REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Norvegijos šiaurėje prieš tris savaites paslaptingai dingusio vyriausybių paslaptis viešinančio tinklalapio „WikiLeaks“ įkūrėjo partnerio olando asmeniniai daiktai buvo rasti viename šalies fjordų, trečiadienį pranešė Norvegijos pareigūnai.

Norvegijos šiaurėje prieš tris savaites paslaptingai dingusio vyriausybių paslaptis viešinančio tinklalapio „WikiLeaks“ įkūrėjo partnerio olando asmeniniai daiktai buvo rasti viename šalies fjordų, trečiadienį pranešė Norvegijos pareigūnai.

REKLAMA

Antradienio vakarą plūduriuojančius vandenyje daiktus rado vienas žvejys, sakoma policijos pranešime. Pranešime patvirtinama, kad jie „priklauso dingusiam asmeniui“, tačiau dėl vykstančio tyrimo daugiau informacijos apie radinį nepateikiama.

47 metų olandas kibernetinio saugumo specialistas Arjenas Kamphuisas laikomas dingusiu nuo rugpjūčio 20 dienos, kai išvyko iš viešbučio Norvegijos šiauriniame Budės mieste. Šiame mieste jis atostogavo.

Olando daiktai buvo rasti netoli Kvenflogeto, maždaug už 50 kilometrų į rytus nuo Budės. Policijos ir operatyvinių darbuotojų komandos dabar ten vykdo paieškas sausumoje ir vandenyje.

REKLAMA
REKLAMA

A.Kamphuiso dingimas, kurį „Wikileaks“ pavadino „keistu“, socialiniuose tinkluose pakurstė įvairių spėlionių ir daugybę sąmokslo teorijų.

Policijos pareigūnai pranešė tikrinantys tris galimas versijas: savanoriško dingumo, įskaitant galimą savižudybę, nelaimingo atsitikimo ir nusikaltimo.

REKLAMA

„Dar nepakankamai pasistūmėjome šioje byloje, kad galėtumėme atmesti arba patvirtinti nors vieną iš šių trijų teorijų“, - sakė inspektorius Bjarte Walla. - Neatmetame nė vienos galimybės.“

A. Kamphuiso draugė Ancilla van de Leest naujienų agentūrai AFP sakė, jog „nebuvo jokių ženklų, kad jis norėtų dingti“.

„Visiškai priešingai – jis turėjo daug planų, asmeninių ir profesinių“, - kalbėjo ji.

Pasak tyrėjų, manoma, kad olandas rugpjūčio 20 dieną Budėje sėdo į Rognano traukinį.

Anksčiau „WikiLeaks“ nurodė, kad jis buvo įsigijęs lėktuvo bilietą rugsėjo 22 dienos skrydžiui iš Trondheimo, esančio už daugiau nei 700 km į pietus nuo Budės, tačiau taip ir neišskrido.

REKLAMA
REKLAMA

Papildomų klausimų kelia tai, kad rugpjūčio 30 dienos vakarą A.Kamphuiso telefono signalas buvo užregistruotas rajone netoli Stavangerio, esančio už 1,6 tūkst. kilometrų nuo Budės, sakė policija. Tačiau pareigūnai negalėjo patvirtini, kad telefoną įjungė pats A. Kamphuisas. Tą dieną buvo panaudotos dvi jo SIM kortelės - vokiška ir olandiška.

Pirmadienį į Norvegiją atvyko du olandų tyrėjai, prisidėsiantys prie A. Kamphuiso paieškos.

Iš nuotraukų socialiniuose tinkluose matyti, kad A. Kamphuisas nešioja akinius ir trumpą barzdelę, o jo šviesūs plaukai siekia pečius.

Pasak A.Van de Leest, A.Kamphuiso ryšiai su „Wikileaks“ „spaudoje yra gerokai išpūsti“.

„Jis padeda įvairioms organizacijoms konsultuodamas informacinio saugumo klausimais“, - sakė jo draugė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„WikiLeaks“ įkūrėjas J. Assange'as nuo 2012 metų birželio slepiasi Ekvadoro ambasadoje Londone. Į ambasadą jis atėjo siekdamas išvengti Europos arešto orderio ir išdavimo Švedijai dėl 2010 metais šioje Skandinavijos šalyje pradėto tyrimo dėl įtariamo išžaginimo ir lytinės prievartos.

Švedija pernai nutraukė tyrimą J. Assange'o atžvilgiu, bet britų policija vis dar siekia jį areštuoti, nes „WikiLeaks“ įkūrėjas nepasirodė teisme pažeisdamas paleidimo už užstatą sąlygas.

Jeigu būtų suimtas, J. Assange'ui grėstų ekstradicija į Jungtines Valstijas, siekiančias teisti jį už tūkstančių įslaptintų karinių ir diplomatinių dokumentų nutekinimą 2010 metais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų