REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
10
Įdomiausi faktai apie Popiežiaus vizitus kitose šalyse (nuotr. SCANPIX)

Popiežius, kaip ir kitų valstybių vadovai, dažnai keliauja. Kartais tai būna diplomatinių santykių palaikymas, kartais tai būna suderinama ir su dvasiniu mokymu.

10

Popiežius, kaip ir kitų valstybių vadovai, dažnai keliauja. Kartais tai būna diplomatinių santykių palaikymas, kartais tai būna suderinama ir su dvasiniu mokymu.

REKLAMA

Kaip ir daugelis politikų, pontifikas turi laikytis numatytų taisyklių ir protokolo. Tačiau jis taip pat turi ir išskirtinių šventojo sosto tėvo privilegijų bei pareigų tokių kelionių metu.

„Papalėktuvo“ nėra, atgal grįžta su vietinių oro linijų lėktuvu

Vatikanas neturi „papalėktuvo“, o nuomojasi „Alitalia“, nacionalinių Italijos oro linijų lėktuvą. Tai yra taip pat oficiali popiežiaus kelionės priemonė iš Romos į kitas Italijos dalis. Žiniasklaidoje „Alitalia“ lėktuvas, kuris skraidina popiežių, dažnai vadinamas pirmuoju ganytojo lėktuvu („Shepherd one“) su aliuzija į JAV prezidento „Air force one“.

Kuomet Popiežius vizituoja šalį, protokolas numato, kad iš ten jis turėtų grįžti su tos šalies oro linijų lėktuvu. Pavyzdžiui, atskridęs į Švediją su „Alitalia“ popiežius Pranciškus iškeliauti iš ten turėtų su SAS oro linijų lėktuvu. Į Lietuvą rugsėjo 22-ąją atvykstantis pontifikas po trijų dienų vizito Baltijos šalyse išvyks rugsėjo 25-ąją iš Talino. Lietuva nacionalinių oro linijų, po „flyLAL“ bankroto ir nepavykusio „Air Lituanica“ projekto, neturi. Tikėtina, kad popiežius į Romą iš Talino išskris užsakomuoju nacionalinių Estijos avialinijų „Nordica“ reisu.

REKLAMA
REKLAMA

Jeigu šalis, kurioje popiežius lankosi, neturi Vatikano dydžių, saugumo ir kitus standartus atitinkančių oro linijų, atgal skrendama „Alitalia“ lėktuvu.

REKLAMA

Sveikinimai iš lėktuvo

Taip pat yra nusistovėjusi tradicija, kuomet popiežius siunčia sveikinimo telegramą jau skrisdamas lėktuvu ir skirtą tos šalies vadovams.

Tai suteikia popiežiui galimybę komunikuoti su pasaulio lyderiais, net jeigu su kai kuriais iš jų Vatikanas neturi arba nepalaiko tvirtų diplomatinių ryšių.

1989-aisiais, kuomet popiežius Jonas Paulius II skrido į Pietų Korėją, jo lėktuvui, dėl įtemptų abiejų valstybių santykių, nebuvo leista skristi virš Kinijos teritorijos. Todėl popiežiaus komanda nusprendė skristi virš Sovietų Sąjungos, o tai suteikė pontifikui retą galimybę išsiųsti radijo sveikinimus tuometiniam lyderiui Michailui Gorbačiovui.

REKLAMA
REKLAMA

Pasikeitęs požiūris

Popiežius Pranciškus taip pat ėmėsi kai kurių skrydžio taisyklių pakeitimo. 2013-aisiais jis pateko į naujienų pirmuosius puslapius, kuomet buvo pastebėtas pats nešantis savo rankinį bagažą kelionė į Braziliją metu. Apžvalgininkai tuomet pastebėjo, kad „joks kitas popiežius iki tol nenešė savo paties krepšio“.

Vėliau žiniasklaidai jis pasakojo, kad nemato nieko keisto tame, jog pats nešasi krepšį. Pasak pontifiko, jame buvo „skutimosi peiliukas, darbo knyga, maldaknygė ir knygą apie šventąją Teresę iš Lizjė, kuri buvo žinoma dėl jos praktinio požiūrio į dvasingumą“.

Popiežius nustebo paklaustas dėl tos nuotraukos ir pareiškė, kad tai yra normalus dalykas, o žmonės turėtų pratintis būti normaliais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Popiežius Pranciškus taip pat dažnai laikosi tradicijos bendrauti su lėktuvu skrendančiais žurnalistais. Tokiu būdu jis nori susipažinti su tais, kurie rašys apie jo kelionę ir pabendrauti neformalioje aplinkoje.

Kas atskris?

Dažniausiai popiežiaus svitą sudaro apie 100 žmonių: 30 Vatikano atstovų ir 70 žurnalistų.

Popiežiaus „seguit“ (ital. Artimųjų ratas) tradiciškai sudarytas iš Vatikano kardinolo bei valstybės sekretoriaus Pietro Parolinio; vieno ar dviejų kardinolų ir vyskupų; 10 kunigų, kurių daugelis yra Vatikano valdininkai; ir 20 pasauliečių, daugelis jų yra Vatikano viešųjų ryšių skyriaus darbuotojai ir popiežiaus apsauginiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų