REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
50
Protestai Prancūzijoje (nuotr. SCANPIX)

Apie 31 tūkst. žmonių šeštadienį dalyvauja vadinamojo „geltonųjų liemenių“ judėjimo protestuose prieš vyriausybę daugelyje Prancūzijos vietų, pranešė vidaus reikalų viceministras Laurent'as Nunezas.

50

Apie 31 tūkst. žmonių šeštadienį dalyvauja vadinamojo „geltonųjų liemenių“ judėjimo protestuose prieš vyriausybę daugelyje Prancūzijos vietų, pranešė vidaus reikalų viceministras Laurent'as Nunezas.

REKLAMA

Pasak jo, policija apie 700 demonstrantų sulaikė.

Atnaujinta 16.31

„Nacionaliniu lygiu, įskaitant Paryžių, turime daugiau kaip 700 sulaikytųjų. Visoje šalyje šiame judėjime dalyvauja 31 tūkst. (žmonių), įskaitant 8 000 – Paryžiuje“, – pareigūnas sakė televizijai „France 2“.

Prancūzijos ministras pirmininkas Edouard'as Philippe'as anksčiau šeštadienį sakė, kad Paryžiuje buvo sulaikytas 481 žmogus, policijai tikrinant asmenis, atvykstančius į traukinius stotis, taip pat esančios pagrindiniuose protestų taškuose, kaip Eliziejaus Laukai ar Bastilijos paminklas.

Dešimtys žmonių buvo sulaikyti dėl to, kad nešėsi kaukes, plaktukus, laidynes ir akmenis, kurie galėjo būti panaudoti prieš policijos pareigūnus.

REKLAMA
REKLAMA

Sostinėje buvo uždarytos parduotuvės, muziejais, Eifelio bokštas, dauguma metropoliteno stočių, taip pat atšauktos futbolo rungtynės ir koncertai.

Pirminė protestų priežastis buvo numatomas degalų akcizo padidinimas. Tačiau protestai greitai išplito, ir žmonės ėmė reikšti nepasitenkinimą neaugančiomis pajamomis ir brangstančiu pragyvenimu.

REKLAMA

E. Macronas sutiko atsisakyti ateinantiems metams planuoto degalų akcizo padidinimo, tačiau žmonių pykčio tai nenumalšino, ir vairuotojams privalomos šviesą atspindinčios geltonos liemenės virto visuotinio žmonių pasipriešinimo simboliu.

Praėjusį savaitgalį per protestus kilus smurto bangai, Paryžiuje buvo padegta apie 200 automobilių ir apgadinta Triumfo arka. Tokie protestai sudrebino Prancūziją ir įstūmė prezidento Emmanuelio Macrono (Emanuelio Makrono) vyriausybę į iki šiol giliausią krizę.

„Šios trys pastarosios savaitės sukūrė monstrą, kurio kūrėjai nebegali kontroliuoti“, – penktadienį pareiškė vidaus reikalų ministras Christophe'as Castaneras (Kristofas Kastaneras), žadantis „nulį tolerancijos“ tiems, kad siekia dar labiau niokoti miestą.

REKLAMA
REKLAMA

Prancūzijos premjeras penktadienį susitiko su save laikančių „nuosaikių“ protestuotojų delegacija. Šie paragino žmones nesijungti prie protestų.

„Geltonųjų liemenių“ judėjimo atstovas Christophe'as Chalenconas sakė, kad premjeras „mus išklausė ir pažadėjo perduoti mūsų reikalavimus prezidentui“.

„Dabar lauksime pono Macrono. Tikiuosi, kad jis kreipsis į Prancūzijos žmones kaip tėvas, su meile ir pagarba, ir kad priims tvirtų sprendimų“, – sakė jis.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų