REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
9
Triuškinantis smūgis Kremliaus agentūrai: Vakarams trūko kantrybė dėl GRU išpuolių (nuotr. SCANPIX)

Kremliui ši savaitė baigiasi itin nesmagiai. Rusijos žvalgybininkų veiksmai susilaukė neregėto Vakarų teisėsaugos ir žiniasklaidos dėmesio. Tikrieji Rusijos žvalgybos (GRU) kenkėjiškos veiklos mastai dar tik aiškėja, tačiau jau dabar yra nustatyti rusų išpuoliai Nyderlanduose, Didžiojoje Britanijoje ir JAV. Be to, pačių žvalgybininkų veiksmai ir nevykusi propaganda buvo išjuokta net ir pačioje Rusijoje.

9

Kremliui ši savaitė baigiasi itin nesmagiai. Rusijos žvalgybininkų veiksmai susilaukė neregėto Vakarų teisėsaugos ir žiniasklaidos dėmesio. Tikrieji Rusijos žvalgybos (GRU) kenkėjiškos veiklos mastai dar tik aiškėja, tačiau jau dabar yra nustatyti rusų išpuoliai Nyderlanduose, Didžiojoje Britanijoje ir JAV. Be to, pačių žvalgybininkų veiksmai ir nevykusi propaganda buvo išjuokta net ir pačioje Rusijoje.

REKLAMA

Rusijos agentus vienu metu paviešino JAV ir Nyderlandų prokuratūros, o kiek anksčiau – dėl Skripalių nuodijimo ir cheminio ginklo panaudojimo buvo išaiškinti keli rusų agentai, kuriuos Kremliaus propaganda pristatė „paprastais turistais“.

Rusijos žvalgybos autoritetui suduotas milžiniškas smūgis

Mažiausiai atviro dėmesio trokštanti žvalgybos agentūra sulaukė smūgio ir pačioje Rusijoje. Žymus bardas ir komikas Semionas Slepakovas „netyčia“ paviešino žaibiškai, nepaisant bandymų cenzūruoti, didelio populiarumo internete sulaukusią nešvankią dainą apie nevykėlius agentus ir jų kelionę į Didžiąją Britaniją.

REKLAMA
REKLAMA

Taksi bendrovė, kurios automobiliu iš GRU būstinės į oro uostą Maskvoje važiavo vienas agentų, patvirtino, jog tarp Nyderlanduose dėl kenkėjiškos veiklos sulaikyto „diplomato“ buvusių daiktų surastas taksi kvitas yra tikras.

REKLAMA

„Bellingcat“ ir „The Insider“ taip pat paviešino informaciją, jog GRU programišių dalinio nr. 26165 adresu yra užregistruoti 305 darbuotojų automobiliai, tarp kurių buvo ir Europos teisėsaugos institucijų dėmesio sulaukęs agentas Aleksejus Morenecas. Sutikrinę su viešai prieinamomis duomenų bazėmis, žurnalistinio tyrimo autoriai nustatė visų jų asmeninius duomenis: pasų ir asmeninių telefonų numerius.

Tyrimo autoriai pažymi, kad „bet kuris norintis ir galintis prieiti prie nesunkiai pasiekiamos Valstybinės eismo saugumo inspekcijos duomenų bazės gali susipažinti su šimtų itin slapto ir ką tik Europoje kaltinimų susilaukusio GRU dalinio agentų asmeniniais duomenimis“.

REKLAMA
REKLAMA

Nyderlandai išsiuntė agentus iš šalies

Nyderlandų spec. tarnybos ketvirtadienį, spalio 4-ąją, atskleidė keturis Rusijos agentus, siejamus su išpuoliu prieš Cheminio ginklo draudimo agentūrą. JAV tarnybos mano, kad tie patys žmonės galėjo įsilaužti ir į Demokratų partijos serverius 2016-aisiais.

Buvo įvardinti keturi asmenys ir pateiktos jų fotografijos. Tai Aleksejus Moronecas, Jevgenijus Serebriakovas, Olegas Sotnikovas ir Aleksejus Mininas. Spec. tarnyboms pavyko iš šnipų paimti išmaniuosius telefonus ir kompiuterius, kuriais ir buvo vykdomas išpuolis. Nyderlandų atstovų teigimu, programišiai pateikė teisėsaugininkams diplomatinius pasus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nyderlandų teisėsaugos teigimu, rusai elgėsi kaip tipiniai žvalgai: išvykdami iš viešbučio jie su savimi išsinešė ir šiukšlių maišą, kurį ruošėsi išmesti kitoje vietoje, o Aleksejus Morenecas sulaikymo metu bandė sudaužyti savo telefoną. Tačiau jo konspiracijos lygis kelia rimtų klausimų – pas vyrą buvo aptiktas kelionės taksi kvitas, kuriame nurodytas maršrutas „GRU centrinė būstinė – Šeremetjevo oro uostas“. Maža to, faktą, kad kvitas yra tikras jau patvirtino ir taksi bendrovės atstovai, kurios automobiliu važiavo paviešintas agentas.

Pas sulaikytuosius buvo aptikta 20 tūkst eurų ir 20 tūkst. dolerių grynaisiais.

JAV: „Fancy Bear“ tai GRU

JAV teisingumo ministerija taip pat vakar pateikė septyniems GRU agentams kaltinimus kenkėjiška kibernetine veikla prieš JAV ir jos sąjungininkus. Šiems asmenims pateikti kaltinimai ir dėl veiksmų prieš tarptautines antidopingo agentūras bei sporto federacijas.

REKLAMA

Amerikiečių teigimu, dalį neteisėtu būdu įgytos informacijos rusų žvalgybininkai paviešino programišių „Fancy Bear“ vardu. Teigiama, kad GRU agentai siekė išgauti įslaptintus duomenis apie profesionalių sportininkų sveikatą.

„Tie žmonės yra kaltinami bandymu įsilaužti į kompiuterius ir tinklus visame pasaulyje. Šių neteisėtų veiksmų aukos – antidopingo agentūros ir organizacijos JAV ir už jų ribų, tokios kaip Pasaulinė antidopingo agentūra, JAV antidopingo agentūra, Sporto arbitražo teismas, Tarptautinė lengvosios atletikos federacija, Tarptautinė futbolo federacija ir dar 34 kitos sporto organizacijos“, – skelbiama JAV teisingumo ministerijos pranešime.

REKLAMA

JAV atstovų teigimu, visi asmenys, kurie yra kaltinami kibernetinių išpuolių vykdymu, yra Rusijos piliečiai: Aleksejus Morenecas, Jevgenijus Serebriakovas, Ivanas Jermakovas, Artiomas Malyševas, Dmitrijus Badinas, kurie priskiriami GRU daliniui nr. 26165, ir dar du agentai – Olegas Sotnikovas ir Aleksejus Mininas.

Keturi asmenys iš šio sąrašo buvo paminėti ir Nyderlandų gynybos ministerijos pranešime – jiems pateikti kaltinimai bandymu įsilaužti į Cheminio ginklo draudimo agentūros serverius.

Programišiai „Fancy Bear“ veikia nuo 2004-ųjų. Jie yra kaltinami dėl daugelio išpuolių prieš tarptautines sporto ir valstybines organizacijas. 2016-aisiais grupuotė paviešino asmeninius JAV sportininkų duomenis ir jų dopingo testo rezultatus. Tai įvyko netrukus po to, kai Rusija buvo apkaltinta sukūrusi valstybinę dopingo sistemą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat ketvirtadienį Didžiosios Britanijos užsienio reikalų ministerija pateikė kaltinimus Rusijos žvalgybai kibernetinių išpuolių visame pasaulyje organizavimu.

„Mūsų tikslas šiuo atveju yra toks pats, kaip ir visais kitais atvejais, kuomet mes pateikiame kaltinimus. Mes siekiame suimti tuos, kurie pažeidė įstatymą. Mes norime, kad jie stotų prieš teismą. Ir mes norime pasodinti juos į kalėjimą“, – pareiškė JAV teisingumo ministerijos atstovas, prokuroras Scottas Brady.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų