REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Armėnijos premjero pareigas einantis Nikolas Pašinianas iškovojo triuškinamą pergalę per sekmadienį įvykusius pirmalaikius parlamento rinkimus ir įtvirtino savo politinį autoritetą, rodo pirmadienį paskelbti rezultatai.

Armėnijos premjero pareigas einantis Nikolas Pašinianas iškovojo triuškinamą pergalę per sekmadienį įvykusius pirmalaikius parlamento rinkimus ir įtvirtino savo politinį autoritetą, rodo pirmadienį paskelbti rezultatai.

REKLAMA

Reformų siekiantis N. Pašinianas pirmalaikius rinkimus išprovokavo keli mėnesiai po to, kai iškilo į valdžią per taikią revoliuciją.

43 metų buvęs žurnalistas žadėjo išrauti išsikerojusią korupciją ir spręsti išplitusio skurdo problemą. Jis sulaukė didelio palaikymo neturtingoje Kaukazo valstybėje, turinčioje apie 3 mln. gyventojų.

Suskaičiavusi visus balsus Centrinė rinkimų komisija pranešė, kad už N. Pašiniano partijos „Pilietinis susitarimas“ vadovaujamą bloką balsavo 70,43 proc. rinkėjų.

Antra liko įtakingo oligarcho ir buvusio imtynininko Gagiko Carukiano partija „Klestinti Armėnija“, gavusi tik 8,27 proc. balsų.

REKLAMA
REKLAMA

N. Pašinianas pirmadienį ryte džiaugėsi pergale ir dėkojo „stipriai Armėnijos liaudžiai“.

„Aš jumis didžiuojuosi... Būkime drąsūs“, – socialiniame tinkle „Facebook“ parašė jis.

REKLAMA

N. Pašinianas premjeru tapo gegužę, po kelias savaites trukusių taikių protestų prieš vyriausybę, nuvertusių veteraną lyderį Seržą Sargsianą.

Tačiau N. Pašiniano reformų vajų kelis mėnesius trikdė S. Sargsiano Respublikonų partija, dominavusi Nacionaliniame susirinkime, kol vyriausybės vadovo tikslinis atsistatydinimas praeitą mėnesį išprovokavo pirmalaikius rinkimus.

„Neginčijamas valdymas“

Respublikonų partija per sekmadienį įvykusius rinkimus tegavo 4,7 proc. balsų, tad neperžengė penkių procentų slenksčio ir nepateko į parlamentą.

REKLAMA
REKLAMA

Vienintelė kita į parlamentą taip pat patekusi partija yra maža liberali provakarietiška „Šviesioji Armėnija“, gavusi 6,37 proc balsų.

Ir „Klestinti Armėnija“, ir „Šviesioji Armėnija“ yra laikomos palankiomis N. Pašinianui, tad opozicinės partijos nebuvimas naujai išrinktame parlamente bus išbandymas jaunai šalies demokratijai, sako analitikai.

„Rinkimai užbaigė politinę Pašiniano „aksominės revoliucijos“ permainą. Tik revoliuciją remiančios partijos pateko į parlamentą“, – naujienų agentūrai AFP sakė analitikas Hakobas Badalianas.

„Opozicija itin silpna ir nuo šiol vienintelė atsvara neginčijamam Pašiniano valdymui bus visuomenės nuomonė“, – pridūrė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Analitikas Gela Vasadzė sakė: „Opozicinės partijos buvo iššluotos iš Armėnijos politinio kraštovaizdžio ir tai yra iššūkis jaunai Armėnijos demokratijai.“

„Balsavau už teigiamus pokyčius“

Vienoje balsavimo apylinkėje Jerevano centre rinkėjai sakė optimistiškai vertinantys N. Pašiniano žadamus politinius pokyčius, taip pat liejo pyktį buvusių korumpuotų pareigūnų atžvilgiu.

„Dėl revoliucijos pagaliau turėsime sąžiningus rinkimus“, – naujienų agentūrai AFP sakė 72 metų pensininkas Parzikas Avetisianas.

„Balsavau už teigiamus pokyčius, žadamus Nikolo (Pašiniano)“, – pridūrė jis.

Rinkėjų aktyvumas buvo 48,63 proc., nurodė Centrinė rinkimų komisija.

Ankstesnius rinkimus temdė kaltinimai sukčiavimu, bet N. Pašinianas praeitą savaitę pažadėjo „geriausius rinkimus, kokie kada nors yra buvęs Armėnijoje“, be balsų klastojimo ir rinkėjų bauginimo.

REKLAMA

Tarptautiniai stebėtojai rinkimus vadino demokratiniais ir sakė, kad per balsavimą buvo „gerbiamos pagrindinės laisvės, jais visuomenė labai pasitikėjo“.

„Bendrai nebuvo rinkiminių nusižengimų, įskaitant balsų pirkimą ir spaudimą rinkėjams, todėl galėjo vykti tikras varžymasis“, – sakoma Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) stebėtojų pareiškime.

Eilinių parlamento rinkimų Armėnijoje neturėjo būti iki 2022 metų.

Analitikai sako, kad N. Pašinianas nusprendė siekti pirmalaikių rinkimų, kol dar neprarado populiarumo.

Rugsėjį jo politinis blokas užsitikrino triuškinamą pergalę vietos valdžios rinkimuose ir Jerevane gavo daugiau nei 80 proc. balsų. Sostinėje gyvena beveik 40 proc. visų šios buvusios sovietinės respublikos gyventojų.

REKLAMA

Siekdamas reformų savo šalyje, N. Pašinianas per pirmuosius penkis darbo premjero poste mėnesius taip pat siekė subalansuotos užsienio politikos.

Jis dar kartą patikino Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną, kad Armėnija liks ištikima Maskvos sąjungininkė, ir tuo pat metu stengėsi įtikti Vakarų lyderiams.

Spalio mėnesį per tarptautinį viršūnių susitikimą Jerevane jis šoko tradicinius armėnų šokius su Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu ir mūvėjo tokias pačias kojines kaip Kanados ministras pirmininkas Justinas Trudeau.

Dėl 101 vietos Nacionaliniame Susirinkime varžėsi devynios politinės partijos ir du rinkimų blokai. Kad patektų į parlamentą, partijai reikia surinkti mažiausiai 5 proc. balsų, rinkimų blokui – septynis procentus.

Nepaisant prastų rezultatų, „Klestinti Armėnija“ ir „Šviesioji Armėnija“ gaus mažiausiai 30 proc. vietų parlamente – tai numato rinkimų įstatymas, kuriuo siekiama neleisti valdančiosioms partijoms turėti pernelyg didelę galią.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų