REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV technologijų milžinė „Microsoft“ antradienį paskelbė nustačiusi naujų kibernetinių atakų iš Rusijos, nukreiptų prieš Amerikos politines grupes ir surengtų artėjant kadencijos vidurio rinkimams.

JAV technologijų milžinė „Microsoft“ antradienį paskelbė nustačiusi naujų kibernetinių atakų iš Rusijos, nukreiptų prieš Amerikos politines grupes ir surengtų artėjant kadencijos vidurio rinkimams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bendrovė nurodė, kad su Rusijos vyriausybe siejama kompiuterinių įsilaužėlių grupė sukūrė interneto domenų, veikiausiai turinčių imituoti dviejų konservatyvios pakraipos Amerikos organizacijų – Hadsono instituto ir Tarptautinio respublikonų instituto – tinklalapius. Trys kiti domenai turėjo atrodyti kaip priklausantys JAV Senatui.

REKLAMA

Jokių išsamesnių suklastotų tinklalapių aprašymų „Microsoft“ nepateikė.

Ši programišių grupė yra siejama su Rusijos vyriausiąja žvalgybos valdyba (GRU), sakoma „Microsoft“ prezidento Brado Smitho (Bredo Smito) pirmadienį paskelbtame tinklaraščio pranešime.

Keliomis savaitėmis anksčiau, po panašaus „Microsoft“ atradimo, demokratų senatorė Claire McCaskill (Kler Makaskil), siekianti būti perrinkta, atskleidė, kad rusų kompiuteriniai įsilaužėliai nesėkmingai mėgino prasiskverbti į jos kompiuterinį tinklą Senate.

REKLAMA
REKLAMA

Šios kibernetinės atakos atrodo panašios į panašius rusų programišių veiksmus prieš 2016 metų JAV prezidento rinkimus. Amerikiečių žvalgybos pareigūnai teigia, kad tokiais veiksmais buvo siekiama pakreipti padėtį respublikonų kandidato Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) naudai ir pakenkti jo varžovei demokratei Hillary Clinton (Hilari Klinton).

Tačiau šįkart veikiausiai nebuvo siekiama padėti vienai ar kitai politinei jėgai.

„Ši veikla visų pirma sutelkta į demokratijos trikdymą“, – šią savaitę duodamas interviu sakė B. Smithas, kuris taip yra „Microsoft“ vyriausiasis teisininkas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, nėra ženklų, kad įsilaužėliams būtų pavykę įgyvendinti savo planus ir ką nors įtikinti spragtelėti nuorodą į suklastotas svetaines, tuo pačiu atveriant taikinio kompiuterį prasiskverbimui, slaptam sekimui ir duomenų vagystėms. Abu konservatyvieji analitiniai centrai sakė gerai suvokiantys, kad gali tapti kibernetinių atakų, rengiamų naudojant suklastotus elektroninius laiškus, taikiniais už savo darbą demokratijai pasaulyje stiprinti, dažnai užrūstinantį autokratines vyriausybes.

„Džiaugiamės, kad mūsų darbas atkreipia blogų veikėjų dėmesį, – sakė Hadsono instituto atstovas Davidas Tellas (Deividas Telas). – Tai reiškia, kad galbūt darome poveikį.“

REKLAMA

Tarptautinio respublikonų instituto valdybai priklauso šeši respublikonų senatoriai, taip pat iškilus Rusijos kritikas Mittas Romney (Mitas Romnis), siekiantis būti išrinktas į Senatą.

„Microsoft“ su pastarosiomis atakomis susijusią grupę vadina „Strontium“; kiti ją įvardija kaip „Fancy Bear“ arba APT28. JAV specialiojo prokuroro Roberto Muellerio (Roberto Miulerio) paskelbtame kaltinamajame akte ši grupė siejama su Rusijos vyriausiąja žvalgybos valdyba (GRU) ir su 2016 metais rengtas atakas prieš Demokratų nacionalinio komiteto ir H. Clinton kampanijos elektroninio pašto sistemas.

REKLAMA

„Mintyse neturime jokių abejonių“, – pažymėjo B. Smithas.

Kremlius šiuos kaltinimus atmetė. Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas Dmitrijus Peskovas pareiškė nežinantis, „apie kokius programišius kalbama, apie kokią įtaką rinkimams“.

„Mes nesuprantame, ką bendra su tuo turi Rusijos karinė žvalgyba. Koks yra tokių rimtų kaltinimų pagrindas? Jų negalima kelti be pagrindo“, – sakė jis žurnalistams.

2016 metų vasarą „Microsoft“ pradėjo teisinę kovą su „Strontium“, pateikusi ieškinį dėl šios grupės veiksmų Virdžinijos federaliniam teismui. Praeitais metais bendrovė gavo teismo leidimą blokuoti kai kuriuos šios grupės įregistruotus interneto domenus. „Microsoft“ pasinaudojo šia teise, kad uždarytų 84 suklastotus tinklalapius, įskaitant naujausius šešis, apie kuriuos buvo paskelbta antradienį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Microsoft“ ieškinyje sakoma, kad kurdami suklastotus, bet tikroviškai atrodančius tinklalapių pavadinimus kompiuteriniai įsilaužėliai netinkamai naudoja „Microsoft“ prekinius ženklus, kad prasiskverbtų į atakuojamus kompiuterinius tinklus, įdiegtų juose žalingų programų ir pavogtų konfidencialių elektroninių laiškų bei kitokių duomenų.

Antradienį B. Smithas taip pat paskelbė, kad jo bendrovė siūlo nemokamą kibernetinę apsaugą visiems JAV politiniams kandidatams, kampanijoms ir kitoms politinėms organizacijoms, jeigu jos jau naudojasi „Microsoft“ programinės įrangos paketu „Office 365“. „Facebook“ ir „Google“ taip pat siūlo panašių priemonių, turinčių apsaugoti nuo kišimosi į rinkimų kampaniją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų