REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Saudo Arabijos opozicinis žurnalistas Jamalas Khashoggi pagal pirminius tyrimo rezultatus žuvo per Saudo Arabijos konsulate Stambule kilusias muštynes, šeštadienį pranešė Saudo Arabijos valstybinė televizija.

Saudo Arabijos opozicinis žurnalistas Jamalas Khashoggi pagal pirminius tyrimo rezultatus žuvo per Saudo Arabijos konsulate Stambule kilusias muštynes, šeštadienį pranešė Saudo Arabijos valstybinė televizija.

REKLAMA

JAV prezidentas Donaldas Trumpas pareiškė, jog šis paaiškinimas, jo nuomone, yra įtikinamas, tačiau JAV aukšto rango įstatymų leidėjų jis nepatenkino.

Saudo Arabija pranešė, kad, vykstant tyrimui, buvo suimti 18 žmonių ir atleisti du aukšto rango pareigūnai, susiję su sosto įpėdiniu princu Mohammedu bin Salmanu, kuris dėl J. Khashoggi bylos patiria vis didėjantį spaudimą.

Su amerikiečių laikraščiu „The Washington Post“ bendradarbiavęs ir karalystės politikai bei sosto įpėdiniui kritikos nevengęs žurnalistas dingo spalio 2 dieną, nuvykęs į Saudo Arabijos konsulatą Stambule atsiimti dokumentų.

Jo mįslingas dingimas sukėlė tarptautinę krizę: Turkijos pareigūnai kaltino Saudo Arabiją, kad ji kaip valstybė organizavo šį nužudymą.

REKLAMA
REKLAMA

Jungtinėms Valstijoms grasinant sankcijoms, Saudo Arabija visgi pripažino, kad žurnalistas žuvo, nors anksčiau tai atkakliai neigė. Tačiau tebėra neaišku, ar princas Mohammedas yra kaip nors susijęs su šiuo incidentu.

REKLAMA

Naujausią Rijado įvykių versiją pateikęs Saudo Arabijos generalinis prokuroras šeichas Saudas al-Mojebas pareiškė, kad J. Khashoggi mirė po to, kai konsulate vykęs „pokalbis“ virto kivirču. Jokių duomenų apie tai, kur yra žurnalisto kūnas, jis neatskleidė.

„Tarp jo ir ... Saudo Arabijos konsulate Stambule jį sutikusių žmonių įvyko pokalbis, virtęs muštynėmis ... su piliečiu Jamalu Khashoggi, kuris po apsikumščiavimo mirė, teilsisi jo siela ramybėje“, – nurodoma generalinio prokuroro paskelbtame pranešime.

Saudo Arabijos karalius taip pat liepė suformuoti ministerijų atstovų komitetą, kuriam pirmininkaus sosto įpėdinis ir kuris turės restruktūrizuoti karalystės žvalgybos agentūrą bei „tiksliai apibrėžti jos įgaliojimus“, pranešė valstybinė žiniasklaida.

REKLAMA
REKLAMA

Žvalgybos vado pavaduotojas Ahmad al-Assiri ir karališkųjų rūmų patarėjas žiniasklaidos reikalams Saudas al-Qahtani (Saudas Kahtanis) – o jie abu yra svarbūs princo Mohammedo bin Salmano patarėjai – buvo atleisti.

Didžiulis pasipiktinimas

Kilus pasipiktinimui dėl žurnalisto dingimo, Saudo Arabija, kuri ne vieną dešimtmetį buvo viena pagrindinių Vakarų sąjungininkių ir atsvara Iranui Artimuosiuose Rytuose, patyrė precedento neturintį spaudimą, kuris virto didele princo Mohammedo – JAV administracijos „favorito“ – krize, suteršusia jo, kaip arabų reformuotojo, įvaizdį.

D. Trumpas penktadienį pareiškė, jog Saudo Arabijos paaiškinimas, kad J. Khashoggi mirė dėl kilusių muštynių, jam atrodo įtikinamas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Taip, taip“, – pareiškė JAV prezidentas, atsakydamas į klausimą, ar Rijado paaiškinimas yra įtikinamas. „Dar per anksti ką nors sakyti, mes dar nebaigėme savo vertinimo ar tyrimo“, – visgi pridūrė jis.

Kiek anksčiau D. Trumpas pareiškė, kad Vašingtonas Saudo Arabijai galėtų paskelbti sankcijų, tačiau jo administracija neskubėjo kritikuoti Persijos įlankos sąjungininkės, nors įrodymų, kas nutiko su J. Khashoggi, vis daugėjo.

Dėl šio atvejo D. Trumpas susidūrė su viena didžiausių užsienio politikos krizių nuo savo kadencijos pradžios.

„Prireikė didžiulio tarptautinio pasipiktinimo, kad po dviejų savaičių būtų pripažinta tai, kas yra akivaizdu, kad J. Khashoggi yra negyvas, kad jis buvo nužudytas Saudo Arabijos konsulate“, – pareiškė Kristin Diwan  iš Persijos įlankos arabų valstybių studijų instituto Vašingtone.

REKLAMA

„Tai leidžia suprasti, kokie didžiuliai finansiniai ir strateginiai interesai yra investuoti į JAV partnerystės su Saudo Arabija ir jos vadovybe palaikymą“, – pažymėjo ji.

„Giliai sukrėstas“

Saudo Arabijos pareigūnai griežtai neigia, kad princas Mohammedas yra kaip nors susijęs su šiuo incidentu.

Tačiau kalbama, kad vienas įtariamasis, kuris, kaip nustatė Turkija, yra susijęs su J. Khashoggi dingimu, dažnai lydėdavo Saudo Arabijos sosto įpėdinį. Trys kiti įtariamieji yra susiję su jo apsauga, o penktasis yra aukšto rango teismo medicinos ekspertas, rašo JAV dienraštis „The New York Times“.

Abejonių dėl oficialiosios versijos dar padaugėjo po to, kai Ali Shihabi, vadovaujantis Saudo Arabiją palaikančiai idėjų kalvei „Arabia Foundation“, kuri, kaip kalbama yra artima vyriausybei, socialiniame tinkle „Twitter“ parašė iš aukšto rango šaltinio Saudo Arabijoje sužinojęs, kad „J. Khashoggi mirė nuo smaugiamojo veiksmo per fizinį susidorojimą, o ne apsikumščiavimą“.

REKLAMA

Provyriausybinės Turkijos žiniasklaidos priemonės ne kartą tvirtino, kad Saudo Arabijos smogikų būrys diplomatinės misijos pastate kankino J. Khashoggi ir nukirto jam galvą, nors Turkija išsamesnės informacijos apie tyrimą dar nepaskelbė.

„Po kiekvieno Saudo Arabijos pasakojimo, kuriame ji bando paaiškinti, kas nutiko su J. Khashoggi, ja vis mažiau tikima“, – pareiškė Jungtinėse Valstijose įsikūrusio Rice‘o universiteto Bakerio viešosios politikos instituto bendradarbis Kristianas Ulrichsenas.

„Ypač dėl to, kad saudiečiai vis dar negali arba nenori pateikti vieno įrodymo – kūno, kuris vienaip ar kitaip duotų aiškų atsakymą“, – pridūrė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Gutterresas (Antoniju Guterišas) pareiškė esąs „giliai sukrėstas“ dėl Saudo Arabijos šeštadienį padaryto pareiškimo ir pridūrė, jog „tie, kas už tai atsakingi, turi prisiimti visišką atsakomybę“.

Tuo tarpu respublikonų senatorius Lindsey Grahamas, įtakingas D. Trumpo sąjungininkas JAV Senate, paragino nušalinti Saudo Arabijos sosto įpėdinį nuo valdžios.

„Pasakyti, kad aš skeptiškai vertinu Saudo Arabijos istoriją apie J. Khashoggi, būtų per švelnu. Rijado paaiškinimą sunku laikyti įtikinamu“, – parašė jis tviteryje.

O demokratams atstovaujantis senatorius Bobas Menendezas, kuris yra vienas iš Senato Užsienio reikalų komiteto narių, paragino skirti sankcijų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų