REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Žiniasklaidos duomenimis, naftą išgaunančių šalių organizacijos OPEC atstovams Abu Dabyje taip ir nepavyko sutarti dėl gavybos mažinimo. Tai nulėmė staigų naftos vertės kritimą tarptautinėse rinkose. Maža to, prabilta ir apie galimas sankcijas Rusijos naftos pramonei.

Žiniasklaidos duomenimis, naftą išgaunančių šalių organizacijos OPEC atstovams Abu Dabyje taip ir nepavyko sutarti dėl gavybos mažinimo. Tai nulėmė staigų naftos vertės kritimą tarptautinėse rinkose. Maža to, prabilta ir apie galimas sankcijas Rusijos naftos pramonei.

REKLAMA

Šiame kontekste ekspertai ir žiniasklaida pradėjo aptarinėti galimas amerikiečių sankcijas Rusijai ir jų pasekmes, tiek pačiai Maskvai, tiek ir pasaulinei naftos gavybos industrijai. Internetinis portalas „Amerikos balsas“ primena, kad vien per paskutinį mėnesį naftos kainos smuko beveik 20 proc.

Kalbama visų pirma apie potencialų draudimą Rusijos bankams atlikti operacijas su doleriu ir apriboti rusų naftos įsigijimą, kaip tai vyksta jau daugelį metų su Iranu.

Tuo metu, anot žiniasklaidos, didžiosios Rusijos bendrovės bando užšokti įvykiams už akių ir, derantis su Vakarų pirkėjais, stengiasi kontraktus pasirašyti eurais ir priversti partnerius išmokėti kompensaciją, jeigu „juodojo aukso“ eksporto draudimas iš tiesų įvyks.

REKLAMA
REKLAMA

Ekspertas: sankcijos naftas gali būti, tačiau kol kas anksti apie tai kalbėti

JAV ir Kanados instituto direktoriaus pavaduotojas, profesorius Viktoras Supjanas mano, kad Irano scenarijaus pasikartojimas Rusijos atžvilgiu yra realus.

REKLAMA

„Todėl, kad priemonės, kurios buvo priimtos Vašingtone šių metų rugpjūtį, numato net ir dar labiau kraštutinius veiksmus, įskaitant ir diplomatinių santykių lygio mažinimą, – priminė profesorius komentuodamas „Amerikos balsui“. – Taigi, nieko atmesti negalime“.

Nepaisant to, jis pripažino, kad kol kas dar anksti kalbėti apie konkrečius JAV veiksmus ir galimus Rusijos žingsnius, siekiant sumažinti sankcijų žalą. „Kol kas sunku pasakyti, ar bus rimtos amerikiečių sankcijos. Galima tik spėlioti ir spėlioti iš kavos tirščių. Todėl geriau šiek tiek palaukime“, – aiškino jis.

REKLAMA
REKLAMA

M. Krutichinas: Irano variantas menkai tikėtinas

Naftos rinkos ekspertas Michailas Krutichinas apie galimą Irano varianto pakartojimą Rusijos atžvilgiu leidiniui kalbėjo atsargiai. Jo manymu, jeigu taip nutiktų, tai būtų didžiulis siurprizas.

„Iš esmės, tai rusų nafta amerikiečiams niekaip netrukdo, – tvirtino jis „Amerikos balsui“. – Jie turi savus pirkėjus. Kažkur iki 70 mln. tonų gali keliauti į Kiniją. Tai rinka, kuri niekur nesidės, prie jokių sankcijų“.

Pasak analitiko, Vakarų Europos perdirbimo gamyklos „jau priprato prie rusiškos naftos“, o pirkėjai yra iš esmės yra patenkinti žaliavos kaina: „Čia JAV nėra Rusijos konkurentė, ir drausti čia nėra ką. Manau, kad amerikiečiai tai, greičiausiai, puikiai suvokia, nors aš ir negaliu, aišku, to garantuoti. Manau, kad naujų naftos sankcijų Rusijos eksportui nebus“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuo pat metu M. Krutichinas nurodė, kad JAV sankcijos jau riboja aukštąsias technologijas, kurios galėtų padėti Rusijai išgauti sunkiai pasiekiamą naftą.

„O štai atsiskaitymo doleriais sutrikimai gali ir ištikti, – pridūrė jis. – Esant tokiai rizikai, rusų bendrovės nusprendė apsidrausti nuo to ir įtraukti tam tikrus saugiklius sutartyse, kurios sudaromos įsigyjant naftą. Neatmetu, kad kai kurie pirkėjai netgi gali sutikti su tokiomis sąlygomis“.

Rusijos naftininkų problema – Europos rinkos diversifikacija

Analitikas pažymėjo, kad Rusijos naftos, kuri parduodama Vakaruose, pagrindinė problema yra kita.

„Visi Rusijos naftos pirkėjai turi alternatyvų tiekimo šaltinį, ir visiškos priklausomybės nuo Rusijos jie neturi. Iš esmės, jie galėtų netgi, jeigu jau visai prispaus, atsisakyti Rusijos naftos patys“, – aiškino jis.

Naftos eksportas iš Rusijos sudaro apie 10 proc. pasaulinės pasiūlos ir yra viena iš svarbiausių Rusijos biudžeto sudedamųjų.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų