REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Beveik pusė dabartinių JAV karių mano, jog JAV netrukus bus įtraukta į didelį karą, skelbiama „Military Times“ apklausoje. –Leidinyje taip pat pažymima, kad yra išaugęs bendras nerimas tarp kariuomenėje tarnaujančių žmonių, tiek dėl bendros pasaulinės situacijos, tiek ir dėl įtemptų santykių tarp Rusijos ir Kinijos.

Beveik pusė dabartinių JAV karių mano, jog JAV netrukus bus įtraukta į didelį karą, skelbiama „Military Times“ apklausoje. –Leidinyje taip pat pažymima, kad yra išaugęs bendras nerimas tarp kariuomenėje tarnaujančių žmonių, tiek dėl bendros pasaulinės situacijos, tiek ir dėl įtemptų santykių tarp Rusijos ir Kinijos.

REKLAMA

Net 46 proc. apklaustųjų „Military Times“ skaitytojų, kurie šiuo metu atlieka aktyvią tarnybą, anoniminėje apklausoje pripažino, kad „jų manymu, JAV per artimiausius metus įsitrauks į naują karą“. Tai yra milžiniškas šuolis, lyginant su pernai, 2017-ųjų rugsėjį, atlikta panašia apklausa, kurios metu taip manančių buvo vos 5 proc.

50 proc. karių mano, jog JAV neatsidurs karo įvykių sūkuryje artėjančiais metais. Tačiau šis skaičius per metus nukrito beveik ketvirtadaliu.

REKLAMA
REKLAMA

Priežastys: D. Trumpo politika ir pasaulyje tvyranti įtampa

Specializuotame leidinyje įvardijamos tokios nuotaikų kaitos priežastys: baimė atėjus į – valdžią D. Trumpui, kuris pradėjo kariuomenės pasirengimo didinimą dėl užsienio grėsmių, siejamų tiek su terorizmu, tiek ir su tradicinėmis galios valstybių keliamomis grėsmėmis. Tuo pat metu Pentagono vadovai viešai kalba, kad reikia būti pasirengusiems galimam konfliktui.

REKLAMA

Paprašyti įvardinti konkrečias valstybes, kariai nurodė Rusiją ir Kiniją. Šio klausimo atveju taip pat ženkliai išaugo karių skaičius, kurie kitas valstybes įvardijo kaip potencialią grėsmę. Šiais metais 71 proc. karių Rusiją pavadino rimta grėsme, pernai – vos 18 proc. Kiniją – atitinkamai 69 proc. šiais metais ir 24 proc. praėjusiais.

Tai patvirtina ir Pentagono vadų pasisakymai. Praėjusiais metais jūrų pėstininkų vadas Robertas Nelleris savo pavaldiniams pareiškė, kad jis „nujaučia didelę kovą horizonte“.

Kibernetinis terorizmas taip pat tapo labiausiai aptariamu apklausos punktu. Beveik 89 proc. įvardijo tai kaip rimtą grėsmę, o daugiau nei pusė jų kibernetinį puolimą pavadino pagrindine grėsme.

REKLAMA
REKLAMA

Nemažai daliai karių nerimą kelia ir JAV pasirengimas tokiam karui. Vos 13 proc. buvo užtikrinti, kad jie visiškai pasitiki valdžios ir kariuomenės veiksmais kibernetinio saugumo klausimais.

Pernai pirmavo Šiaurės Korėja

Užsienyje veikiančios terorizmo organizacijos, tokios kaip „Al Qaeda“ ir „Islamo valstybė“ buvo įvardijamos kaip mažesnė grėsmė, negu JAV veikiančios islamo ekstremistų grupuotės. Pernai ISIS ir „Al Qaeda“ buvo suvokiamos kaip didesnė grėsmė, tačiau pernai ISIS dar buvo išlaikiusi šiokias tokias pozicijas.

Didžiausią „nuosmukį“, lyginant su praėjusių metų rezultatais, patyrė Šiaurės Korėja, kuri kaip rimta grėsmė buvo įvardijama daugiau nei 72 proc. karių, o šiais metais taip galvojančių liko 46 proc.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Praėjusiais metais vyko dramatiški JAV ir Šiaurės Korėjos santykių aiškinimaisi. D. Trumpas socialiniuose tinkluose žaibavo ant Kim Jong Uno – vadino jį „mažuoju raketų žmogumi“ – tačiau galų gale pasirašė taikos susitarimą ir bičiuliškai reiškė pagarbą šiaurės korėjiečių tironui.

„Niekada nebuvo taip blogai“

Vienas iš „Military Times“ respondentų, karys su 18 metų tarnybos patirtimi pareiškė, kad D. Trumpo emocingumas derybų su Šiaurės Korėja metu atrodė „momentais baisokas“, tačiau iš esmės kariuomenė palaikė jo „akis į akį“ derybų principą.

Viena kariuomenės seržantė interviu metu leidiniui pasakojo, kad „dar niekada nebuvo taip bloga“, o viskas tik dėl „D. Trumpo pasirinkto darbų atlikimo būdo“. Ji taip pat nerimavo dėl galimo konflikto, nes „be sustojimo vyksta dislokavimai ir kovos“. „Matant spartą, su kuria mes auginame savo pajėgas, aš savo kariams sakau, kad mes jas auginame yra todėl, kad mums jūsų reikia, ir mes kausimės“, – aiškino ji.

REKLAMA

Kariai išsakė milžinišką dabartinio Gynybos sekretoriaus Jimo Mattiso palaikymą, kuris visą gyvenimą skyrė tarnybai kariuomenėje. Jie, kaip ir didžioji dalis politikos ekspertų, tikisi, kad būtent generolas sugebės nukreipti į pragmatišką įvykių eigą šalį, kuomet sprendimus priima karštakošiu vadinamas D. Trumpas.

„Military Times“, bendradarbiaudami su veteranų ir jų šeimų asociacija, atliko konfidencialią internetinę aktyvių JAV karių apklausą. Apklausą sudarė 19 klausimą apie dabartinį politinį klimatą, nacionalinio saugumo padėtį ir įstatymus šalyje.

Apklausą užpildė 829 kariai (89 proc. vyrų ir 11 proc. moterų, vidutiniškai 31 metų amžiaus. 76 proc. baltųjų, 13 proc. lotynų amerikiečių, 9 proc. afroamerikiečių, 5 proc. azijiečių ir 6 proc. nurodė kitą), nurodomas paklaidos skaičius – apie 2 proc.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų