REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Charlie Rowley, apsinuodijęs kovine nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“, penktadienį buvo išrašytas iš ligoninės ir nebekelia pavojaus visuomenei, pranešė jį gydę medikai.

Charlie Rowley, apsinuodijęs kovine nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“, penktadienį buvo išrašytas iš ligoninės ir nebekelia pavojaus visuomenei, pranešė jį gydę medikai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Anksčiau šiandien Charlie Rowley buvo išrašytas iš ligoninės. Charlie išgyveno pasibaisėtiną patirtį, kokios dauguma mūsų negalėtų įsivaizduoti, – sakė pietinio Anglijos miesto Solsberio rajoninės ligoninės slaugos direktorė Lorna Wilkinson - Šiandien pasiektas labai sveikintinas jo gijimo etapas."

REKLAMA

45 metų Ch. Rowley ir jo 44 metų partnerė Dawn Sturgess birželio 30 dieną buvo atvežti į ligoninę kritinės būklės, apsinuodiją vyro namuose Eimsberio miestelyje netoli Solsberio. D. Sturgess liepos 8-ąją mirė.

Nustatyta, kad porą paveikė Sovietų Sąjungoje sukurta nervus paralyžiuojanti medžiaga „Novičiok“, anksčiau šiais metais Solsberyje panaudota prieš vieną buvusį rusų dvigubą agentą.

Buvęs Rusijos karinės žvalgybos pulkininkas Sergejus Skripalis ir jo duktė Julija kovo 4-ąją buvo rasti susmukę Solsberyje. Nustatyta, kad jie buvo apnuodyti „Novičiok“ medžiaga. Po ilgai trukusio gydymo tėvas ir duktė galiausiai buvo išrašyti iš ligoninės.

REKLAMA
REKLAMA

Britanija ir jos sąjungininkės kaltina Rusiją mėginus nužudyti buvusį S. Skripalį, kuris anksčiau Rusijoje buvo nuteistas kalėti už slaptos informacijos perdavimą Didžiosios Britanijos saugumo tarnybai MI6, bet po to perduotas Vašingtonui per apsikeitimą šnipais.

2010 metais S. Skripalis persikėlė gyventi į Britaniją.

Vis dėlto Maskva griežtai neigė turinti ką nors bendra su buvusio šnipo apnuodijimu, išprovokavusiu aštrią tarptautinę diplomatinę krizę.

Britų pareigūnams nepavyko nustatyti, ar Ch. Rowley ir D. Sturgess paveikusi medžiaga yra iš tos pačios partijos, kaip ir panaudota prieš Skripalius. Tačiau jie patvirtino, kad pagrindinė tyrimo kryptis yra ryšys tarp incidentų Eimsberyje ir Solsberyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Britanijos naujienų agentūra „Press Association" ketvirtadienį paskelbė, kad policija mano nustačiusi cheminę ataką įvykdžiusius įtariamuosius.

„Tyrėjai mano, kad iš saugumo kamerų (medžiagos) identifikavo įtariamus „Novičiok“ atakos kaltininkus, ir sutikrino šią informaciją su įrašais apie žmones, maždaug tuo metu atvykusius į šalį“, – naujienų agentūrai sakė vienas su tyrimu susipažinęs šaltinis.

„Jie (tyrėjai) įsitikinę, kad jie (įtariamieji) yra rusai“, – pridūrė šaltinis.

„Stipriai veikianti nervus paralyžiuojanti medžiaga"

Vyriausybės departamentai ir Londono policija, kurios kovos su terorizmu padalinys tiria šiuos apnuodijimus, atsisakė komentuoti naujausius pranešimus, kai su jais susisiekė naujienų agentūra AFP.

REKLAMA

Tačiau saugumo ministras Benas Wallace'as savo „Twitter" žinutėje rašo: „Manau, ši istorija priklauso „nepagrįstų ir beprotiškų spėlionių aplankui."

Po atakos prieš Skripalius kilus Londono ir Maskvos diplomatinių santykių krizei dešimtys rusų diplomatų buvo išsiųsti iš Didžiosios Britanijos ir jos sąjungininkių, o Rusija ėmėsi lygiaverčių veiksmų.

L. Wilkinson sakė, kad Ch. Rowley išrašymas buvo džiugus įvykis, bet ši „diena visiems paženklinta liūdesio atspalviu", medikams prisimenant velionę D. Sturgess.

REKLAMA

Ir Dawn, ir Charlie buvo apnuodyti stipriai veikiančia nervus paralyžiuojančia medžiaga", - pažymėjo ji.

„Gydydami Charlie ir kitas šios nervus paralyžiuojančios medžiagos aukas išvalėme jų organizmą. Atlikome tai, kad jie pasveiktų, taip pat kad nebeliktų užterštumo", - aiškino medikė.

L. Wilkinson pridūrė, kad Anglijos sveikatos apsaugos tarnyba padarė išvadą, jog Ch. Rowley organizme „Novičiok" nebeliko, tad vyras nebekelia pavojaus visuomenei.

Kvepalų buteliukas

Press Agency" pranešime sakoma, kad tyrėjai laikosi nuomonės, jog D. Sturgess paveikė mažiausiai 10 kartų didesnis „Novičiok" kiekis negu Skripalius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Policija nurodė Ch. Rowley name radusi „buteliuką" su šios medžiagos likučiu.

Ch. Rowley brolis Matthew sakė BBC, kad „Novičiok“ buvo kvepalų buteliuke.

Tyrėjai aiškinasi prielaidą, kad D. Sturgess pasipurškė šios medžiagos tiesiai ant odos, sakė „Press Association“ šalintis.

Cheminio ginklo uždraudimo organizacija (OPCW) anksčiau šią savaitę nurodė, kad jos inspektoriai surinko su Eimsberio byla susijusių mėginių ir juos analizuoja.

Ketvirtadienį buvo pradėtas D. Sturgess mirties priežasties tyrimas, bet jis buvo atidėtas, kol įvyks sausio 16-ąją planuojamo parengiamosios apžvalgos paskelbimo.

REKLAMA

Pagal Anglijos įstatymus, tokio pobūdžio tyrimas (angl. inquest) atliekamas smurtinės, nenatūralios arba neišaiškintos mirties aplinkybėms nustatyti. Per juos siekiama išsiaiškinti mirties vietą, laiką ir pobūdį, bet nesiekiama apkaltinti.

Trečiadienį policija pradėjo paieškas Karalienės Elizabeth parke Solsberyje. Kai kurios vietos bus apieškotos apčiuopomis; ši operacija gali trukti kelias dienas.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų