REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV prezidentas šiuo metu vieši Didžiojoje Britanijoje, kur iš žurnalistų sulaukia daug klausimų apie pirmadienį vyksiantį jo ir Rusijos prezidento Vladimiro Putino susitikimą. Donaldas Trumpas noriai į juos atsakinėjo.

Ukraina ir Krymas – tai Obamos nesėkmė

JAV prezidentas Donaldas Trumpas pareiškė, kad yra nusiteikęs aptarti su V. Putinu Ukrainos klausimus, bei tai, kad jei jis būtų valdžioje 2014-aisiais, Rusija nebūtų užgrobusi Krymo.

„Aš nemanau, kad jis (Putinas) būtų taip pasielgęs, jeigu aš būčiau tuomet prezidentu. Krymas – tai Obamos nesėkmė“, – pareiškė D. Trumpas.

Tuo pat metu Donaldas Trumpas ignoravo žurnalisto klausimą apie tai, ką būtent ruošiasi aptarinėti su V. Putinu apie Krymą ir Ukrainą.

„Pamatysim, kas gausis <...> Aš neturiu labai didelių lūkesčių prieš šį susitikimą, ar vilčių, kad mes pasieksime kažką protu nesuvokiamo“, – pareiškė D. Trumpas. Jo susitikimas su V. Putinu yra suplanuotas liepos 16-ąją Helsinkyje.

REKLAMA
REKLAMA

Nėra simpatijų Rusijai

Donaldas Trumpas eilinį sykį paneigė kaltinimus pernelyg didelėmis simpatijomis Rusijai ir priminė, kad JAV įvedė naujas sankcijas Maskvai ir išsiuntė dešimtis rusų diplomatų solidarizuojantis su Didžiąja Britanija po buvusio žvalgybos agento Sergejaus Skripalio ir jo dukters Julijos bandymo nunuodyti.

REKLAMA

Maža to, D. Trumpas priminė, kad NATO šalys ką tik pasibaigusiame viršūnių susitikime įtvirtino savo įsipareigojimus didinti karines išlaidas. D. Trumpas tai laiko savo nuopelnu, nors pažadus NATO šalys davė dar 2014-aisiais, iškart po Krymo aneksijos bei karo Ukrainoje pradžios. D. Trumpas pastaruoju metu itin griežtai prakalbo apie įsipareigojimų nevykdančias NATO šalis.

„Mes labai griežtai elgiamės su Rusija, labai griežtai“, – užtikrino D. Trumpas, kalbėdamas apie savo administraciją, tačiau pridūrė, kad jam norėtųsi turėti normalius santykius su Rusija, Kinija ir kitomis panašiomis šalimis.

REKLAMA
REKLAMA

Europa priklauso nuo Rusijos

D. Trumpas taip pat pakartojo neseniai išsakytą mintį apie tai, kad Europa visa iš esmės ir Vokietija, kaip pavienė šalis, finansuoja Rusiją, perkant iš šios energijos šaltinių už milijardus eurų – tai, jo manymu, nenormali situacija. Šįsyk jis ir vėl paminėjo „Nord Stream 2“ dujotekio projektą, kurį realizuoja Rusija ir finansuoja Vakarų Europos šalys. Vokietijos kanclerė Angela Merkel kritikavo tokią D. Trumpo poziciją.

Be Ukrainos, D. Trumpas tikino, kad su V. Putinu aptars Siriją ir Artimuosius Rytus, o taip pat branduolinio nusiginklavimo klausimą.

„Svarbu, kad prezidentas susitikimo su V. Putinu metu pasisakytų iš NATO sąjungininkų jėgos ir vienybės pozicijos pusės“, – tuomet įsiterpė britų premjerė Theresa May.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų