REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sirijos pietuose šimtai sukilėlių ir jų šeimos narių, evakuotų pagal susitarimą su Damasku, šeštadienį atvyko į šalies šiaurės vakarinę dalį, pranešė vienas AFP korespondentas.

Sirijos pietuose šimtai sukilėlių ir jų šeimos narių, evakuotų pagal susitarimą su Damasku, šeštadienį atvyko į šalies šiaurės vakarinę dalį, pranešė vienas AFP korespondentas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Evakavimo operacija Kuneitros provincijoje, turinčia bendrą sieną su Izraelio aneksuotomis Golano Aukštumomis, buvo surengta sudarius susitarimą, pagal kurį sukilėliai įsipareigojo perduoti savo teritorijas Sirijos režimui. Šioms deryboms tarpininkavo Rusija.

REKLAMA

Apie 50 autobusų su kovotojais ir jų šeimos nariais pasiekė Moreko tranzito maršrutą Chamos provincijos šiaurėje, jungiantį sukilėlių ir vyriausybės kontroliuojamas teritorijas, informavo minėtas AFP korespondentas, esantis Sirijoje.

Padėtį šalyje stebinčios organizacijos „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR) duomenimis, pirmąja vilkstine į Moreka atvyko apie 2 800 žmonių.

Anot SOHR, jie turėjo persėsti į kitus autobusus, priklausančius vietos nevyriausybinėms organizacijoms, ir išvykti į laikinas stovyklas, esančias sukilėlių kontroliuojamose teritorijose Idlibo ir Alepo provincijose.

REKLAMA
REKLAMA

„Daugiau nei pusė evakuotųjų yra moterys ir vaikai“, – sakė SOHR direktorius Rami Abdel Rahmanas.

„Laukiama antros išvykimo iš Kuneitros bangos“, – pridūrė jis.

Prie Moreko sustojusių autobusų laukė viena moteris su penkiais vaikais, iš kurių vyriausias laikė vandens butelius ir antklodę.

Lengvuosius ginklus per petį persimetę vyrai kartu valgė ir gėrė vandenį, laukdami išvykimo. Kai kurie iš jų buvo prisidengę veidus skaromis.

Evakuacijos operacija buvo surengta po vyriausybės kruvino puolimo prie Kuneitrą – siaurą pusmėnulio pavidalo provinciją, esančią palei buferinę zoną prie Golano Aukštumų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Per sukilėlių pasidavimą – pasiektą tarpininkaujant pagrindinei Damasko sąjungininkei Maskvai – kovotojai paliko sunkiuosius ir vidutinius ginklus, taip pat perdavė vyriausybei vietos valdžios institucijas.

Sirijos pajėgos pradėjo savo karinę operaciją pietinėse sukilėlių teritorijose liepos 19-ąją. Puolimas prasidėjo Daraa provincijoje ir buvo tęsiamas kaimyniniame Kuneitros regione.

Pasitelkę karinės galios ir derybų su sukilėliais dėl pasidavimo strategiją, Sirijos prezidento Basharo al Assado (Bašaro Asado) kariai atkovojo daugiau nei 90 proc. Daraa teritorijos, kur 2011-aisias įsiplieskė pirmieji antivyriausybiniai protestai.

REKLAMA

Rusijos remiamos režimo pajėgos tebevykdo savo kampaniją Daraa provincijoje ir siekia atsiimti teritorijas, kurias tebekontroliuoja džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“.

SOHR teigimu, per penktadienį surengtus aviacijos smūgius keliems regiono miesteliams žuvo 26 civiliai, tarp jų 11 vaikų.

Pasak organizacijos, režimas tebebombardavo džihadistų kontroliuojamas teritorijas ir šeštadienį, o per susirėmimus tarp abejų pajėgų žuvo 13 režimo kovotojų. Devyni iš jų neteko gyvybių detonavus sprogmenų prikrautam automobiliui.

Sirijos konfliktas pareikalavo daugiau kaip 350 tūkst. žmonių gyvybių ir privertė milijonus gyventojų palikti savo namus. Pilietinis karas prasidėjo 2011-aisiais, vyriausybei pamėginus žiauriai numalšinti protestus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų