REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Afganistane prasidėjus ilgai atidėliotiems parlamento rinkimams, prie kelių balsavimo punktų Kabule šeštadienį nugriaudėjo virtinė sprogimų.

Afganistane prasidėjus ilgai atidėliotiems parlamento rinkimams, prie kelių balsavimo punktų Kabule šeštadienį nugriaudėjo virtinė sprogimų.

REKLAMA

Mažiausiai 30 žmonių buvo išvežti į vienos Italijos nevyriausybinės organizacijos atidarytą ligoninę, tarp išvežtųjų yra negyvas vaikas, socialiniame tinkle „Twitter“ pranešė organizacija.

Afganų pareigūnai patvirtino, kad sprogimų metu aukų nepavyko išvengti, bet žuvusiųjų skaičiaus kol kas nepateikė.

Sprogimai įvyko po to, kai Talibanas rinkėjus įspėjo šeštadienį boikotuoti „šią apgaulę“.

Chaotišką pasirengimą parlamento rinkimams, kurie vėluoja jau daugiau kaip trejus metus, aptemdė nuolatiniai smurto protrūkiai, per kuriuos žuvo arba buvo sužeisti šimtai žmonių.

Rinkėjai ir kandidatai skundžiasi, kad balsavimo procesas šeštadienį stringa ir dėl dingusių balsuotojų registracijos sąrašų bei pirmą kartą naudojamų biometrinių rinkėjų patikrinimo sistemų sutrikimų.

REKLAMA
REKLAMA

Balsavimo punktuose įstrigo bei laukti buvo priversti ir Afganistano aukšto rango pareigūnai.

„Aš čia laukiau dvi su puse valandos ir rinkimų komisijos pareigūnai sako vis dar negavę rinkėjų registracijos sąrašo“, – pareiškė Afganistano vyriausybės vadovo pavaduotojas Mohammadas Mohaqiqas.

REKLAMA

Savo apylinkės balsavimo punkte apie pusantros valandos laukė ir vyriausybės vadovas Abdullah Abdullahas, kol rinkimų komisijos darbuotojai ieškojo jo vardo rinkėjų sąrašuose.

Šeštadienį prasidėjus rinkimams, į šiaurinį Kunduzo miestą buvo iššautos trys raketos, pranešė vietos policijos atstovas. Po šio išpuolio apie aukas neskelbiama.

Taip pat buvo pranešta apie kai kuriose rinkimų apylinkėse sprogusias bombas.

Nepaisant saugumo grėsmių, Afganistano prezidentas Ashrafas Ghani paragino „kiekvieną afganą, jauną ir seną, moterį ir vyrą“ pasinaudoti savo teise balsuoti.

REKLAMA
REKLAMA

Talibano grasinimai

Prieš balsavimą Talibanas paskelbė kelis perspėjimus, ragindamas kandidatus atsiimti savo paraiškas, o rinkėjus – likti namuose.

Mažiausiai 10 iš 2,5 tūkst. kandidatų į žemutinius parlamento rūmus rinkimų kampanijos metu buvo nužudyti.

Didelę dalį kandidatuojančiųjų sudaro politikos naujokai, įskaitant gydytojus, religinius veikėjus ir žurnalistus.

Jungtinių Tautų (JT) pagalbos misija Afganistane, padėjusi šalies rinkimų organizatoriams rengti rinkimus, penktadienį taip pat paragino rinkėjus „pasinaudoti savo konstitucine teise į rinkimus“.

Balsavimas yra laikomas rimtu egzaminu prieš kitais metais planuojamus prezidento rinkimus. Rinkimai yra svarbūs ir tuo, kad Afganistanas yra spaudžiamas per lapkritį vyksiantį JT susitikimą Ženevoje parodyti „demokratinį progresą“ šalyje.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų