REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV prezidentas Donaldas Trumpas nurodė išslaptinti dalį dokumentų, susijusių su Federalinio tyrimų biuro (FTB) atliekamu tyrimu dėl Rusijos kišimosi į 2016 metų rinkimus, įskaitant buvusio šios agentūros direktoriaus Jameso Comey SMS žinutes.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas nurodė išslaptinti dalį dokumentų, susijusių su Federalinio tyrimų biuro (FTB) atliekamu tyrimu dėl Rusijos kišimosi į 2016 metų rinkimus, įskaitant buvusio šios agentūros direktoriaus Jameso Comey SMS žinutes.

REKLAMA

D. Trumpas davė šį nurodymą reaguodamas į savo politinių sąjungininkų Kongrese raginimus. Pastarieji tvirtina, kad specialiojo prokuroro Roberto Muellerio vadovaujamas tyrimas yra nesąžiningas dėl aukštų FTB ir Teisingumo departamento pareigūnų neigiamo nusistatymo prezidento atžvilgiu.

D. Trumpo nurodymu bus paskelbtos kelių Teisingumo departamento ir FTB aukščiausio rango pareigūnų, kuriems šiais metais nekart teko atlaikyti prezidento žodines atakas, trumposios žinutės bei kai kurie su jais susiję dokumentai.

Baltųjų rūmų atstovė spaudai Sarah Sanders apie šį prezidento sprendimą informavo rašytiniu pranešimu. Jame rašoma, kad D. Trumpas nurodė Nacionalinės žvalgybos direktoriaus tarnybai ir Teisingumo departamentui išslaptinti tuos dokumentus „kelių Kongreso komitetų prašymu ir skaidrumo tikslais“.

REKLAMA
REKLAMA

Kol kas neaišku, kada dokumentai bus išslaptinti.

Pirmadienį vakare išplatintuose pareiškimuose Teisingumo departamentas ir nacionalinės žvalgybos direktoriaus Dano Coatso (Dano Koutso) biuras nurodė, kad ėmėsi žingsnių įgyvendinti D. Trumpo paliepimą, dėl kurio įvairios agentūros turės peržiūrėti išslaptinamus dokumentus, kad „būtų užtikrintas Amerikos nacionalinių interesų saugumas“. Dabar ši peržiūra ir yra vykdoma.

REKLAMA

Anot pranešimo, prezidentas, be kita ko, nurodė išslaptinti dalį 2017 metų birželį FTB pateikto prašymo pratęsti sankciją vykdyti buvusio D. Trumpo rinkimų kampanijos patarėjo Carterio Page'o (Karterio Peidžo) sekimą. Bus išslaptintas 21 puslapis iš 101 šio dokumento puslapio. Prašymą išduoti sankciją vykdyti C. Page'o sekimą FTB pateikė 2016 metais pagal Užsienio žvalgybos stebėjimo įstatymą (FISA).

Pasak S. Sanders pareiškimo, D. Trumpas taip pat nurodė Teisingumo departamentui viešai paskelbti neredaguotas J. Comey, Teisingumo departamento aukšto rango pareigūno Bruce'o Ohro (Briuso Oro), buvusio FTB direktoriaus pavaduotojo Andrew McCabe'o (Endriaus Makeibo), buvusios FTB teisininkės Lisos Page (Lizos Peidž) bei buvusio FTB specialiojo agento Peterio Strzoko (Piterio Struko) trumpąsias žinutes, susijusias su tyrimu dėl Rusijos.

Praėjusią savaitę nedidelė grupė Kongreso respublikonų, visi – ištikimiausi D. Trumpo politiniai sąjungininkai, surengė spaudos konferenciją, kurioje paragino prezidentą išslaptinti tuos dokumentus. Demokratai sukritikavo šį žingsnį, tvirtindami, kad respublikonai mėgina diskredituoti Teisingumo departamentą, siekdami apsaugoti D. Trumpą nuo R. Muellerio tyrimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų