REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Europos Sąjungos (ES) vadovai sekmadienį susitinka, kad patvirtintų istorinį „Brexit“ susitarimą, kuris, pasak Didžiosios Britanijos ministrės pirmininkės Theresos May, jos šaliai atvers „šviesesnę ateitį“.

Europos Sąjungos (ES) vadovai sekmadienį susitinka, kad patvirtintų istorinį „Brexit“ susitarimą, kuris, pasak Didžiosios Britanijos ministrės pirmininkės Theresos May, jos šaliai atvers „šviesesnę ateitį“.

REKLAMA

Dvidešimt septynių valstybių narių vadovai specialiajame aukščiausiojo lygio susitikime Briuselyje, kurio vos nesužlugdė ginčas dėl Gibraltaro, pasirašys susitarimą, o vėliau prie jų prisijungs T. May, kad kartu pažymėtų šį istorinį įvykį.

Susitarimas, kuris buvo parengtas per 17 sudėtingų derybų mėnesių, apima finansinių reikalų, piliečių teisių, Šiaurės Airijos ir pereinamojo laikotarpio klausimus ir suteikia vilčių dėl būsimų santykių saugumo bei prekybos srityse.

Tačiau tai dar nėra galutinis etapas, nes susitarimą iki „Brexit“ dienos – o Didžioji Britanija iš ES išstos 2019 metų kovo 29 dieną – dar turi patvirtinti Bendruomenių Rūmai ir daugelis parlamentarų jau įspėjo, kad jam nepritars.

REKLAMA
REKLAMA

Kol susitarimas nėra patvirtintas, visos šalys toliau rengia planus galimai pražūtingai galimybei, jog keturis dešimtmečius trukusi Didžiosios Britanijos narystė Europos Sąjungoje pasibaigs nesudarius naujo susitarimo.

REKLAMA

„Sumažinti riziką ir nuostolius“

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas, kuris visada sakė pageidaująs, kad Didžioji Britanija nesitrauktų iš ES, aukščiausiojo lygio susitikimo išvakarėse pareiškė, jog „niekas neturės priežasčių džiaugtis“ tą dieną, kai įvyks „Brexit“.

Tačiau jis pažymėjo, jog buvo suderintos sąlygos, kurios leis „sumažinti riziką ir nuostolius“, ir ES vadovams rekomendavo pritarti susitarimui.

Tuo tarpu T. May konservatorių partijos euroskeptikai ir jų sąjungininkai Šiaurės Airijoje įspėja, jog nepritars susitarimui per kitą mėnesį Bendruomenių Rūmuose numatomą balsavimą.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau Didžiosios Britanijos ministrė pirmininkė sekmadienį paskelbtame atvirame „laiške tautai“ pareiškė, kad šiuo susitarimu įvykdomas per 2016 metų referendumą priimtas sprendimas pasitraukti iš ES, ir pažymėjo, kad tai yra „susitarimas, kuris atvers šviesesnę ateitį“.

Didžioji Britanija tebėra labai susiskaldžiusi „Brexit“ klausimu, tačiau ministrė pirmininkė pareiškė, kad išstojimas iš ES gali tapti „atsinaujinimo ir susitaikymo akimirka“.

„Tam mums dabar reikia tęsti „Brexit“ procesą ir patvirtinti susitarimą“, – pareiškė ji.

Įtampa dėl Gibraltaro

Aukščiausiojo lygio susitikimo išvakarėse T. May atvyko galutinių derybų su D. Tusku ir Europos Komisijos pirmininku Jeanu Claude‘u Junckeriu (Žanu Klodu Junkeriu), kurioms pasibaigus, D. Tusko atstovas spaudai socialiniame tinkle „Twitter“ parašė: „Dėl rytojaus viskas pagal planą.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau derybos nebuvo sklandžios ir aukščiausiojo lygio susitikimui buvo iškilusi grėsmė, kai Ispanija pagrasino balsuoti prieš „Brexit“ susitarimą, jeigu dokumentas Madridui negarantuos veto teisės sprendžiant dėl būsimo Gibraltaro statuso.

Ginčas buvo išspręstas, kai Didžioji Britanija pažadėjo po „Brexit“ tęsti dvišales derybas su Ispanija šiuo klausimu.

Žvejybos teisės

Jeigu Ispanija balsuotų prieš susitarimą, tai parodytų apmaudų ES vadovų susiskaidymą po to, kai per ilgus sunkių derybų mėnesius jie demonstravo įspūdingą vienybę.

Didžiosios Britanijos parlamentarai yra labiausiai susirūpinę dėl „Brexit“ susitarime nustatytos tvarkos, pagal kurią siena tarp Didžiajai Britanijai priklausančios Šiaurės Airijos ir Airijos liks atvira, o tokiu atveju provincijai gali tekti metų metus laikytis ES taisyklių.

REKLAMA

Tuo tarpu ES sostinėse nuogąstaujama dėl žvejybos teisių ir prekybos taisyklių, kurių Didžioji Britanija turės laikytis, kad išsaugotų prieigą prie bloko rinkų.

Agentūros AFP diplomatinis šaltinis pareiškė, kad šie nuogąstavimai bus įrašyti į sekmadienį įvyksiančio 27 ES valstybių narių vadovų susitikimo protokolą, nors kol kas neaišku, ar jie bus paviešinti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų