REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
11
Popiežiaus apsauginis atskleidė, kas atsakingas už pontifiko apsaugą kitose šalyse (nuotr. SCANPIX)

Andreas Widmeris tarnavo Vatikano elitinėse pajėgose – Šveicarų gvardijoje, kuriems yra priskirta popiežiaus saugojimo funkcija. Jis atskleidė, ką reiškia dirbti popiežiaus asmens sargybiniu, ir kuo tai skiriasi nuo kitų valstybių vadovų apsaugos darbo.

11

Andreas Widmeris tarnavo Vatikano elitinėse pajėgose – Šveicarų gvardijoje, kuriems yra priskirta popiežiaus saugojimo funkcija. Jis atskleidė, ką reiškia dirbti popiežiaus asmens sargybiniu, ir kuo tai skiriasi nuo kitų valstybių vadovų apsaugos darbo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Joną Paulių II-ąjį saugojęs vyras šiuo metu dėsto verslą Amerikos katalikų universitete, yra išleidęs knygą apie tai, ko išmoko saugodamas popiežių.

REKLAMA

Saugoti popiežių

Kelionių metu popiežiaus saugumo klausimas visuomet iškyla, kaip vienas iš svarbiausių. Juk pontifikai dažnai atsitraukia nuo savo palydos, ar paprašo „papamobilio“ sustoti ir įsilieja į susirinkusią minią. Leidinys „catholicworldreport.com“ paprašė A. Widmerio papasakoti, ką tai reiškia – saugoti popiežių ir ar būtinas religingumas.

„Daugelis į Šveicarų gvardiją eina ne dėl religinių priežasčių, o todėl, kad mano jog dirbti asmens sargybiniu yra tikrai puikus dalykas. Taip buvo ir su manimi. Kitas dalykas yra tas, kad dirbant su Šventuoju Tėvu ir gyvenant pačiame krikščionybės centre, daugelis sargybinių būna paveikiami evangelizacijos. Sakyčiau, kad daugelis jų patiria gilų atsivertimą į krikščionybę savo tarnavimo metu,“ – pasakojo buvęs Jono Pauliaus II asmens sargybinis.

REKLAMA
REKLAMA

Šveicarų gvardijos sargybiniai lydi popiežius visų kelionių metu, tai yra viena iš pagrindinių jų darbo funkcijų.

Savo darbo pontifiku pradžioje popiežius Pranciškus yra ir gerokai išgąsdinęs sargybinius. Vienos iš kelionių metu jis prasiveržė iš savo apsaugos rato ir pasileido gatvėmis. Sklando istorijos, kad argentinietis popiežius naktimis slapčia sprunka iš Vatikano.

„Aš skaičiau kardinolo Dziwiszo knygoje, kad Jonas Paulius kartu su juo išvykdavo slapčia slidinėti, o sykį jį atpažino mažas vaikas… kuris tėvams sušuko, „Žiūrėkit – čia popiežius!“… O tie, aišku, pamanė, kad vaikas išdykauja. Kardinolas ir popiežius skubiai pasileido link mašinos ir išvažiavo, kol kas nors nepradėjo aiškintis giliau. Aš to nežinojau, tačiau buvau eilinis apsauginis, ne karininkas, taigi manęs ši informacija galėjo ir neliesti,“ – aiškino A. Widmeris ir pažymėjo, kad legendos apie gatvėmis klaidžiojantį popiežių, tikėtina, tėra fantazijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Buvusio asmens sargybinio teigimu, į tokius dalykus, kaip popiežiaus saugumas, yra labai rimtai žiūrima.

Apsauga skiriasi nuo kitų valstybių vadovų

Kalbėdamas apie pontifiko apsaugą jis išskyrė dalyką, kuris skiria šį darbą nuo kitų valstybių lyderių apsaugos. Buvusio asmens sargybinio teigimu, buvimas popiežiumi visų pirma yra kunigystė ir tiesioginis bendravimas su žmonėmis. „Mums visuomet buvo pabrėžiama, kad mūsų užduotis yra išlaikyti maksimalų popiežiaus saugumą, tačiau netrukdyti jam atlikti savo dvasinio darbo,“ – pasakojo jis.

REKLAMA

Kita vertus, jis nesutinka su kalbomis, kad popiežius „kartais atrodo itin menkai saugomas“. Profesionalo teigimu, „jeigu jūs to nematote, nereiškia, kad to nėra“. „Aš esu absoliučiai tikras, kad popiežius yra labai gerai ir efektyviai saugomas,“ – aiškino jis leidiniui.

Specialistas taip pat papasakojo, kad priimančios šalys įsipareigoja užtikrinti bendrą saugumą, kuomet atvyksta užsienio šalies vadovas. Tai yra įprastas ir kitoms šalims galiojantis diplomatinis protokolas. „Atvykstantys atsiveža su savimi grupę asmens sargybinių, tačiau bendras saugumo užtikrinimas yra ne atvykstančiųjų reikalas,“ – pasakojo A. Widmeris.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų