REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusijos prezidentas praėjusią savaitę paleido spalvingą pasisakymą ir sukėlė didžiulę komentarų laviną, pareiškęs, kad rusai branduolinio karo atveju pateks į rojų, o priešai „paprasčiausiai padvės“.

Rusijos prezidentas praėjusią savaitę paleido spalvingą pasisakymą ir sukėlė didžiulę komentarų laviną, pareiškęs, kad rusai branduolinio karo atveju pateks į rojų, o priešai „paprasčiausiai padvės“.

REKLAMA

„Agresorius turi žinoti, kad kerštas yra neišvengiamas, kad jis bus sunaikintas. O mes, agresijos aukos, mes kaip kankiniai pateksime į rojų, o jie paprasčiausiai nudvės“, – aiškino jis.

Daugeliui užkliuvo toks agresyvus minčių dėstymas, ypač turint omenyje, kad Sočyje vykusio forumo tema – „Pasaulis, kuriame mes gyvensime: stabilumas ir vystymasis XXI amžiuje“. Gavosi taip, kad pagrindinė V. Putino siūloma idėja ateičiai – mirti arba „padvėsti“.

Newsru.com pažymima, kad patys rusai neskuba į tokią ateitį, ir, gerbdami senatvę (galų gale, juk 66-eri metai), mandagiai užleidžia kelią: „Tik po Jūsų!“

REKLAMA
REKLAMA

Visuomenės veikėjai: tai praeities gūsis

Sociologas Igoris Eidmanas savo feisbuko paskyroje rašo: „Jo Aukštenybė mums pažadėjo rojaus malonumus danguje. Nuramino tėvas gimtąją liaudį – ne bėda, kad visiems mums greitai „chana“, už tai į rojų pateksime. Daugelis žymių diktatorių (ir Hitleris taip pat) buvo apimti agresijos, destrukcijos ir mirties manijos (Froido Thanatos). Beje, paprasčiausia savidestrukcija jų netenkino. Jie veržėsi kartu su savimi pasiimti kaip įmanoma daugiau kitų žmonių ir sukeldavo šiuo tikslu savižudiškus karus. Štai ir Putinas matomai yra apimtas Thanatos ir kviečia visus į savo patriotų-savižudžių klubą. Matomai: „gyvi mes kol, fronto skurdumoj, o kai žūsim – rojaus kelias (cituojamos žymaus sarkatvelų bardo Bulato Okudžavos „Senosios karių“ eilės, – red. past.). Ne jau, malonėkite, ligotasis pone, tik po Jūsų!“.

REKLAMA

Publicistas ir politikas Kirilas Šulika rašo, kad po V. Putino pareiškimo Valdajaus forume jam susidarė įspūdis, kad jis „persikėlė kažkur laiko mašina. Tai net ne iš Brežnevo laikų ir net ne iš praėjusio amžiaus, o už užpraeito. Paprasčiausiai kažkoks įstabus archajiškumas. Čia net ir klausimas, ar tu sutinki, ar ne yra antrinis, tai yra paprasčiausiai kalba iš praeities. Jie neturi nei ateities suvokimo, nei apskritai pačios ateities, kurios jie bijo“.

Buvęs Rusijos vicepremjeras Alfredas Kochas savo feisbuke komentuodamas V. Putino pasisakymus atkreipė dėmesį į juoką, kuris nuskambėjo salėje po prezidento žodžių, kad visi mirs kankiniais. Pasak jo tai gali reikšti vieną iš dviejų: arba jie laiko Putiną klounu ir kikena, nes klounas salėje atliko kažkokį triuką, arba žiūrovai patys yra idiotai. Kuris iš variantų jums labiau patinka?“.

REKLAMA
REKLAMA

„Manau, Putinas buvo gerokai paėmęs. Mano manymu kokius tris šimtus baltos jame jau buvo. Nors skradžiai žemę. Gal net ir keturi šimtai. Blogi reikalai. Panašu, kad vadas girtuokliauti pradėjo: nervai jau nelaiko...“, – pažymi A. Kochas.

Rusijos žurnalistas Ilja Vaicmanas savo socialinio tinklo paskyroje rašo, kad „Putino režimas stojo į faraonizacijos stadiją. Ta prasme, kad faraonui labiau nerimą kelia ne nuobodi realybė, o savo pomirtinio gyvenimo kūrimas – piramidę kokią didesnę driokstelėti, mumiją prabangesnę susivynioti, o svarbiausia – kuo daugiau tarnų ir vergų su savimi į kitą pasaulį nusitempti dėl visa ko. Putiną štai patenkintų kokių šimtas keturiasdešimt milijoniukų su savimi prisigriebti. P.S. Aš, asmeniškai, tik prieš apibendrintus skaičiavimus – ištikimus tarnus ir baudėjus visokius tegul pasiima, kad jam nebūtų liūdna. Daugeliui, tiesa, panašaus pobūdžio pareiškimai asocijuojasi visų pirma su islamizmu – na, arba su paranojine šizofrenija“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žurnalistas Sergejus Parchomenka rašo, kad „sunkiai sergantis žmogus tokioje vietoje – didžiulė bėda. Ir dar blogesni mūsų reikalai dėl to, kad nėra jokių galimybių paskirti jam nepriklausomų ekspertų medicininę patikrą“.

Žymus Rusijos istorikas, etnologas ir antropologas, istorinių mokslų daktaras Sergejus Abašinas perspėjo, kad „dabar ši beprotiška frazė, paleista į viešumą, tampa legitimiu argumentu ir bus kartojama begalėje daugelio kitų bepročių ar pasirengusių džiugiai demonstruoti savo silpnaprotiškumą kalbose, visą šalį pasmerkiant ir tolimesniam ėjimui į psichozę, agresiją ir neapykantą“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų