REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Itin laukiamas JAV ir Rusijos prezidentų Donaldo Trumpo ir Vladimiro Putino susitikimas, kuris įvyks pirmadienį, rengiamas po kelerius metus vieno kitam reikštų komplimentų ir „nugaros tapšnojimo“, nepaisant gana įtemptų JAV ir Rusijos santykių.

Itin laukiamas JAV ir Rusijos prezidentų Donaldo Trumpo ir Vladimiro Putino susitikimas, kuris įvyks pirmadienį, rengiamas po kelerius metus vieno kitam reikštų komplimentų ir „nugaros tapšnojimo“, nepaisant gana įtemptų JAV ir Rusijos santykių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prieš Helsinkyje įvyksiantį susitikimą agentūra AFP pateikia keletą komentarų, ką abu lyderiai yra pasakę vienas apie kitą.

REKLAMA

„Nauji geriausi draugai? – taip prieš penkerius metus tviteryje parašė D. Trumpas, kai rengėsi vykti į Maskvą, kur 2013 metais vyko grožio konkursas „Mis Visata“.

„Kaip manote, ar V. Putinas atvyks į „Mis Visatos“ konkursą lapkritį Maskvoje? Jeigu taip, ar jis taps mano nauju geriausiu draugu?“

Kremliaus šeimininkas konkurso stebėti neatvyko, tačiau atsiuntė savo atstovą su dovana D. Trumpui.

„Iškilusis“ D. Trumpas ir „galingasis“ V. Putinas

Apie ketinimus siekti tapti Respublikonų partijos kandidatu JAV prezidento rinkimuose paskelbęs D. Trumpas 2015 metų spalį televizijos kanalui CBS pareiškė: „Manau, kad su Vladimiru Putinu gerai sutarsime. Tiesiog taip manau“.

REKLAMA
REKLAMA

Vėliau sekė apsikeitimas komplimentais. Tų metų gruodį V. Putinas pareiškė: „Jis yra labai iškilus žmogus, neabejotinai talentingas... Jis yra absoliutus prezidentinės rinkimų kampanijos lyderis“.

Ir D. Trumpas netruko grąžinti komplimentą. „Manau, kad jis yra stiprus lyderis, galingas lyderis, – MSNBC televizijai sakė jis. – Kai žmonės tave vadina talentingu, visuomet gera tai girdėti, ypač kai tas žmogus vadovauja Rusijai.“

2016 metų liepą D. Trumpas tviteryje pareiškė, kad V. Putinas jį pavadino „genijumi“. Kai kurie rusai sakė, kad tikslesnis jo pavartoto žodžio vertimas būtų „spalvingas“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Geresnių santykių viltis

2016 metų lapkritį D. Trumpui netikėtai laimėjus JAV prezidento rinkimus, kuriuos temdė kaltinimai dėl tariamo Rusijos kišimosi į rinkimų procesą, V. Putinas paskambino jo pasveikinti su pergale. Jis išreiškė viltį, kad jie dirbs kartu, kad „ištrauktų JAV ir Rusijos santykius iš jų kritinės būklės“.

Praėjusių metų sausį D. Trumpui pradėjus eiti prezidento pareigas, tarp Vašingtono ir Maskvos tvyro įtampa dėl nesutarimų, susijusių su Sirijos karu, Krymo aneksija, Ukrainos konfliktu ir Iranu.

REKLAMA

„Nuostabus“ pirmasis susitikimas

D. Trumpas ir V. Putinas pirmą kartą akis į akį susitiko praėjusių metų liepą, Vokietijoje vykusio Didžiojo dvidešimtuko (G20) šalių viršūnių susitikimo kuluaruose. V. Putinas tuomet žurnalistams sakė: „Tas D. Trumpas, kokį matote per televiziją, labai skiriasi nuo tikrojo D. Trumpo... Turime labai rimto pagrindo manyti, kad galėsime bent jau iš dalies atkurti tą bendradarbiavimo lygį, kurio mums reikia“.

„Gerai išauklėtas“ D. Trumpas

Jie vėl susitiko praėjusių metų lapkritį Vietname vykusio Azijos ir Ramiojo vandenyno šalių ekonominio bendradarbiavimo (APEC) susitikimo kuluaruose. D. Trumpas tuomet sakė, kad po trumpo pokalbio su V. Putinu jį yra apėmęs „labai geras jausmas“, o V. Putinas Amerikos prezidentą pavadino „gerai išauklėtu“.

REKLAMA

Ir „rimtai nusiteikęs“

D. Trumpas yra „labai rimtai nusiteikęs žmogus, kuris žino, kaip klausytis žmonių ir reaguoti į jų argumentus“. Taip V. Putinas sakė duodamas interviu vienai Rusijos televizijai šių metų birželį.

Tai jis pareiškė po to, kai D. Trumpas pasiūlė vėl priimti Rusiją į Didžiojo septyneto (G7) šalių klubą, iš kurio ji buvo pašalinta 2014 metais.

V. Putinas – „konkurentas“

Anksčiau šį mėnesį D. Trumpas žurnalistams sakė esąs pasirengęs susitikimui su V. Putinui, kurį pavadino „konkurentu“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Ne, jis nėra mano priešas. Ar jis draugas? Ne, nepažįstu jo gerai... Tačiau galiausiai jis yra konkurentas. Jis atstovauja Rusijai, o aš atstovauju Jungtinėms Valstijoms“, – pareiškė Amerikos prezidentas.

Duokite mums laiko

Likus vos kelioms dienoms iki prezidentų susitikimo vėl prisimintas skandalas dėl tariamo Rusijos kišimosi į Amerikos prezidento rinkimus. JAV dvylika Rusijos žvalgybos pareigūnų apkaltino per 2016 metų prezidento rinkimų kampaniją įsilaužus į demokratės Hillary Clinton (Hilari Klinton) rinkimų štabo kompiuterius. Duodamas interviu britų žiniasklaidai prieš kelias dienas iki šios žinios paskelbimo, D. Trumpas sakė kelsiąs šį klausimą susitikimo su V. Putino metu.

REKLAMA

„Neketinu jo kvosti, tačiau... aš tikrai atvirai to paklausiu“, – sakė jis.

Duokite mums laiko

Galiausiai D. Trumpas sakė manąs, kad su V. Putinu jie gali užmegzti gerus santykius, jeigu jiems bus duota laiko. „Manau, kad su prezidentu V. Putinu užmegztume gerus santykius, jeigu kartu praleistume laiko. Galiu ir klysti, ... tačiau aš skiriuosi nuo kitų žmonių“, – penktadienį dar būdamas Britanijoje sakė Amerikos prezidentas.

„Nevykstu turėdamas labai daug vilčių, tačiau galime pasiekti stebėtinų dalykų“, – pareiškė D. Trumpas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų