REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
69
Europa perspėjama: tūkstančiai bando prasiveržti į Vakarus (nuotr. SCANPIX)

Bosnija ir Hercegovina netrukus, anot Jungtinių Tautų, gali susidurti su milžiniška humanitarine krize. Šios šalies pasienyje esančiose migrantų stovyklose gyvenantys ir į ES šalis siekiantys patekti žmonės, šąlant orams, gali susidurti su išgyvenimo problemomis.

69

Bosnija ir Hercegovina netrukus, anot Jungtinių Tautų, gali susidurti su milžiniška humanitarine krize. Šios šalies pasienyje esančiose migrantų stovyklose gyvenantys ir į ES šalis siekiantys patekti žmonės, šąlant orams, gali susidurti su išgyvenimo problemomis.

REKLAMA

Kai kurios prieš ES integraciją ir migrantus nusiteikusios žiniasklaidos priemonės Europoje, bei jomis besiremiančios Rusijos žiniasklaidos priemonės jau gąsdina europiečius išpuoliais ir „dešimtimis tūkstančių peiliai ginkluotų migrantų“.

Gresianti humanitarinė katastrofa

Bosnijos policija spalio pabaigoje paskelbė, kad perkėlė šimtus migrantų, įsikūrusių šalia pasienio su Kroatija, į naują migrantų centrą šalies šiaurės vakaruose.

Balkanų valstybė šiais metais tapo naujojo „pinigų medžio ES“ ieškotojų kelio pagrindine stotele. Čia susirinko tūkstančiai bandančiųjų pasprukti karo ir skurdo Artimuosiuose Rytuose, Azijoje ir Afrikoje.

REKLAMA
REKLAMA

Bosnių teigimu, šiais metais per jų šalies teritoriją tranzitu į ES bandė keliauti 20 tūkst. Irano, Irako, Sirijos, Pakistano, Afganistano ir kitų šalių gyventojų. Daugelis jų vyksta į Kroatiją ir įsikuria Bosnijos šiaurės vakaruose – netoli pasienio su Kroatija.

REKLAMA

Tačiau patys bosniai susiduria su didelėmis ekonominėmis ir politinėmis problemomis, todėl tūkstančiai atvykėlių nėra pasitinkami šiltai.

ES suteikė pagalbos, kovojant su migrantų antplūdžiu, tačiau Bosnija neskuba tapti „nuolatinio paskirstymo centru“.

Praėjusią savaitę, atšalus orams, vietos valdžia pasirūpino daugiau nei 1700 migrantų buitimi, perkeldama juos į paskubomis įrengtus migrantų centrus. Tačiau daugiau nei tūkstantis jų dar lieka gyventi lauko sąlygomis, o JT perspėja, kad netrukus atėjus šalčiams regionui gresia humanitarinė katastrofa.

REKLAMA
REKLAMA

Daugelis migrantų į ES bando patekti jau ne pirmus metus. Vienas jų, 27-erių Pakistano gyventojas Mohsinas naujienų agentūrai AFP pranešė, kad tikisi patekti į Italiją. „Aš bandžiau triskart, ir vis nesėkmingai. Dukart mane pagavo Kroatijoje ir vieną, paskutinį, Slovėnijoje“, – pasakojo jis.

Susirėmimai su policija ir Rusijos propaganda

Artėjantys šalčiai ir nepasitenkinimas užsitęsusia kelione neseniai išprovokavo migrantų riaušes, kurių metu šimtai migrantų bandė kirsti Kroatijos sieną. Į tai atsakydama policija iškraustė šimtus migrantų atgal į šalies gilumą. Pranešama, kad Kroatija dėl to turėjo sustiprinti sienos apsaugą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rusijos leidiniai suskubo cituoti austrų prieš migrantus nusiteikusį leidinį „Kronen Zeitung“, kuriame tariamai pasakojama apie „20 tūkst. peiliais ginkluotų vyrų iš Bosnijos bando jėga įsiveržti į Europą“.

Austrus cituojantys rusų leidiniai tvirtina, kad „95 proc. migrantų – vyrai, daugelis kurių yra ginkluoti peiliais. Daugelis jų yra atvykėliai iš Pakistano, Irano, Alžyro ir Maroko. Sirų tarp jų nėra. Jie bando patekti į Vokietiją ir skandinavų šalis“.

„Reuters“ skelbia apie spalio 24-ąją įvykusį migrantų bandymą patekti į Kroatiją. Tuomet keli šimtai migrantų prasiveržė pro bosnių pasieniečius ir apmėtė akmenimis kelią jiems pastojusius kroatų karius. Atsakydami į tai pastarieji panaudojo ašarines dujas, dalis migrantų buvo sulaikyta ir grąžinta į migrantų centrus Bosnijoje.

REKLAMA

Taip pat skelbiama, kad prasiveržti bandė pabėgėliai kartu su šeimomis. Išpuolio prieš pareigūnus metu nukentėjo viena moteris ir vienas vyras. Taip pat buvo lengvai sužeisti du kroatų kariai.

Mitas nr.1 – migrantai yra nusikalstamumo židinys

Bosnija ir Hercegovina šiais metai susidūrė su migrantų antplūdžiu, tačiau oficiali statistika rodo, kad tranzitu šalį kertantys migrantai pasižymi mažu nusikalstamumo lygiu, rašoma „Balkan Insight“.

Una-Sana kantone per šių metų sausio-rugsėjo mėnesius viso buvo užfiksuoti 998 kriminaliniai nusikaltimai. 53 iš jų buvo įvykdyti šiame pasienio su Kroatija rajone įsikūrusių migrantų.

REKLAMA

Pasak regiono policijos atstovų, per šį laikotarpį buvo registruotas 10544 migrantas ir pabėgėlis. 9393 iš jų buvo įregistruotas netoli pagrindinio kantono miesto Bihaco. Vienu metu čia gyvena iki 5 tūkst. migrantų ar pabėgėlių.

Sarajevo apylinkėse, kur taip pat yra įkurtas pabėgėlių centras, per pirmuosius 9 šių metų mėnesius viso buvo užfiksuoti 3125 kriminaliniai nusikaltimai. Migrantams ar pabėgėliams įtarimai buvo pateikti 19 atvejų.

Dar dviem atvejais nukentėjo patys migrantai ir pabėgėliai.

Nuo šių metų pradžios iki spalio 26-osios per Bosnijos ir Hercegovinos teritoriją, taip vadinamuoju „Balkanų keliu“ į Vakarų Europą vyko daugiau nei 20 tūkst. migrantų ir pabėgėlių. „Balkanų kelias“ veda per Albaniją, Juodkalniją, Bosniją ir Hercegoviną, o kai kuriais atvejais ir per Serbiją.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų