REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
6
Banditus savo namuose užmušęs verslininkas: „Jeigu reikėtų, pakartočiau tą patį“ (nuotr. VK.com)

Rusijoje 90-ųjų stiliaus banditų išpuoliai pastaruoju metu jau nieko nebestebina. Lietuvą prieš daugiau nei 20 metų sudrebino „Svainijos“ žudynės, kuomet Panevėžio verslininkas nušovė jo reketuoti atėjusius nusikaltėlius. Rusus taip pat šokiravo vakarykštė istorija, kuomet savo namuose užpultas verslininkas dėl gyvybės turėjo kovoti peiliu. Dabar jam gali būti pateikti kaltinimai dėl nužudymo.

6

Rusijoje 90-ųjų stiliaus banditų išpuoliai pastaruoju metu jau nieko nebestebina. Lietuvą prieš daugiau nei 20 metų sudrebino „Svainijos“ žudynės, kuomet Panevėžio verslininkas nušovė jo reketuoti atėjusius nusikaltėlius. Rusus taip pat šokiravo vakarykštė istorija, kuomet savo namuose užpultas verslininkas dėl gyvybės turėjo kovoti peiliu. Dabar jam gali būti pateikti kaltinimai dėl nužudymo.

REKLAMA

Bugulume (Tatarstanas, Rusija) vietos verslininkas Jevgenijus Dedaninas sugebėjo apsiginti nuo dviejų ginkluotų plėšikų. Tačiau dabar jis pats turi teisintis pareigūnams kaip potencialus nusikaltėlis – jis įtariamas viršijęs savigynos ribas, rašoma „Biznes Online“.

Pats Jevgenijus neslepia – „reikėtų pakartoti, daryčiau viską taip pat“, bei „aš buvau nusiteikęs eiti iki galo, kad niekas iš jų neišeitų, nepabėgtų“.

REKLAMA
REKLAMA

„Jie nebūtų palikę nė vieno gyvo!“

41-erių verslininkas papasakojo aplinkybes, kurių metu jam teko imtis kraštutinių priemonių ir po ranka pasitaikiusiu ginklu gintis nuo užpuolikų.

REKLAMA

„Aš į darbą išėjau apie 8 ryto. Užėjau į garažą, iš galo prie manęs priėjo ir atstatė pistoletą, liepė gultis ant žemės. Aš tai ir padariau. Vėliau man surišo rankas, – pasakoja vyras vietos žiniasklaidai. – Jie jau buvo garaže, vėliau pateko pro mano namų duris. Jie paklausė manęs, kas dar yra namuose. Aš atsakiau, kad žmona ir kolega, draugas (jų namuose buvo iš kito miesto atvykęs kolega). Vaikai buvo mokykloje.“

Teigiama, kad nusikaltėliai galėjo garaže išbūti visą naktį, arba tą laiką praleido netoli namų, laukdami tinkamo momento pulti.

REKLAMA
REKLAMA

„Atvedė mane į namus, surišo mano žmoną, mano draugą, užklijavo burnas ir akis lipnia juosta,“ – pasakojo J. Dedaninas. Po to, kai visi buvo surišti, vienas iš užpuolikų liko su žmona, o J. Dedaniną nuvedė parodyti, kur pas jį vaizdo registratorius, kad galėtų ištrinti visus įrašus, kuriuose nusikaltėliai galėjo būti užfiksuoti.

„Aš nusivedžiau parodyti, kur pas mane vaizdo registratorius. Tuo metu man pavyko išlaisvinti rankas. Kuomet mane surišinėjo, aš specialiai suspaudžiau kumščius, kad rankų apimtis būtų didesnė,“ – pasakojo verslininkas. Jam pavyko išsilaisvinti – prasidėjo muštynės. „Kumštynės prasidėjo. Pribėgo antrasis. Man buvo sunku susitvarkyti, aš išsiveržiau, nubėgau į virtuvę ir paėmiau du virtuvinius peilius. Ir pradėjau gintis. Aš maniau, kad paimsiu peilius ir jie spruks, o jie pradėjo šaudyti, ginklas užsikirto,“ – siaubingas scenas prisimena vyras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Antrasis puolė „ar tai peiliu, ar tai atsuktuvu“. Tuo metu verslininkui pavyko vieną iš jų sužeisti, o vėliau ir antrąjį. Verslininkas teigė girdėjęs, kaip vienas jų antrajam sakė: „Einam į garažą, tuoj mes jį ten užversim“.

„Aš nežinojau, kiek ten žmonių, maniau, kad ten dar pagalbininkas, gal dar vienas ginklas yra,“ – aiškino J. Dedaninas.

Pasak verslininko, pagrindiniu tikslu jam buvo neleisti nusikaltėlių į namus. „Aš ėjau paskui juos, mes ėjome ir kovėmės. Vienas iš jų stipriai kraujavo. Ir garaže jis jau paprasčiausiai atsisėdo šalia mašinos. O su antruoju aš toliau mušiausi,“ – pasakojo verslininkas. Tuo metu jėgos pradėjo apleisti abu – abiem vyrams pasireiškė sužeidimai. Namų šeimininkas buvo sužeistas į koją, jam buvo sudaužyta galva – pistoleto rankena jam smogta dukart.

REKLAMA

Garažo durys buvo atviros, todėl vyrai netruko atsidurti lauke. Tuo metu J. Dedaninas spėjo pasikviesti kaimynus ir paprašyti iškviesti policiją. Pažymima, kad kaimynai į konfliktą nesikišo ir net policijos neiškvietė – „nemokam“, atsakė. Policijai paskambino pro šalį automobiliu važiavęs asmuo.

Klausiamas, kas padėjo J. Dedaninui apsiginti nuo dviejų banditų, vyras pasakojo, kad kasdien sportuoja po dvi-keturias valandas, o anksčiau užsiėmė imtynėmis. Tačiau pripažino, jog svarbiausia čia buvo žinojimas, kad „jeigu sulūšiu, sulaužytų ir mano žmoną, ir draugą“. „Jie nieko nebūtų palikę gyvais,“ – tvirtina vyras.

Pasak verslininko, nei draugas, nei jo žmona fiziškai nenukentėjo, tačiau pastaroji itin sunkiai išgyveno šį išpuolį psichologiškai.

REKLAMA

Vyras negalėjo paaiškinti užpuolikų motyvų kitaip kaip paprasčiausias grobimas. Jo teigimu, policija jau atskleidė, kad banditai yra ne vietiniai, o iš kaimyninės srities – „gastrolieriai“. Skolų verslininkas neturi, o iš jam skolingų asmenų jis tokių veiksmų nesitiki, nes „visada klausimus sprendžiu teisėtais būdais“.

Buvo ir trečiasis užpuolikas – šis laukė automobilyje šalia namo, o pamatęs, kad jų planas nuėjo šuniui ant uodegos, paspruko. Policija jį sulaikė po kelių valandų vienoje iš miesto gatvių.

Teisėsaugos versija kiek skiriasi nuo nupasakotos žiniasklaidoje. Tyrimų komiteto išplatintame pranešime teigiama, kad trečiasis užpuolikas buvo namuose, tačiau paspruko pamatęs, kad įvykiai pakrypo netikėta linkme. Taip pat tvirtinama, kad banditai mirė dėl daugybinių sužeidimų peiliu, įskaitant ir į nugarą. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Apgynė save ir šeimą, tačiau gali virsti kaltinamuoju?

Pareigūnai dabar tiria visas išpuolio aplinkybes. Savo namus apgynęs vyras dabar gali sulaukti bausmės dėl viršytos būtinosios ginties. Policijos atstovai neoficialiai tvirtina, kad „kuomet namo savininkas puolė peiliu užpuolikus, tie jau bandė nuo jo bėgti. Tai yra svarbus momentas“.

„Man, aišku, darosi apmaudu, – pasakojo J. Dedaninas. – Jeigu toks sprendimas mano atžvilgiu būtų priimtas. Aš liečiau tą žmogų, antrąjį, su kuriuo paskutinis susistumdymas buvo. Jis buvo gyvas. Galima buvo greitąją kviesti, aišku. Tačiau aš nenoriu, kad jis gyventų. Aš dar sykį taip pat būčiau pasielgęs. Kaip aš viršijau? Kaip aš kitaip galėjau pasielgti? Į mano namus su ginklu atėjo! Vieno jų kaukę aš spėjau nuplėšti. Aš juk jį mačiau! Jie nei manęs, nei Olesios, nieko nebūtų palikę. Todėl aš buvau nusiteikęs eiti iki galo, kad niekas iš jų neišeitų, nepabėgtų. Aš iki galo juos laikiau, kol policija neatvyko. Mane ir vietoje apklausė, ir štai dabar važiuoju į tyrimų komitetą. Pagrindinius parodymus, matyt, ten duosiu. Dar ir miesto pagrindinis prokuroras buvo atvažiavęs, apklausinėjo…“.

REKLAMA

Prokurorams nusprendus pateikti vyrui kaltinimus dėl šio įvykio teisėsaugai teks susidurti su milžinišku visuomenės spaudimu. Socialiniuose tinkluose kilo vienbalsė Jevgenijaus palaikymo banga. Absoliuti dauguma žmonių palaiko verslininko elgesį ir vadina herojumi. 

J Dedaninas turi kelias prekybos parduotuves mieste, visoje šalyje prekiauja cukrumi. Jo žmona – vestuvinių suknelių salono vadovė. Pora augina du nepilnamečius vaikus. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų