REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pentagonas trečiadienį įsakė 35 000 kariškių būti pasirengus vykti į Iraką šį rudenį, praneša "Yahoo.com"

REKLAMA
REKLAMA

Perdislokavimo įsakymai, pasirašyti gynybos sekretoriaus Roberto Geitso (Robert Gates) leis vadams nemažinti ten esančių pajėgų skaičiaus iki metų galo, jei to prireiks. G.W. Bušas (G.W.Bush) yra įsakęs pasiųsti į Iraką 30 000 papildomų pajėgų, kad būtų stabilizuota padėtis ir numalšintas smurtas Bagdade. Viso JAV Irake dabar turi dislokavusios 146 000 karių.

REKLAMA

Pentagono atstovas spaudai Braianas Vitmanas (Bryan Whitman) pabrėžė, kad šie įsakymai nereiškia, jog padidintas kontingentas bus laikomas Irake ii gruodžio. Realūs perdislokavimo terminai ir jo “bangų” trukmė, pasak jo, priklausys nuo realios padėties.

Šis sprendimas priimtas kaip tik tuo metu, kai Bušo administracija patiria didelį spaudimą išvesti kariuomenę iš Irako. Bušas praeitą savaitę vetavo įstatymą, pagal kurį 124,2 mlrd.dolerių skyrimas karui susiejamas su kariškių pasitraukimo iš Irako pradžia šį rudenį. CNN viešosios nuomonės apklausa, paskelbta trečiadienį parodė, kad daugiau nei pusė amerikiečių nepritaria šiam prezidento veto.

REKLAMA
REKLAMA

Atstovų rūmų demokratų lyderiai antradienį išplatino partijos nariams naują projektą, kuris finansuotų karą iki liepos mėnesio, o paskui leistų Kongresui svarstyti lėšų apribojimą, jei padėtis nepagerės. Bušas yra paprašęs skirti daugiau nei 90 mlrd. karui iki rugsėjo mėnesio.

Projektas pateiktas siekiant nuraminti tuos demokratų kongresmenus, kurie reikalauja tuoj pat trauktis iš Irako ir ragina partijos lyderius nepasiduoti po prezidento veto. Neturėdami pakankamos daugumos Senate, demokratai imasi šių žygių daugiau demonstruodami savo poziciją visuomenei, nei ketindami realiai sulaukti dar vieno prezidento veto.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Senato daugumos lyderis Haris Reidas (Harry Reid) , prieš susitikimą su Atstovų Rūmų pirmininke Nense Pelosi (Nancy Pelosi), sakė žurnalistams, kad “niekas nenutarta ir nieko dar neatsisakyta”, o jis toliau bandysiąs dirbti su Baltaisiais Rūmais.

Atstovų Rūmų demokratų lyderiai šneka maištingesnėmis intonacijomis.

"Nesiliesiu į jokius kompromisus" su Baltaisiais Rūmais, sakė Pelosi,

Šaltiniai demokratų stovykloje teigia, jog Reidas ir Pelosi antradienį susitikę pripažino, jog Atstovų Rūmai ir Senatas galbūt veiks kiek skirtingais būdais, nes Senate, kur demokratų dauguma ne tokia ryški, gali nepavykti surinkti reikiamų 60 balsų.

REKLAMA

Anksčiau antradienį Bušas buvo susitikęs su tuzinu demokratų, kurie žinomi, kaip neretai balsuojantys labiau konservatyviai.

Atstovų Rūmuose siūlomas įstatymas skirtų 30 mlrd. Dolerių karinėms operacijoms iki liepos mėnesio, taip pat 12 mlrd. būtų skirta sumokėti už įrangą ir apmokymus Afganistano ir Irako pajėgoms. Dar 15 mlrd būtų skirta kitiems svarbiausiems projektams, įskaitant 6,8 mlrd. uragano padariniams likviduoti, 3,1 mlrd. bazių uždarymui, 2,2 mlrd. šalies saugumui užtikrinti.

Pagal šį pasiūlymą, Bušas turėtų liepos 13d., kuomet dėl saugumo ir politikos reformų tarsis Irako vyriausybė, iš naujo informuoti Kongresą apie padėtį. Pastarasis per 10 dienų turėtų nutarti , kad kariai grįžta namo arba pratęsti finansavimą iki rugsėjo.

REKLAMA

Baltųjų Rūmų atstovas spaudai kritikuoja tokias numatomas sąlygas. "Mes manome, kad karo vadams reikia sudaryti tokias sąlygas, kad jie, kaip ir kariai mūšio lauke, gautų tai kas jiems reikalinga ir būtų įmanoma planuoti ilgalaikes operacijas”, sakė jis.

Respublikonai Kongrese taip pat ragina demokratus “neišduoti vyrų ir moterų su uniformomis”, nes jie nesą vaikai išsiruošę mėnesį pastovyklauti.

Geitsas ir jo kariniai vadai sako rugsėjį informuosiantys apie tai, kiek sėkmingai vyksta operacijos pagal naujus planus ir tada būsią galima svarstyti kada ir kokiomis sąlygomis kariai grįžtų namo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų