pasyviųjų investuotojų, kuomet „DST Global“ investavo į „Facebook“, ir „VTB Bank“ buvo vienas iš 40 pasyvių investuotojų, kuomet „DST Global“ investavo į „Twitter“, – rašoma pranešime, aiškinant, kad jie niekaip negalėjo paveikti bendrovių, į kurias buvo investuojama, veiklos.

REKLAMA

„DST Global“ taip pat pažymima, kad savo akcijas „Facebook“ jie pardavė 2013-aisiais, o „Twitter“ – 2014-aisiais, pora metų anksčiau, negu vyko JAV prezidento rinkimai, per kuriuos tariamai jų buvo daroma įtaka rinkėjams per socialinius tinklus.

Trumpai apie „Revolut“

Tai kiek daugiau nei prieš trejus metus įsikūrusi internetinių technologijų bendrovė, kurios pagrindinis tikslas – teikti vartotojui tarpbankinių pavedimų ir kitas bankines operacijas mažesniais kaštais negu tradiciniai bankai.

Bendrovę įkūrė du prieš tai ne vienerius metus Vakarų bankuose dirbę trisdešimtmečiai verslininkai – ukrainietis iš Odesos Vladas Jucenka ir rusas Nikolajus Storonskis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Revolut“ centrinė būstinė yra Londone, programuotojų padaliniai dirba Maskvoje, Sankt Peterburge ir Krokuvoje.

2018-ųjų balandį, kuomet ir buvo gauta 250 mln. dolerių investicija iš „DST Group“ bendrovė buvo įvertinta 1,7 mlrd. dolerių. Nikolajaus Storonskio turtas vertinamas daugiau nei 500 mln. dolerių.

Savo veiklą JAV jie planavo pradėti jau 2018-ųjų vasarą, tačiau viename interviu pripažino, kad „pervertino savo jėgas“ ir „nesusitvarkė su vietiniu reguliavimu“.

Todėl veiklos JAV, kaip ir Rusijoje, pradžią atidėjo iki kitų metų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų