REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusija išjuokė JAV deklaraciją, kad Vašingtonas nesutiks su Maskvos įvykdyta Krymo aneksija, ir sakė, kad amerikiečių politika dėl Ukrainos ateityje galėtų pasikeisti.

Rusija išjuokė JAV deklaraciją, kad Vašingtonas nesutiks su Maskvos įvykdyta Krymo aneksija, ir sakė, kad amerikiečių politika dėl Ukrainos ateityje galėtų pasikeisti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mes žinome, ko vertos šios „lemtingos deklaracijos“, – socialiniame tinkle „Facebook“ sarkastiškai parašė Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova.

REKLAMA

Ji užsiminė, kad Vašingtono politika dėl Krymo dar gali pasikeisti, galbūt ateityje, į valdžią atėjus naujam lyderiui.

Ji sakė, kad 2015 metais pasirašytas JCPOA (Bendrasis išsamių veiksmų planas, Joint Comprehensive Plan of Action) dėl Teherano branduolinės programos ir Paryžiaus susitarimas dėl kovos su klimato kaita „neseniai taip pat buvo oficiali JAV politika“, nes Donaldo Trumpo  pirmtakas Barackas Obama „taip asmeniškai nusprendė“.

REKLAMA
REKLAMA

„Tada atėjo Trumpas ir nusprendė kitaip“, – trečiadienį vakare rašė M. Zacharova.

JAV vyriausybė trečiadienį pareiškė, kad nesutiks su Rusijos įvykdyta Ukrainos Krymo pusiasalio aneksija, D. Trumpui aktyviau bandant suvaldyti žalą po itin prieštaringai įvertinto susitikimo su Kremliaus vadovu Vladimiru Putinu Helsinkyje.

Be to, trečiadienį D. Trumpas iki kitų metų atidėjo naują susitikimą su Rusijos prezidentu. Tai buvo padaryta kitą dieną po Kremliaus pareiškimo, kad V. Putinas ir D. Trumpas Helsinkyje susitarė tęsti savo „naudingus kontaktus“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

JAV deklaracija, kuria smerkiama Krymo aneksija, buvo paskelbta Rusijos ambasadoriui Vašingtone pareiškus, kad V. Putinas D. Trumpui pateikė konkretų pasiūlymą dėl Ukrainos.

Tai ambasadorius Anatolijus Antonovas sakė po pranešimo, kad Helsinkyje V. Putinas ragino padedant tarptautinei bendrijai surengti referendumą Ukrainos Donecko ir Luhansko regionuose, kuriuos kontroliuoja Rusijos remiami separatistai.

Deklaracijoje valstybės sekretorius Mike'as Pompeo paragino Rusiją „baigti Krymo okupaciją“ ir sakė, kad Maskva siekė „žlugdyti pamatinį tarptautinį principą“, jog jokia valstybė negali jėga keisti kitos valstybės sienų.

REKLAMA

Po Vakarų remto liaudies sukilimo Kijeve 2014 metais, kai buvo nušalintas Kremliaus remtas režimas, Rusija atplėšė nuo Ukrainos ir aneksavo Krymo pusiasalį, o paskui rėmė separatistinį sukilimą Ukrainos Donecko ir Luhansko regionuose, kur dauguma gyventojų kalba rusiškai.

Maskva Krymą prisijungė po paskubomis surengto referendumo, kurio rezultatus tarptautinė bendrija atmetė.

V. Putinas yra sakęs, kad balsavimo rezultatai nebus peržiūrimi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų