REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
10
Teroro išpuolių grėsmė Europoje: sutriuškinus ISIS – tik augs (nuotr. SCANPIX)

Nepaisant to, kad teroristinė organizacija ISIS patyrė triuškinančių pralaimėjimų Sirijoje ir Irake, Europai tai gali kelti tik dar didesnę grėsmę, tikina vokiečių ekspertai.

10

Nepaisant to, kad teroristinė organizacija ISIS patyrė triuškinančių pralaimėjimų Sirijoje ir Irake, Europai tai gali kelti tik dar didesnę grėsmę, tikina vokiečių ekspertai.

REKLAMA

Peiliu ginkluoto asmens išpuolis Hamburgo prekybos centre buvo vienintelis islamistinis teroro išpuolis Vokietijoje 2017-aisiais. Leidinio „Focus“ pašnekovas Hansas-Georgas Maasenas sieja tai su sėkminga vokiečių spec. tarnybų veikla šalyje. Eksperto teigimu, 2017-aisiais Vokietijoje buvo atskleista ir sugebėta išvengti daug islamistų suplanuotų išpuolių. Pavyzdžiui, 2017-ųjų vasarį Lipštade buvo suimtas 21-erių jaunuolis, turintis rusų ir vokiečių pilietybes, kurio kambaryje buvo aptiktos priemonės sprogmenims gaminti. Jau šių metų birželį buvo nutrauktas bandymas sukurti pirmąjį Vokietijos istorijoje pagaminti ir panaudoti biologinį ginklą.

„Tiek Irake, tiek ir Sirijoje ISIS daugiau nekontroliuoja kažkokio konkretaus teritorinio vieneto. Atsižvelgiant į akivaizdų karinį grupuotės pralaimėjimą, mes turėtume suvokti, kad organizacija labiau koncentruosis operacijų užsienyje organizavimu, ypač Europoje, kad įrodytų savo efektyvumą, – pareiškė H.-G. Maasenas. – „Islamo valstybės“ kaip pseudovalstybinio darinio sutriuškinimas verčia organizaciją transformuotis į „kalifatą be teritorijos“ ir vis daugiau remtis asimetriniais mažų grupių veiksmais“.

REKLAMA
REKLAMA

Leidinio pašnekovas taip pat pažymėjo, kad Vokietija ISIS bei „Al Qaeda“ organizacijų yra vertinama priešiškai, todėl „bet kuriuo atveju galima laukti džihadistinių teroro išpuolių“.

Šiuo metu Vokietijoje yra suskaičiuojama 2090 potencialiai pavojingų islamistų. Yra įvardijami keli rizikos faktoriai: viena vertus, tai grįžtantys iš karo veiksmų Sirijoje bei Irake asmenys, iš kitos – nelegalios migracijos atvejai. Situaciją aitrina ir salafitų – radikalios islamo krypties – atstovų skaičius šalyje, kurių priskaičiuojama daugiau nei 11 tūkstančių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų