REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
3
Didžioji Britanija nagrinėja Rusijos prašymą aplankyti Juliją Skripal (nuotr. SCANPIX)

Didžiosios Britanijos policija mano identifikavusi įtariamuosius, kurie panaudojo nervus paralyžiuojančią medžiagą „Novičiok“ prieš buvusį rusų dvigubą agentą ir jo dukrą Anglijos Solsberio mieste, ketvirtadienį pranešė naujienų agentūra „Press Association“.

3

Didžiosios Britanijos policija mano identifikavusi įtariamuosius, kurie panaudojo nervus paralyžiuojančią medžiagą „Novičiok“ prieš buvusį rusų dvigubą agentą ir jo dukrą Anglijos Solsberio mieste, ketvirtadienį pranešė naujienų agentūra „Press Association“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tyrėjai mano, kad iš saugumo kamerų (medžiagos) identifikavo įtariamus „Novičiok“ atakos kaltininkus, ir sutikrino šią informaciją su įrašais apie žmones, maždaug tuo metu atvykusius į šalį“, – naujienų agentūrai sakė šaltinis.

REKLAMA

Tyrėjai įsitikinę, kad įtariamieji yra rusai, pridūrė šaltinis.

Skotland Jardas atsisakė naujienų agentūrai AFP pakomentuoti šį pranešimą.

Buvęs Rusijos karinės žvalgybos pulkininkas Sergejus Skripalis ir jo duktė Julija kovo 4-ąją buvo rasti susmukę Anglijos pietiniame Solsberio mieste. Britų ekspertai nustatė, kad jie buvo paveikti „Novičiok“.

Po daug savaičių trukusio gydymo Skripaliai atsigavo ir buvo išrašyti iš ligoninės.

Didžioji Britanija dėl Skripalių apnuodijimo apkaltino Rusiją.

S. Skripalis anksčiau Rusijoje buvo nuteistas už informacijos apie rusų agentus nutekinimą Britanijos užsienio žvalgybos tarnybai MI6, bet po to perduotas Vašingtonui per apsikeitimą šnipais.

REKLAMA
REKLAMA

2010 metais S. Skripalis persikėlė gyventi į Britaniją.

Rusija griežtai neigia, kad yra kaip nors susijusi su ataka prieš Skripalius. Dėl šio incidento kilus dideliam diplomatiniam ginčui Britanija ir jos sąjungininkės išsiuntė dešimtis rusų diplomatų, o Maskva atsakė analogiškomis priemonėmis.

Rusijos ambasadorius Didžiojoje Britanijoje Aleksandras Jakovenka ketvirtadienį sakė britų nacionaliniam transliuotojui BBC, kad jokių oficialių pranešimų iš Londono vyriausybės negavo.

Tuo metu viena premjerės Theresos May atstovė nurodė: „Tai tebevykstantis ir sudėtingas tyrimas. Negaliu komentuoti jokių su juo susijusių prielaidų.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kvepalų buteliukas

Birželio 30-ąją netoli Solsberio esančiame Eimsberio miestelyje blogai pasijutus 45 metų Charlie Rowley ir jo 44 metų partnerei Dawn Sturgess buvo nustatyta, kad juos taip pat paveikė „Novičiok“.

Policija kol kas nenustatė, ar ši medžiaga yra iš tos pačios partijos, kaip ir panaudotoji prieš Skripalius.

Liepos 8-ąją D. Sturgess mirė, todėl policija pradėjo tyrimą dėl nužudymo. Ch. Rowley galiausiai atgavo sąmonę, jo būklė dabar stabili.

„Press Association“ nurodė, kad tyrėjai laikosi nuomonės, jog D. Sturgess buvo paveikta mažiausiai dešimteriopai didesnio nervus paralyžiuojančios medžiagos kiekio negu Skripaliai.

REKLAMA

Policija pranešė Ch. Rowley namuose radusi „buteliuką“, kuriame buvo šios medžiagos.

Ch. Rowley brolis Matthew sakė BBC, kad „Novičiok“ buvo kvepalų buteliuke.

Tyrėjai aiškinasi prielaidą, kad D. Sturgess pasipurškė šios medžiagos tiesiai ant odos, sakė „Press Association“ šalintis.

Cheminio ginklo uždraudimo organizacija (OPCW) anksčiau šią savaitę nurodė, kad jos inspektoriai surinko su Eimsberio byla susijusių mėginių ir juos analizuoja.

Paieškos apčiuopomis

Ketvirtadienį pradėtas D. Sturgess mirties priežasties tyrimas buvo atidėtas, kol įvyks sausio 16-ąją planuojamo parengiamosios apžvalgos paskelbimo.

REKLAMA

Per trumpą posėdį teismas buvo informuotas, kad D. Sturgess patyrė „kvėpavimo sutrikimų“. Moters palaikai dabar jau perduoti palaidoti artimiesiems.

Pagal Anglijos įstatymus, tokio pobūdžio tyrimas (angl. inquest) atliekamas smurtinės, nenatūralios arba neišaiškintos mirties aplinkybėms nustatyti. Per juos siekiama išsiaiškinti mirties vietą, laiką ir pobūdį, bet nesiekiama apkaltinti.

D. Sturgess mirtį tirianti policija surinko daugiau kaip 400 daiktinių įrodymų, mėginių ir kitų objektų.

„Numatoma, kad paieškos dar tęsis kelias savaites arba mėnesius“, – pažymėjo Skotland Jardas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Trečiadienį policija pradėjo paieškas Karalienės Elizabeth parke Solsberyje. Kai kurios vietos bus apieškotos apčiuopomis; ši operacija gali trukti kelias dienas.

Dienraštis „The New York Times“ sekmadienį pranešė, jog Britanijos tyrėjai mano, jog Skripaliai tapo tebedirbančių arba buvusių GRU agentų taikiniu.

GRU, kurioje anksčiau dirbo S. Skripalis, taip pat kaltinama kišimusi į 2016 metų JAV prezidento rinkimus. Dvylika šios agentūros pareigūnų penktadienį buvo apkaltinti kompiuteriniais įsilaužimais į sistemas, susijusias su tuometės demokratų kandidatės Hillary Clinton kampanija.

Laikraštis citavo neįvardytus tebedirbančius ir vieną buvusį Britanijos ir JAV pareigūnus, susipažinusius su tyrimo eiga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų