REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Didžiosios Britanijos aptikti rusai įtariamieji Solsberio nuodijimo byloje, Aleksandras Petrovas ir Ruslanas Boširovas iš tiesų yra Rusijos saugumo agentai, sakoma bendrame dviejų žiniasklaidos tyrimo grupių, „The Bellingcat“ ir „The Insider“, darbe.

Didžiosios Britanijos aptikti rusai įtariamieji Solsberio nuodijimo byloje, Aleksandras Petrovas ir Ruslanas Boširovas iš tiesų yra Rusijos saugumo agentai, sakoma bendrame dviejų žiniasklaidos tyrimo grupių, „The Bellingcat“ ir „The Insider“, darbe.

REKLAMA

Tai, kad rusų „turistais“ vadinantys save vyrai iš tiesų yra spec. tarnybų agentai neabejojo faktiškai niekas, tačiau dabar tam yra dokumentiniai patvirtinimai ir liudininkų parodymai.

Leidinyje „The Insider“ pateikiama pirmoji tyrimo dalis, kurioje pasakojama apie įslaptintą agentų asmeninę informaciją.

Pasakojama, kad susiradus Aleksandrą Petrovą Federalinės migracijos tarnybos duomenų bazėje susidaro įspūdis, kad jis „gimė“ 2009-aisiais. Tai yra, pagal paso informaciją jis gimė Kotlase 1979-aisiais, tačiau jokių jo egzistavimo ženklų iki pat 2009-ųjų, kuomet jam buvo išduotas tas pasas, nėra. „Paprastų mirtingųjų“ asmeninėse FMT bylose yra žymos apie gautus kitus vietos ar kelionių pasus, registracijų įvairiais adresais duomenys. A. Petrovo byloje nėra nieko. Savo pasą 2009-aisiais jis gavo „mainais į sugadintą“ – byloje yra nurodytas „sugadinto“ paso numeris, kuris niekada realybėje neegzistavo.

Byloje su paso duomenimis paliktas lakoniškas spaudas su užrašu: „duomenų neatskleisti“.

Kitoje byloje – kur turėtų būti A. Petrovo biografija, yra tuščias lapas ir be spaudo „duomenų nesuteikti“ dar ir įrašas „s.s.“ (rus. „soveršeno sekretno“ – visiškai slapta).

REKLAMA
REKLAMA

Pasų ypatybės

Pagal turimus keleivių registracijos skrydžiui duomenis, R. Boširovo ir A. Petrovo pasų numeriai skiriasi vos vienu skaičiumi (R. Boširovo paso numeris baigiasi 1294, o A. Petrovo – 1297). FMT duomenų bazėje, kurioje „paprastų mirtingųjų“ užsienio kelionių pasai yra nurodomi, tokių priskirtų pasų R. Boširovas ir A. Petrovas neturi.

REKLAMA

„The Insider“ taip pat pažymi, kad pagal jų turimus duomenis, abu „turistai“ bilietą pirko 1-ąją dieną, tai yra, likus vienai dienai iki skrydžio, o tai prieštarauja jų žodžiams, kad skrydis buvo planuotas iš anksto. Iš kur tokia skuba – galima nuspėti: kiek anksčiau tą pačią dieną bilietą į Londoną nusipirko Julija Skripal. Vargu ar tai sutapimas, „The Insider“ spėjama, kad „turistai“ galėjo manyti, jog tai kažkaip gali prisidėti prie jų planų įgyvendinimo.

Ne mažiau įdomūs ir rusiški vidaus naudojimo pasai. Visų pirma, jie išduoti Maskvos pasų poskyryje 770001 – „paprasti mirtingieji“ ten pasų negauna. Pasus šiame poskyryje gauna arba privilegijuotieji už kyšius, arba jėgos struktūrų atstovai.

Leidinyje teigiama, kad pakeitus paskutinį A. Petrovo ar jo kolegos paso numerio skaičių duomenų bazė, galima aptikti kitus žmones su keistomis anketomis, nenurodytais gyvenamaisiais adresais (pavyzdžiui, nurodytas namo numeris be buto numerio) ir neegzistuojančiais jokiuose socialiniuose tinkluose ar duomenų bazėse.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų