REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
9
Banane rasta adata: šįkart – netoli Kauno (nuotr. stop kadras)
9

Adatų kaišiojimas į bananus, mėsą ar kitus produktus gali atrodyti nekaltas užsiėmimas, ar paikas pokštas. Tačiau Australijoje dėl to neseniai nukentėjo vienas jaunas vyras, buvo pradėti policijos tyrimai ir atšaukta prekyba braškėmis. Istorijoje tokio pobūdžio išpuoliai yra žinomi jau ne vieną dešimtmetį, kartais pasibaigdavę šiurpiomis niekuo dėtų žmonių mirtimis.

Ekspertų teigimu, tokiais atvejais siautėja nepilnavertiškumo kankinami asmenys, kuriems svarbu ne tik tai, kad kitas žmogus patirtų kančią, tačiau ir žiniasklaidos dėmesys šiai problemai.

Australija: daugiau nei šimtas pranešimų policijai

Krizė Australijoje prasidėjo prieš mėnesį, kuomet 21-erių vyras iš Kvinslando prarijo dalį adatos kartu su braške ir vėliau, dėl stiprių pilvo skausmų, buvo skubiai išgabentas į ligoninę. Vėliau adatos buvo aptiktos ir kituose vaisiuose (mangai, bananai, obuoliai) šešiose Australijos valstijose. Pasak vietos policijos, jie gavo jau daugiau nei 100 pranešimų.

REKLAMA
REKLAMA

Braškių tiekėjai buvo priversti atšaukti savo produkcijos tiekimą, o didieji prekybininkai išėmė potencialiai pavojingą produkciją iš prekybos. Prekybos tinklas “Woolworths” sustabdė adatų prekybą savo parduotuvėse.

REKLAMA

Kvinslando valdžia skyrė 100 tūkst. dolerių premiją už informaciją, kuri padėtų aptikti „teroristus“, o šalies parlamentas sugriežtino bausmę už maisto apnuodijimą nuo 10 iki 15 metų kalėjimo.

Savaime suprantama, milžiniškus nuostolius patyrė ir vietos braškių augintojai. Kvinslando valdžia turėjo skirti 1 mln. Australijos dolerių dotaciją fermeriams, daliai kurių teko sunaikinti visą šių metų derlių pačiame sezono įkarštyje.

Atvejis McDonald’s: adatą įdėjo pati?

Viena moteris rugsėjo pabaigoje savo socialinio tinklo paskyroje paskelbė apie „McDonald’s“ bulvytėse rastą adatą. Naujosios Zelandijos gyventojos pareiškimas privertė pasaulinį tinklą pradėti tyrimą ir kreiptis į policiją.

REKLAMA
REKLAMA

Moteris susisiekė su Vanganujo „McDonald’s“ kurie iškart kreipėsi į teisėsaugą ir pradėjo peržiūrinėti savo turimą vaizdo medžiagą.

Pareigūnai apieškojo Te Weri namus, kur surado 20-ies adatų rinkinį, kuriame truko vienos adatos, rašoma „Malaymail“.

Vietos policija mano, kad moteriai adata įkrito netyčia, tačiau dauguma žmonių socialiniuose tinkluose nusprendė, kad ji tenorėjo sulaukti dėmesio ir finansinės kompensacijos iš „McDonald’s“. Te Weri savo žinutę „Facebook“ tinkle ištrynė.

Pasaulinės tendencijos

Tai, kas vyksta šiuo metu Australijoje ir kitose pasaulio šalyse, neišskiriant ir Lietuvos, yra dešimtmečius trunkanti maisto apnuodijimo ar užteršimo manija, kurios motyvai gali būti patys įvairiausi: nuo politinių iki paiko kvailiojimo, rašoma „Vox“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Australijos atveju jau yra žinomi du atvejai, kuomet dėl maisto gadinimo adatomis buvo sulaikyti asmenys. Vieną sykį tai buvo vaikas, kuris, pasak jo paties, norėjo išdykauti. Kvinslando policija taip pat sulaikė 62-ejų moterį, kuri bandė į bananą įkišti adatą, tačiau manoma, kad tai tebuvo vienetinis jos bandymas ir su kita nusikaltimų serija nėra siejamas.

Australijos policijos teigimu, daugelis užfiksuotų atvejų tėra bandymas kopijuoti pirminį nusikaltimą siekiant sukelti visuomenėje kuo didesnį ažiotažą.

Ilga „komercinio terorizmo“ istorija

Sunerimti išties yra ko. Maisto produktų gadinimo ar „komercinio terorizmo“, kaip tai pavadino Kvinslando braškių augintojų asociacija, nėra naujas reiškinys, o kopijuojantis pirminį nusikaltimą elgesys yra vienas iš dažniausiai pasikartojančių dalykų tokiais atvejais.

REKLAMA

Pirmas istorijoje plačiai išgarsėjęs „produkcijos gadinimo“ atvejis yra užfiksuotas dar 1982-aisias JAV. Tuomet septyni Čikagos gyventojai mirė išgėrę „Tylenol“ vaistų nuo skausmo, kurie buvo pramirkę mirtinu kiekiu cianido. Vienu iš atvejų aukos brolis su savo žmona atvyko pagerbti jos atminimo ir, dar nežinodami tikrosios jos mirties priežasties, dėl galvos skausmo išgėrė tų pačių vaistų. Abu mirė per dvi dienas.

„Tylenol“ žudikai ir yra ta priežastis, kodėl dabar tabletės yra pakuojamos į specialią folijos dangą, kuri turėtų geriau apsaugoti jas nuo išorinio poveikio.

Nepaisant visų JAV teisėsaugos pastangų, nei žudikai niekada nebuvo surasti, o pačios žmogžudystės apaugo legendomis bei paskatino įvairių „pasekėjų“, kurie pajuto galimybę atsidurti žiniasklaidos dėmesio centre, atsiradimą. Per artimiausius 36 mėnesius nuo „Tylenol“ išpuolių Čikagoje, JAV buvo aptikti 36 dokumentuoti atvejai kuomet buvo bandoma specialiai sugadinti maisto produktus: nuo adatų kukurūzuose ir šokolado plytelėse iki natrio hidroksido pėdsakų pieniškame šokolade.

REKLAMA

Taip pat buvo užfiksuoti net keli atvejai, kuomet žmonės bandė nužudyti savo artimuosius mirkydami paprastus vaistus cianido nuoduose ir bandydami padėti užnuodytas tabletes atgal į vaistinių lentynas taip mėgindami užmaskuoti nusikaltimą. Abiem atvejais mirė niekuo dėti vaistinės lankytojai, atsitiktinai nusipirkę cianide išmirkytas tabletes.

1984-aisiais adatos ir spaustukai buvo aptikti sausainiuose „Girl Scout“ net 15-oje valstijų ir šiuo atveju „pasidarbavo“ kopijuojantys nusikaltimus asmenys. 1989-aisiais kūdikių maiste Didžiojoje Britanijoje buvo aptikta stiklo ir skutimosi peiliukų – išpuolį surengė vyras, sumanęs taip šantažuoti „H.J. Heinz“ – didžiausią šalyje maisto kūdikiams gamintoją. Ir šiuo atveju iš pradžių pasitaikė tik keli lokalūs atvejai, tačiau policijai perspėjus tėvus, pasireiškė nusikaltimų mėgdžiotojai – pasipylė pranešimai iš visos šalies. Nepaisant to, kad niekas nebuvo suimtas dėl įtarimų užnuodijus maistą, keli žmonės buvo suimti dėl gandų skleidimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

1985-aisiais panašus į „Tylenol“ istoriją nusikaltimas buvo užfiksuotas Japonijoje. Tuomet žuvo 10 žmonių, dar 35 buvo patyrė stiprius sužalojimus kuomet nuodingais herbicidais buvo užkrėsti gėrimai prekybos aparatuose. Policijai tuomet taip pat nepavyko aptikti nusikaltimų, kurie atrodė visiškai atsitiktiniai ir nesisiejantys tarpusavyje, vykdytojų.

2003-iaisiais taip vadinamas „akvabomberis“ įšvirkšdavo acetono ir baliklio į plastikinius vandens butelius Italijoje, dešimtys žmonių buvo paguldyti į ligoninę. Buvo iškelta daugiau nei 20 bylų, dalį kurių policija priskyrė tiems patiems „mėgdžiotojams“.

Kas nulemia tokį žmonių elgesį

Japonijoje kilus tikrai panikai dėl beprasmių žudynių, psichologai pažymėjo „naujos aštrių pojūčių ieškančių nusikaltėlių rūšies“ atsiradimą, japoniškai vadinamą „yukaihan“. „Jie ciniškai mėgaujasi pranašumu, kuomet įsivaizduoja kenčiančias savo aukas, ir nejaučia jokios atgailos“, – tvirtino sveikatos specialistas, profesorius Susumu Oda.

REKLAMA

„Tylenol“ žudikų mėgdžiotojus tyrinėję mokslininkai tikino, kad tai yra „emociškai neišsivystę asmenys, kurie suranda progą išreikšti savo latentines smurtines emocijas, kuomet „lyderis“ (JAV konkrečiu atveju – „Tylenol“ žudikas, Lietuvos – iš žiniasklaidos sužinoti išpuoliai Australijoje) parodo jiems kelią“.

Be jokios abejonės, mėgdžiotojai neapsiriboja tik produktų gadinimu. Serijiniai žudikai, savižudžiai (Verterio efektas), šauliai mokyklose (Kerčėje šią savaitę įvykdytas išpuolis, kurio metu žuvo mažiausiai 20 žmonių kaip tik, labai tikėtina, buvo įvykdytas vieno iš tokių mėgdžiotojų) – net ir „YouTube“ „prankeriai“ – visi jie yra šio fenomeno dalis.

REKLAMA

Melburno psichologijos profesorė Michelle Noon pažymėjo, kad būtų sunku nustatyti tikslų „adatų kaišiotojų“ portretą, tačiau labiausiai, anot jos, tikėtina, kad tokius asmenis motyvuoja galimybė savo nusikaltimą iškelti į pirmuosius naujienų puslapius.

„Yra pagrindo manyti, kad mėgdžiotojų nusikaltimai yra išprovokuojama žiniasklaidos ir visuomenės susidomėjimo, – aiškino ji „news.com.au“. – Žiniasklaidos ir visuomenės susidomėjimas greičiausiai tai paskatina, o didžiulis žiniasklaidos dėmesys suteikia žmonėms idėją kokį nusikaltimą reikia padaryti – o ne priežastį ar motyvą, kodėl reiktų to nedaryti“.

Todėl, susiformuojant sniego griūties efektui, kuomet didesnis žiniasklaidos dėmesys galimai paskatina atsirasti mėgdžiotojus, o daugiau užfiksuotų atvejų – didina žiniasklaidos dėmesį, tokių „adatų bananuose“ atvejų tik daugės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuvoje atsirado mėgdžiotojų

Lietuvoje buvo užfiksuoti mažiausiai keturi adatų nusikaltimų mėgdžiotojų atvejai: bananai adata buvo smaigstomi Šiaulių „Lidl“, Marijampolės „Maximoje“ ir Kauno „Iki“, o penktadienį apie „Lidl“ mėsoje aptiktą adatą pranešė vilnietė.

„Tokie piktybiniai atvejai nustatyti keliuose skirtinguose prekybos centruose, piktavalių taikiniu tapo bananai. Šie vaisiai atvežti iš skirtingų įmonių ir tiekiami kelių importuotojų, tad įtariame, kad jie gali būti sugadinami prekybos centrų prekybos salėse arba sandėliuose. Dirbame su prekybininkų atstovais, raginame stiprinti savitarnos kontrolę, ypač daržovių skyriuose, daugiau stebėti, kas vyksta prekybos salėse, į tyrimą įtraukti ir apsaugos ar teisėsaugos pareigūnus. Pirkėjus taip pat kviečiame būti atidesnius, nelikti abejingais pastebėjus keistai besielgiančius asmenis, apie tai nedelsiant pranešti prekybos darbuotojams“, - komentuoja VMVT direktorius Darius Remeika.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų