REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas neseniai aiškino, kad jų karinė doktrina neleidžia suduoti prevencinio branduolinio smūgio – tik atsakomąjį. Tačiau netrukus vienas iš Rusijos kariuomenės generolų pareiškė, kad netrukus Rusijos ketinimai gali pasikeisti.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas neseniai aiškino, kad jų karinė doktrina neleidžia suduoti prevencinio branduolinio smūgio – tik atsakomąjį. Tačiau netrukus vienas iš Rusijos kariuomenės generolų pareiškė, kad netrukus Rusijos ketinimai gali pasikeisti.

REKLAMA

Rusijos generolas-pulkininkas Viktoras Jesinas, 1994-1996 m. vadovavęs strateginės paskirties raketų dalinio generaliniam štabui, kariniam leidiniui „Zvezda“ pasakojo, kad amerikiečiams dislokavus savo raketas Europoje, „Rusijai nieko neliks, tik atsisakyti atsakomojo smūgio doktrinos ir priimti prevencinio smūgio doktriną“.

„JAV sudavus smūgį būtų sunaikintos rusų raketos“

Pasak aukštas pareigas kariuomenėje anksčiau užėmusio V. Esino, Rusijos automatinė atsakomojo smūgio sistema „Perimetr“, Vakaruose vadinama „Mirties ranka“, greičiausiai, taps neveiksminga karinio konflikto atveju. Rusų generolas tikina, kad to priežastimi gali tapti D. Trumpo anonsuojamas Vidutinio ir trumpojo nuotolio raketų panaikinimo sutarties nutraukimas. V. Esinas tikina, kad tokiu atveju JAV gali būti atrištos rankos dislokuoti užtaisus Europoje.

Ekspertu pristatomas buvęs kariškis pažymėjo, kad po pirmojo „agresoriaus“ smūgio sistema, nepaisant jos modernizavimo, galės paleisti tik nedidelį kiekį „išlikusių“ raketų.

REKLAMA
REKLAMA

Buvęs kariškis yra įsitikinęs, kad JAV sugebėtų pirmieji suduoti branduolinį smūgį, jeigu Europoje bus dislokuotas vidutinio nuotolio balistinės raketos. Tiesa, jis išsakė abejones, ar JAV ryšis tokiam žingsniui, ir mano, kad dėl strateginio stabilumo tarsis asmeniškai D. Trumpas su V. Putinu. Pasak kariškio, tokių raketų panaudojimas sunaikintų faktiškai visas Rusijos raketas, išdėstytas europinėje jos dalyje, o likusias išgaudytų amerikiečių priešraketinės gynybos sistemos.

REKLAMA

„Jeigu atvirai, tai efektyvaus atsako amerikiečių vidutinio nuotolio raketoms Europoje mes kol kas neturime. Jeigu JAV pradės Europoje dislokuoti savo raketas, mums nieko neliks, kaip atsisakyti atsakomojo smūgio doktrinos ir pereiti prie prevencinio smūgio doktrinos“, – aiškino jis bendraudamas su leidiniui „Zvezda“.

Straipsnyje generolas atvirai ruošia Rusijos žmones tam, kad jų šalis dėl tam tikrų priežasčių gali imtis ir puolamųjų kitų valstybių veiksmų, neatmetant ir branduolinio ginklo panaudojimo. „Mus paprasčiausiai stumia į tokį sprendimą – itin didelė grėsmė atsiranda mūsų valstybei, jeigu amerikiečių raketos atsiras prie Rusijos sienų“, – aiškino generolas.

REKLAMA
REKLAMA

Į tokį, beveik prieš 2 dešimtmečius aukštesnes pareigas užėmusio karininko, pasvarstymą galima būtų ir išvis nekreipti dėmesio, jeigu Kremlius taip stipriai nemėgtų perspėti savo oponentų ar šalies piliečių apie galimus kardinalius pokyčius per trečiuosius, neatsakingas pareigas užimančius, valdininkus. Pastarųjų neslegia atsakomybė įgyvendinti savo grasinimus ar ketinimus, jie taip pat niekuo nerizikuoja, jeigu šių planų niekas taip ir neįgyvendina. Tuo pačiu, aukščiausias pareigas užimantys politikai išlaiko „švarų mundurą“ ir gali teigti, kad už savo pavaldinių ar kitų asmenų nuomonę jie neatsakantys.

Rusų ekspertas: teks brangiai mokėti

JAV pasitraukimas iš Vidutinio ir trumpojo nuotolio raketų panaikinimo sutarties Rusijai gresia nesugebėjimu atremti branduolinio smūgio, įsitikinęs ir kitas rusų ekspertas – Tarptautinio saugumo centro vadovas, Rusijos mokslų akademijos narys Aleksejus Arbatovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis taip pat priminė, kad oficialaus sprendimo dėl amerikiečių pasitraukimo iš susitarimo su Rusija dar nėra. Jis neatmetė galimybės, kad D. Trumpui ir V. Putinui susitikimo Paryžiuje metu dar pavyks susitarti, atrasti kažkokius būdus nutraukti ginčus dėl raketų sutarties pažeidimo.

A. Arbatovas pažymėjo, kad anuliavus sutartį, JAV raketos atsidurtų dar 1 tūkst. kilometrų arčiau Rusijos centrinių rajonų. „Mes savo vidutinio nuotolio raketomis galime amerikiečius pasiekti tik iš Čiukotkos, ir padengtų jos tik Aliaską, iki kontinentinės dalies nesiektų“, – aiškino jis.

Pasak rusų eksperto, Rusijai teks išskirti daug resursų naujų valdymo, ryšių ir išankstinio perspėjimo sistemų kūrimui. Maža to, raketų kompleksus reikės kažkaip apsaugoti iš kosmoso. Šaltojo karo metais Maskva panašaus pobūdžio infrastruktūrą buvo sukūrusi, ir dabar, anot eksperto, ją reikės iš naujo atkurti.

REKLAMA

Anot A. Arbatovo, tarpkontinentinių raketų „Topol-M“ skaičiumi šiandien jau nieko nenustebinsi, o naujoji „Sarmat“ raketa amerikiečiams „nėra maloni“, tačiau iš esmės toks ginklas „nieko nekeičia“.

2018-ųjų rudenį JAV prezidento administracija ir pats D. Trumpas paskelbė apie galimą pasitraukimą iš sutarties su Rusija. Pasak JAV prezidento, nėra prasmės laikytis susitarimo, kurio Rusija nesilaiko. Anksčiau jis taip pat kėlė klausimą dėl Kinijos, kuri turi daugiau nei tūkstantį tokių raketų ir net nesirengia prisijungti prie ginkluotės mažinimo sutarties. D. Trumpo teigimu, Amerika didins karinius pajėgumus tol, kol Rusija supras, kad „lenktyniauti“ yra beprasmiška.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų