REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV prezidentas Donaldas Trumpas šeštadienį sakė liūdintis dėl gaisrų nuniokoto vieno Kalifornijos miestelio, bet pakartojo prieštaringai vertinamą savo teiginį, kad dėl stichijos siautėjimo, per kurį žuvo 76 žmonės ir dingo dar daugiau kaip tūkstantis, kaltas prastas miškų tvarkymas.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas šeštadienį sakė liūdintis dėl gaisrų nuniokoto vieno Kalifornijos miestelio, bet pakartojo prieštaringai vertinamą savo teiginį, kad dėl stichijos siautėjimo, per kurį žuvo 76 žmonės ir dingo dar daugiau kaip tūkstantis, kaltas prastas miškų tvarkymas.

REKLAMA

„Tai labai liūdna“, – pasakė D. Trumpas, apžiūrėjęs tai, kas liko iš sudegusio Paradaiso, kur bene vieninteliai žmonės gatvėje buvo gelbėtojai.

„Jie sako man, kad čia ne taip blogai kaip kai kuriuose rajonuose; kai kuriuose rajonuose dar blogiau, jie tiesiog sudegę“, – pridūrė jis, pažvelgęs į gatvę, kur riogsojo apsilydžiusios automobilių liekanos, stirksojo medžių strampai ir supleškėjusių namų pamatai.

Daugiausiai aukų pareikalavęs miškų gaisras per visą Kalifornijos istoriją buvo pramintas Kemp Kriko gaisru. Pareigūnams šeštadienį patvirtinus dar penkias aukas, per jį žuvusių žmonių skaičius padidėjo iki 76.

REKLAMA
REKLAMA

Šis gaisras nuniokojo teritoriją, plotu maždaug prilygstančią Čikagos miestui, sunaikino beveik 10 tūkst. namų ir daugiau kaip 2,5 tūkst. kitų pastatų.

REKLAMA

Čike netoli Paradaiso D. Trumpas laikinajame gelbėjimo tarnybų štabe susitiko su ugniagesiais ir kitais gelbėtojais.

Ugniagesių aukšto rango pareigūnai papasakojo, kad staigiai plintant gaisrui buvo sunku organizuoti gyventojų evakuaciją. D. Trumpas studijavo didžiulį žemėlapį ant stalo su pažymėtomis vietomis, kur ugnis tebeliepsnoja.

Tęsdamas kontroversiją D. Trumpas pakartojo savo teiginį, kad Kalifornijoje buvo prastai tvarkomi miškai ir kad tai yra pagrindinė gaisrų priežastis.

„Esu įsipareigojęs užtikrinti, kad visa tai būtų išvalyta ir apsaugota; turime pasirūpinti miškais, tai labai svarbu“, – Paradaise sakė D. Trumpas.

REKLAMA
REKLAMA

Prieš kelias dienas prezidentas pagrasino dėl „labai prasto miškų tvarkymo“ nutraukti federalinį finansavimą Kalifornijai.

Dūmų migla

Didžiausios valstijoje ugniagesių organizacijos „California Professional Firefighters“ prezidentas Brianas Rice'as sakė, kad D. Trumpas ankstesnį komentarą pareiškė blogai informuotas.

B. Rice'as pažymėjo, kad federalinė vyriausybė sumažino išlaidas miškų tvarkymui.

Paklaustas, ar, jo nuomone, klimato kaita kaip nors prisidėjo prie šių gaisrų, D. Trumpas vėl nurodė miškų „tvarkymo veiksnį“ ir tvirtino, kad jo „tvirta nuomonė“ nepasikeitė.

D. Trumpas ilgą laiką skeptiškai vertino žmogaus vaidmenį dėl pasaulio šiltėjimo, nors daugėja mokslinių įrodymų, kad iškastinio kuro deginimas kaitina planetą ir nulemia ekstremalių meteorologinių reiškinių dažnėjimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lapkričio 8 dieną kilęs gaisras nusiaubė Paradaisą šiaurinėse Siera Nevados kalnų prieškalnėse ir privertė bėgti tūkstančius gyventojų.

Dėl Kemp Kriko gaisro ir dar vieno didžiulio gaisro daug kur valstijoje pasklido dūmai. Kai D. Trumpas išlipo iš prezidentinio lėktuvo Beale'io oro pajėgų bazėje į šiaurę nuo didžiausios Amerikos valstijos sostinės Sakramento, saulę temdė tokie tiršti dūmai, kad bazė atrodė užklota rūko skraiste.

Bjuto apygardos šerifas Kory Honea šeštadienį vakare žurnalistams sakė, kad dingusių žmonių skaičius yra išaugęs beveik iki 1 300. Taip nutiko pareigūnams gavus daugiau pranešimų apie dingusius žmones ir peržiūrėjus ankstesnius skambučius į gelbėjimo tarnybas.

REKLAMA

Šerifas dingusiųjų sąrašą pavadino dinamišku ir pažymėjo, kad kai kurie žmonės galėjo būti į jį įrašyti po du kartus. Be to, galbūt yra išsigelbėjusių žmonių, nežinančių, kad yra įtraukti į dingusiųjų sąrašą, pridūrė pareigūnas.

Daugiau kaip 300 žmonių, anksčiau buvusių dingusiųjų sąrašuose, jau surasti.

Respublikonų prezidentą kelionėje į Kaliforniją lydėjo žentas Jaredas Kushneris ir administracijos vadovas Johnas Kelly. 

Nutūpus lėktuvui juos pasitiko gubernatorius Jerry Brownas ir išrinktasis gubernatorius Gavinas Newsomas, kurie abu yra demokratai.

Jiems važiuojant per valstiją, kuri yra linkusi palaikyti Demokratų partiją, matėsi keli skelbimai su padėka D. Trumpui už atvykimą, bet viename prezidentas buvo pavadintas idiotu.

REKLAMA

73 metų Roslyn Roberts, kuri pabėgo iš savo namų Paradaise, sakė, kad balsavo už D. Trumpą, bet nesutinka su jo nuomone dėl miškų tvarkymo.

„Pasakyčiau jam, kad šis gaisras neturi nieko bendra su prastu miškų tvarkymu. Buvo sunaikinta tūkstančių tūkstančiai namų, aplink kuriuos nebuvo medžių“, – moteris sakė laikinoje prieglaudoje, kurią vienoje bažnyčioje įkūrė Amerikos Raudonasis Kryžius.

Kemp Kriko gaisras nusiaubė 60 tūkst. hektarų. Šeštadienį vakare 55 proc. gaisro buvo suvaldyta, nurodė valstijos ugniagesiai.

Pasak pareigūnų, dėl gaisro buvo evakuota 47,2 tūkst. žmonių. Beveik 1,2 tūkst. jų prisiglaudė laikinose prieglaudose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų