REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jeigu žmonėms reikia įvardinti žinomiausią ir žiauriausią serijinį žudiką, dažniausiai žmonės įvardija Džeką Skerdiką. Mažai kam žinoma, kad šį taip ir nesugautą britą pagal nužudytų žmonių skaičių aplenkė kitas serijinis žudikas, gyvenęs ir savo nusikaltimus vykdęs 70 metų vėliau.

Jeigu žmonėms reikia įvardinti žinomiausią ir žiauriausią serijinį žudiką, dažniausiai žmonės įvardija Džeką Skerdiką. Mažai kam žinoma, kad šį taip ir nesugautą britą pagal nužudytų žmonių skaičių aplenkė kitas serijinis žudikas, gyvenęs ir savo nusikaltimus vykdęs 70 metų vėliau.

REKLAMA

Jo vardas, o tiksliau, pseudonimas, – Zodiakas. Kaip ir Londono prostitučių žudiko atveju, tikrojo jo vardo visuomenei sužinoti taip ir nepavyko. Policiją, detektyvus ir privačius seklius trikdė pamišėlio pomėgis žudyti atsitiktinius žmones. Nepaisant to, kad jo paieškoms buvo mestos milžiniškos pajėgos, o atsiradus technologinėms galimybėms imtasi ir DNR patikrų, nustatyti Zodiako tapatybės nepavyko iki šiol.

Trumpai apie Zodiaką

Šalis, kurioje Zodiakas kėlė šiurpą ir į neviltį varė teisėsaugą – JAV. Žudiko atžvilgiu byla buvo iškelta 1969-aisiais. Nusikaltėlis pradėjo savo tamsius darbus nuo 1968-ųjų gruodžio. Savo laiškuose, kuriuos jis siuntė žiniasklaidai, Zodiakas pasakojo apie 37 aukas. Pasak tyrėjų, realus pagrindas pateikti kaltinimas galima būtų tik 7 atvejais. Tiek buvo policijos patvirtintų įrodymais nužudymų. Aukos buvo jauni žmonės: jauniausiai aukai – 16, o vyriausiai – 29 metai. Trys moterys ir keturi vyrai. Dviem aukoms pavyko išgyventi.

REKLAMA
REKLAMA

Žudikas viso sukūrė 4 kriptogramas, kurios, jo teigimu, turėjo atskleisti Zodiako vardą. Nusikaltėlis noriai bendravo su žiniasklaida, parašė seriją ironiškų ir kritikos kupinų laiškų. Talentingiausi JAV šifro ekspertai bandė išspręsti žudiko užmintas mįsles. Vieną iš kriptogramų pavyko iššifruoti atsitiktiniam ją išspausdinusio laikraščio skaitytojui, tačiau toliau pasistūmėti nepavyko niekam. Geriausi Kalifornijos ir San Francisko detektyvai nesugebėjo atrasti jokių žudiko pėdsakų, nei iššifruoti jo žinučių. Iki šiol nesutariama, ar žudikas taip gerai užkodavo savo pranešimus, ar tai tėra atsitiktinių simbolių seka.

REKLAMA

Atsitiktinės aukos ir provokacijos

Du nužudyti paaugliai – Darlene Ferrin and Michaelas Mageau – tapo antruoju žudiko išpuoliu, po kurio Zodiakas paskambino policijai ir išsiuntė prisipažinimą į vietos laikraštį. Prieš tai jis panašioje, nuošalioje „įsimylėjelių“ vietovėje, nušovė studentus Betty Lou Jensen and Davidą Faraday’ų.

Kartu su prisipažinimu policijai jis laikraščiams išsiuntė ir kodą, kurį netrukus įveikė viena pora. Jie sugebėjo iššifruoti žinutę, kuri skelbė: žmogus yra pavojingiausias gyvūnas. Tyrėjai vėliau aptiko, kad šią frazę naudojo „Pavojingiausio žaidimo“ filmo personažas. Šiame filme yra vykdoma „sportinė“ žmonių medžioklė. Iššifruotame laiške taip pat kalbama apie „nuostabų žudymo jausmą ir pomirtinių vergų rinkimą“.

REKLAMA
REKLAMA

Nepaisant siaubingų sužalojimų į galvą, kaklą ir krūtinę, M. Mageau pavyko išgyventi, jis ir nurodė galimus Zodiako išorės bruožus.

Vėliau sekė šiurpą keliančių nusikaltimų virtinė. Peiliu ginkluotas maniakas subadė prie ežero įsikūrusią jauną porą – Bryaną Hartnellį ir Cecelia Shepard. Pastaroji dar spėjo atvykusiems pareigūnams nupasakoti užpuoliką – vyrą su kauke ant veido ir baltu kryžiumi apskritime ant krūtinės, bet vėliau ligoninėje mirė. Tuo metu B. Hartnellis išgyveno.

Pareigūnus trikdė dar ir tai, kad žudikas nesiekė atsikratyti galimų liudininkų. Nors M. Mageau atveju jis ir grįžo paleisti dar porą šūvių, tačiau savo nusikaltimų metų jis neįsitikindavo, ar aukos yra mirusios.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žudikas pats nuolat provokavo teisėsaugą. Siuntė įvairius laiškus, komentarus ir net sveikinimus švenčių proga.

1970-aisiais iš užpuoliko nagų pavyko pasprukti vienai nėščiai moteriai su 10 mėnesių kūdikiu ant rankų. Į vyro mašiną įviliota atsisėsti moteris vėliau laukais vos nuo jo paspruko. Atvykusi į policiją ir nupasakojusi jo išvaizdą moteris sužinojo, kad tai galėjo būti visų ieškomas Zodiakas.

Vėliau sekė serija kitų tarpusavyje nesusijusių žmogžudysčių, priskiriamų Zodiakui. Paskutinį laišką iš galimo žudiko vietos leidinys gavo 1974-aisiais.

Nepaisant daugybės nusikaltimų, liudininkų, surinktų įkalčių pareigūnams žudiko surasti taip ir nepavyko. Nėra žinoma ir tai, dėl kokių priežasčių maniako išpuoliai ir žinutės nutrūko.

Apie Zodiaką yra sukurta tuzinas dokumentinių ir vaidybinių filmų. Jo nusikaltimų motyvais yra rašomos knygos. Vienas žinomiausių žudikų maniakų ir jo naudoti simboliai tapo neatsiejama internetinės popkultūros dalimi.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų