REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pastebima, kad globalizacija vis tvirčiau sujungia šalis ir žemynus, o sienos žemėlapiuose ir geografiniai barjerai tam tikra prasme pasidarė nebeaktualūs. Šiandien įvykiai viename pasaulio gale lengvai gali lemti pasekmes visai kitur, o kartais atsiliepti ir visam pasauliui. Ko pasauliui tikėtis 2019-aisiais savo kasmetinėje apžvalgoje pasakoja „Stratfor“ analitikai.

Skaityk lengvai

Pastebima, kad globalizacija vis tvirčiau sujungia šalis ir žemynus, o sienos žemėlapiuose ir geografiniai barjerai tam tikra prasme pasidarė nebeaktualūs. Šiandien įvykiai viename pasaulio gale lengvai gali lemti pasekmes visai kitur, o kartais atsiliepti ir visam pasauliui. Ko pasauliui tikėtis 2019-aisiais savo kasmetinėje apžvalgoje pasakoja „Stratfor“ analitikai.

REKLAMA
Skaityk lengvai

Geopolitikos analizės lyderiai „Stratfor“ pasižymi savo unikalia metodologija, kuri leidžia ne tik tiksliai, tačiau ir kitokiu kampu pateikti įvykių analizes ir prognozes.

Prestižinėse pasaulio žiniasklaidos priemonėse cituojama ir publikuojama kasmetinė „Stratfor“ prognozė nušviečia svarbiausius artėjančių metų įvykius.

Toliau stiprės didžiosios šalys. JAV sustiprins savo strateginį Kinijos puolimą, įvedant naujus mokesčius, sankcijas ir apribojimus naujoms technologijoms, stiprins palaikymą Taivanui ir dar griežčiau veiks Pietų Kinijos jūroje. Tuo pat metu subyrėjęs susitarimas dėl ginklų kontrolės paspartins ginklavimosi varžybas tarp JAV, Rusijos ir Kinijos. Įtemptas geopolitinis klimatas suteiks dėkingas strategines galimybes pažeidžiamoms priešakinėms valstybėms, tokioms kaip Lenkija ar Taivanas, tačiau sukurs krūvas problemų mažesnėms galios valstybėms, bandančioms užimti neutralią poziciją, tokioms kaip Turkija, Indija ir Vietnamas.

REKLAMA
REKLAMA

Stiprės geopolitinė rizika verslo segmentui. Remdamasi grėsmėmis nacionaliniam saugumui, JAV valdžia labai stipriai spaus Europą, Japoniją, Australiją, Kanadą, Pietų Korėją ir Taivaną, reikalaudami iš jų didesnių barjerų kinų investicijoms. Tai paveiks mokslo tyrimus ir prekybą strateginėse srityse, pradedant dirbtiniu intelektu ir baigiant 5G tinklais, kurie pasirodys kaip tik 2019-aisiais. Kinijos noras pasivyti likusias valstybes tokiose svarbiose srityse kaip orlaivių ir kosminė pramonė bei šiuolaikinių puslaidininkių gamyba tik sustiprins rizikas korporacijoms ir privers JAV imtis daugiau puolamųjų veiksmų kibernetinėje erdvėje. Be to, korporacijoms teks turėti reikalų su tiekimo grandinių sutrikimais, išaugusiomis baudomis ir teismo procesais dėl nutekintų duomenų.

REKLAMA

Prekybos nepastovumas pasaulinėje ekonomikoje. JAV ir Pasaulinės prekybos organizacijos priešprieša gali paralyžiuoti šios institucijos prižiūrimų ginčų sprendimą, dėl ko šalys bus priverstos pradėti sunkiau prognozuojamas dvišales derybas dėl vienų ar kitų prekybinių nesutarimų. Kanadai, Meksikai, Japonijai ir Pietų Korėjai yra daugiau galimybių išsireikalauti savo kvotų siekiant sumažinti amerikiečių mokesčių automobiliams grėsmę. Tačiau prekybos derybos tarp ES ir JAV yra pasmerktos nesėkmei. Nors papildomi tarifai Kinijai sustiprins neapibrėžtumą prekyboje, iš esmės Baltųjų rūmų prekybos politikos poveikis globaliai ekonomikai bus pakankamai silpnas.

REKLAMA
REKLAMA

Nerimą keliantis Italijos ir „Brexit“ scenarijus. Populistinė Italijos valdžia 2019-aisiais taps rimčiausia grėsme eurozonai, nes stiprėja nuogąstavimas dėl šios šalies skolos augimo ir trapaus bankų sektoriaus. Didžiausią poveikį Romai darys net ne Briuselio grasinimai, o atšalę tarptautinių rinkų jausmai.

Briuselis tuo pat metu ves derybas su Londonu siekiant neleisti „Brexit“ be susitarimo ES sąlygomis. Britų parlamento veto gali tapti didžiausia kliūtimi bent kiek tvarkingam šalies pasitraukimui iš ES.

Tolimesni prieš Iraną nukreipti žingsniai. Jau įvedus toli siekiančias sankcijas prieš Teheraną ir joms realiai jau veikiant, JAV tęsia savo kampaniją dėl šios totalitarinės valstybės izoliacijos regione ir dėl šalies susilpninimo iš jos vidaus. Tai dar labiau padidins įtampą tarp Vašingtono ir Teherano, bei susilpnins ir be to nelabai didelius šansus konstruktyviam dialogui. Bendra interesų visuma gali sustiprinti Saudo Arabijos ir JAV santykius aukščiausiu lygiu, nepaisant nepasitenkinimo karališkąja šeima ir jos valdymo metodais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dėmesys pasaulinės energijos resursų rinkos pasiūlos augimui. Saudo Arabija ir Rusija įdėmiai stebės naftos gavybos apimtis siekiant išvengti kainų kritimo, o tai pat pat stebės Irano eksporto sustabdymo pasekmes. Auginti savo gavybą gali Irakas ir Libija, tuo sumažindamos JAV eksporto potencialą. Tačiau, kuomet 2019-aisiais JAV užims savo vietą didžiausių pasaulyje suskystintųjų dujų eksportuotojų trejetuke, globalioje rinkoje įvyks rimti pokyčiai.

Griaunančiųjų jėgų veikla Amerikos žemyne. JAV sąjungininkai ir griežtos politikos šalininkai Brazilijoje ir Kolumbijoje imsis nebūdingų jiems veiksmų regione siekiant sumažinti krizės Venesueloje poveikį. Brazilija ir jos bandymas perkonstruoti ir reformuoti prekybos sąjungą Mercosur susidurs su pasipriešinimu dėl sudėtingos politinės situacijos Argentinoje. Meksikoje vyksiantis referendumas patikrins dabartinės valdžios galimybes, tuo pačiu kylant agresyvių populistų populiarumui, kuris baidys investuotojų pasitikėjimą.

Etiopija kaip didžiųjų permainų variklis Afrikos kyšulyje. Ambicingas Etiopijos veiksmų planas pritraukia į šią valstybę investuotojų susidomėjimą ir užsienio šalis. Tačiau vidiniai iššūkiai, su kuriais susiduria dabartinė valdžia, ir etniniai nesutarimai silpnins Adis Abebo jėgos impulsų plėtrą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų