REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
34
D. Trumpo ir V. Putino susitikimas  (nuotr. SCANPIX)

Maskva trečiadienį pasmerkė Jungtinėse Valstijose įvykdytą Rusijos pilietės areštą už įtariamą sąmokslą daryti poveikį Amerikos politikai ir pareiškė, kad šiuo žingsniu siekta sugriauti abiejų šalių lyderių susitikimo „teigiamus rezultatus“.

34

Maskva trečiadienį pasmerkė Jungtinėse Valstijose įvykdytą Rusijos pilietės areštą už įtariamą sąmokslą daryti poveikį Amerikos politikai ir pareiškė, kad šiuo žingsniu siekta sugriauti abiejų šalių lyderių susitikimo „teigiamus rezultatus“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tai įvyko dėl akivaizdaus tikslo: sumažinti šią savaitę Helsinkyje įvykusio Rusijos prezidento Vladimiro Putino ir JAV lyderio Donaldo Trumpo  susitikimo teigiamą poveikį“, – žurnalistams sakė Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova.

REKLAMA

29 metų Marija Butina buvo areštuota sekmadienį Vašingtone ir pirmadienį stojo prieš teismą, nurodė Teisingumo departamentas.

Ši Rusijos pilietė įtariama rezgusi planus daryti įtaką Amerikos politikai, užmezgant ryšius su įvairiomis organizacijomis, tokiomis kaip Nacionalinė šaulių asociacija (NRA) – šaunamųjų ginklų lobistų grupė.

Ji buvo apkaltinta, kad siekė veikti kaip Rusijos agentė „užmegzdama ryšius su JAV asmenimis bei infiltruodamasi į organizacijas, darančias poveikį Amerikos politikai“, sakoma pranešime.

REKLAMA
REKLAMA

Apie šios moters areštą buvo paskelbta pirmadienį, D. Trumpui skrendant iš Helsinkio į Vašingtoną po pirmojo dvišalio susitikimo su V. Putinu. Amerikos lyderis sulaukė savo oponentų priekaištų, kad per šį susitikimą nepakankamai spaudė Kremliaus vadovą dėl numanomo Maskvos kišimosi į JAV rinkimus. Kai kurie jį netgi vadino „išdaviku“.

Teisingumo departamentas nurodė, kad M. Butina pažeidė įstatymus, nes neatskleidė JAV tarnyboms, jog ji veikia Rusijos vyriausybės naudai.

„Tokie nepagrįsti kaltinimai prieš mūsų tėvynainę atrodo tiesiog keisti“, – žurnalistams Maskvoje sakė M. Zacharova. Ji pridūrė, kad M. Butina „ilgą laiką“ atvirai gyveno Jungtinėse Valstijose ir nuo nieko nesislapstė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Susidaro įspūdis, kad FTB (Federalinis tyrimų biuras) tiesiog vykdo aiškų politinį įsakymą“, – pridūrė ji, užsimindama, kad M. Butinos arešto laikas galėjo būti suderintas su svarbiu lyderių susitikimu.

M. Zacharova pareiškė, kad Maskva imsis visų įmanomų veiksmų, kad apgintų M. Butinos teises ir interesus, o Rusijos ambasada siekia konsulinio susitikimo su ja.

„Imamės visų įmanomų priemonių Rusijos pilietės teisėms bei teisėtiems interesams apginti. Rusijos ambasada Vašingtone susisiekė su amerikiečių valdžia ir siekia konsulinio susisiekimo su Marija Butina. Jie privalo suteikti mums galimybe su ja susitikti“, – pareiškė Rusijos URM atstovė.

REKLAMA

M. Butina palaikė glaudžius ryšius su vienu „Rusijos pareigūnu“, kurio vardas JAV kaltinamuosiuose dokumentuose neminimas, tačiau žiniasklaida kelia prielaidą, kad jis yra rusų politikas Aleksandras Toršinas.

V. Putino sąjungininkas A. Toršinas šiuo metu yra užima aukštas pareigas Rusijos centriniame banke. Anksčiau jis buvo įtakingas įstatymų leidėjas.

Jis taip pat yra vienas iš aukšto rango Rusijos pareigūnų, kuriems Jungtinės Valstijos yra paskelbusios sankcijas.

Teisingumo departamentas pranešė, kad M. Butina savo veiklą Jungtinėse Valstijose vykdė šio „Rusijos pareigūno“ nurodymu.

REKLAMA

Pranešime sakoma, kad M. Butina ir šis pareigūnas siekė užmegzti ryšius su JAV politikais, kad sukurtų „atsarginius kanalus“, kuriuos „Rusijos Federacija galėtų panaudoti, kad prasiskverbtų į JAV nacionalinių sprendimų priėmimo aparatą“.

Už tokį sąmokslą numatoma bauda ar laisvės atėmimas iki penkerių metų, o už užsienio agento veiklą neperspėjus JAV generalinio prokuroro – bauda ar laisvės atėmimas iki 10 metų. M. Butinai pateikti kaltinimai nekvalifikuojami kaip šnipinėjimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų