REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Artimiausiomis savaitėmis JAV Kongrese prasidės griežčiausių iki šiol sankcijų Rusijai svarstymas. Dokumente, kurio oficialus pavadinimas yra „Dėl gynybos nuo Kremliaus agresijos“ yra svarstomos iki šiol neregėtos ekonominio poveikio priemonės. Ir prisidės prie to paties Kremliaus neatsargumas nuodijant šnipus.

Artimiausiomis savaitėmis JAV Kongrese prasidės griežčiausių iki šiol sankcijų Rusijai svarstymas. Dokumente, kurio oficialus pavadinimas yra „Dėl gynybos nuo Kremliaus agresijos“ yra svarstomos iki šiol neregėtos ekonominio poveikio priemonės. Ir prisidės prie to paties Kremliaus neatsargumas nuodijant šnipus.

REKLAMA

Britams visgi pavyko surasti ir paskelbti įtariamuosius Skripalių byloje. Didžiosios Britanijos pareigūnų teigimu, nužudyti buvusį Rusijos žvalgybininką ir jo dukrą bandė dabartiniai GRU agentai Aleksandras Petrovas ir Ruslanas Boširovas. Skandalingas pareiškimas nuskambėjo kaip tik tuomet, kai liko kelios savaitės iki JAV Kongreso svarstymų dėl griežtinamų sankcijų Rusijai pradžios.

Britų policija teigia, kad įtariamųjų vardai tikriausiai yra išgalvoti, nors pasai ir buvo tikri. Tačiau ekspertai net neabejoja, kad tai tebuvo priedanga – pasai abiem asmenims buvo išduoti vienu metu, jų serijiniame numeryje skyrėsi tik vienas skaičius. Britų pareigūnams dar daugiau klausimų sukėlė tai, kad informacijos apie tokius asmenis internete apskritai nepavyko surasti.

REKLAMA
REKLAMA

Maža to, abu labiau panašūs į tipinius gatvės gyventojus, tačiau nei vienas, nei kitas neturėjo savo paskyros „Vkontakte“. Šiais laikais tai labai mažai tikėtina. Ypač Rusijoje, kurios piliečiai šiame socialiniame tinkle palieka pusę savo kartais įdomaus, o kartais vargingo gyvenimo, rašoma „Novoje Vremia“.

REKLAMA

Surasti Kremliaus smogikus, tikėtina, buvo beprotiškai sudėtingas ir daug laiko pareikalavęs procesas. Tačiau, tyrėjai susitvarkė su jiems iškelta užduotimi.

Vakarai prieš Kremlių panaudos kitus metodus, negu prieš M. Gaddafį

Dabar visas pasaulis turi pakankamai tyrimų to, kad Rusijos valdžia savo agentų pagalba ne tik bandė nužudyti du asmenis, tačiau ir nužudė trečiąjį. Niekuo dėta moteris faktiškai iškart mirė, kuomet, suradusi kvepalų buteliuką su „Novičiok“ nuodais, pasipurškė.

Tiesioginės Rusijos sąsajos su šia žmogžudyste ir bandymu nužudyti Skripalius reiškia, kad Vladimiras Putinas panaudojo cheminį ginklą NATO šalies teritorijoje. Žinant, kad tai yra masinio naikinimo ginklas, kalbama apie valstybinį terorizmą Didžiojoje Britanijoje.

REKLAMA
REKLAMA

NATO, aišku, skirtingai negu tokią veiklą mėgusio M. Gaddafio, Kremliaus nebombarduos. Tačiau Vakarai turi ir kitų poveikio priemonių. Jau netrukus JAV Kongresas svarstys įstatymų projektą, kuris numato „gynybą nuo Kremliaus agresijos, tačiau tiksliau tai būtų galima pavadinti „Įstatymo projektas dėl Rusijos ekonomikos sunaikinimo“.

Jis vienu ypu paveiktų Rusijos ekonomikos bankų, finansų ir naftos bei dujų pramonės sektorius, ir faktiškai galėtų privesti Rusijos Federaciją prie bankroto. Ten numatytos tokios rimtos priemonės, kad net amerikiečių Finansų ministerija paprašė jas kažkiek sušvelninti, kad ir taip ne geriausius laikus išgyvenanti Rusijos ekonomika nepakenktų aplinkinėms valstybėms.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Amerikiečių įstatymų leidėjai net kurį laiką abejojo: ar derėtų tiesiogiai naikinti visą Putino sistemą? Chaoso branduolinėje valstybėje nenori niekas. Tačiau dabar, pamatę ką Rusija sau leidžia išdarinėti Didžiojoje Britanijoje, amerikiečiai gali, jau nekreipiant dėmesio ir į anksčiau išdėstytus pavojus nacionaliniam saugumui, imtis griežtų priemonių.

Amerikiečiai imsis griežtesnių sankcijų

Dabar jau kiekvienam aišku, kad V. Putinas „galutinai čiužtelėjo“, jeigu jau siunčia savo smogikus nuodyti žmonių „Novičioku“ į Didžiąją Britaniją. Reikia turėti padorumo net ir vykdant šnipų žaidimus. Tikriausiai, V. Putinas pagalvojo, kad britai kaltų nesuras ir atsakyti jam dėl to neteks. Tačiau jie rado.

REKLAMA

Beje, britų žiniasklaida tikina, kad nebūtų dar šimtą metų radę, jeigu ne Romoje dirbęs rusų diplomatas, kurį daug metų bandyta užverbuoti, ir kuris, galų gale, įsitikinęs V. Putino „nepakeičiamumu“, nusprendė pereiti į „kitą pusę“ bei suteikė MI6 daug svarbios informacijos tiriant šią bylą.

Bet kokiu atveju, galima užtikrintai teigti, kad dabar, po sėkmingo britų tyrimo Skripalių nuodijimo byloje, amerikiečiai priims griežtesnes sankcijas. O po to gali gana sparčiai pradėti tiksėti veikiančio režimo išlikimo valdžioje laikmatis. Netolimoje ateityje Rusijos elitui teks rinktis iš kelių ateities variantų.

Pirmasis – tai V. Putino pasitraukimas, vietos caraičių ir jų kapitalo grįžimas į tarptautines, Vakarų rinkas. Antrasis variantas – V. Putino išsaugojimas ir totali elito izoliacija Rusijos viduje.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų