REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV prezidentas Donaldas Trumpas spaudos konferencijoje po NATO šalių viršūnių susitikimo Briuselyje pareiškė, kad galėtų palikti NATO ir be Kongreso sutikimo, tačiau nemano, jog toks žingsnis yra būtinas. Jis taip pat paskelbė, jog aljansas per šias kelias dienas tapo stipresnis. Anksčiau žiniasklaidoje buvo skelbiama, kad JAV prezidentas grasino pasitraukti iš aljanso. 

JAV prezidentas Donaldas Trumpas spaudos konferencijoje po NATO šalių viršūnių susitikimo Briuselyje pareiškė, kad galėtų palikti NATO ir be Kongreso sutikimo, tačiau nemano, jog toks žingsnis yra būtinas. Jis taip pat paskelbė, jog aljansas per šias kelias dienas tapo stipresnis. Anksčiau žiniasklaidoje buvo skelbiama, kad JAV prezidentas grasino pasitraukti iš aljanso. 

REKLAMA

Pasisakydamas po Briuselyje vykusio NATO šalių viršūnių susitikimo JAV prezidentas Donaldas Trumpas pareiškė, kad Jungtinės Valstijos lieka įsipareigojusios kariniam aljansui ir jis „būtų nelaimingas, jeigu sąjungininkai nedidintų išlaidų gynybai“.

JAV prezidentas pažymėjo, kad jis gali pasitraukti iš aljanso net ir be Kongreso palaiminimo, tačiau nemano, jog toks žingsnis yra būtinas. „Aš galėčiau pasitraukti iš NATO, tačiau tai nėra reikalinga“, – atsakė jis į žurnalisto klausimą dėl to, ar JAV svarsto pasitraukimo iš aljanso galimybę.

REKLAMA
REKLAMA

„NATO dabar stipresnis, negu buvo prieš dvi dienas“, – pažymėjo jis.

Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė vėliau žurnalistams paskelbė, kad D. Trumpas negrasino pasitraukti iš NATO. Jos teigimu, JAV prezidentas tik primygtinai reikalavo, kad karinio aljanso narės greičiau pasiektų savo numatytus tikslus gynybos finansavimo srityje, praneša „Reuters“.

REKLAMA

D. Trumpas pareiškė pasakęs „žmonėms“, kad būtų „labai nepatenkintas“, jei jie nepadidintų savo įsipareigojimų. Pasak JAV prezidento, Amerika apmoka „ko gera, 90 proc. NATO išlaidų“.

D. Trumpas pridūrė, kad buvo „itin nepatenkintas tuo, kas vyko, ir jie reikšmingai padidino savo įsipareigojimus“. NATO šių pareiškimų kol kas nekomentavo. D. Trumpas anksčiau yra pavadinęs Aljansą „atgyvena“. Ketvirtadienį jis pareiškė: „Aš tikiu NATO.“

D. Trumpas sako, kad su V. Putinu gali kalbėtis apie JAV pratybas Baltijos šalyse

JAV prezidentas Donaldas Trumpas sako, kad su Rusijos vadovu Vladimiru Putinu kitą pirmadienį gali aptarti amerikiečių karines pratybas Baltijos šalyse. „Na galbūt mes apie tai kalbėsime“, – ketvirtadienį sakė D. Trumpas, paklaustas, ar svarstytų stabdyti karines pratybas Baltijos šalyse, jei to paprašytų V. Putinas.

REKLAMA
REKLAMA

NATO viršūnių susitikime dalyvaujantis JAV vadovas taip pat sakė, kad su Rusijos prezidentu kalbėsis apie ginklų kontrolės susitarimus ir daugelį kitų klausimų.

Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė trečiadienį teigė, kad jai kelia nerimą artėjantis V. Trumpo ir V. Putino susitikimas. „Mums visada kelia nerimą. Mes žinome, kas yra Putinas, mes žinome, kas yra mūsų kaimynė, ir žinome, ko galime tikėtis. Todėl labai rimtai žiūrime į šitą susitikimą ir į galimus rezultatus“, - žurnalistams sakė prezidentė.

Pirmadienį Helsinkyje vyksiantį JAV ir Rusijos vadovų susitikimą D. Grybauskaitė palygino su D. Trumpo ir Šiaurės Korėjos Kim Jong Uno derybomis. Jų rezultatus Lietuvos vadovė pavadino „kontroversiškais“. „Matėme dar vieną įdomų kontroversišką susitikimą su Šiaurės Korėjos vadovu, kur rezultatai, sakyčiau, taip pat buvo labai kontroversiški“, - kalbėjo D. Grybauskaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Po susitikimo su Šiaurės Korėjos lyderiu D. Trumpas birželį netikėtai paskelbė, kad sustabdys bendras karines pratybas su Pietų Korėja.

D. Trumpas skundėsi, kad pratybos brangiai atsieina, ir priėmė Šiaurės Korėjos apibūdinimą, kad jos yra „provokacinės“.

Apie pratybų stabdymą JAV vadovas pranešė po to, kai su Kim Jong Unu pasirašė dokumentą, kuriuo Šiaurės Korėja įsipareigoja „siekti visiškos Korėjos pusiasalio denuklearizacijos“.

Kritikai sako, kad deklaracijai trūksta turinio ir konkretumo, kai kurie tai mato kaip perspėjimą, kad D. Trumpas gali padaryti netikėtų nuolaidų ir Rusijai dėl JAV pajėgų Rytų Europoje.

Šaltiniai užsiminė apie D. Trumpo pareiškimą dėl pasitraukimo

JAV prezidentas Donaldas Trumpas ketvirtadienį Briuselyje vykstančiame NATO viršūnių susitikime pagrasino, kad Amerika gali pasitraukti iš Aljanso, jei sąjungininkės nevykdys savo įsipareigojimų dėl išlaidų gynybai, praneša naujienų agentūra DPA, remdamasi neįvardytais diplomatiniais šaltiniais.

REKLAMA

Prezidentas sakė, kad jei kitos Šiaurės Atlanto aljanso narės nevykdys įsipareigojimų gynybai skirti 2 proc. bendrojo vidaus produkto, Jungtinės Valstijos pasitrauks iš NATO.

D. Trumpas įspėjo apie „sunkias pasekmes“, jei sąjungininkės nedelsiant nesiims priemonių didinti išlaidas gynybai.

Po šio D. Trumpo pareiškimo NATO vadovas Jensas Stoltenbergas sušaukė skubų NATO lyderių pasitarimą.

NATO lyderiai surengė skubų pasitarimą dėl Trumpo reikalavimų didinti išlaidas gynybai

NATO šalių lyderiai ketvirtadienį per savo viršūnių susitikimą Briuselyje surengė skubų pasitarimą dėl JAV prezidento Donaldo Trumpo pakartoto reikalavimo sąjungininkėms nedelsiant padidinti išlaidas gynybai, naujienų agentūrai AFP sakė diplomatiniai šaltiniai.

REKLAMA

Per susitikimą su Ukraina ir Gruzija „Trumpas pasinaudojo jo kalbai skirtu laiku ir grįžo prie dalijimosi našta klausimo“, o tada NATO vadovas Jensas Stoltenbergas sušaukė šią sesiją, sakė vienas diplomatinis šaltinis, kalbėjęs su anonimiškumo sąlyga.

NATO pasiekė „didžiulę pažangą“ gynybos finansavimo klausimu, sako Trumpas

JAV prezidentas Donaldas Trumpas ketvirtadienį pagyrė „didžiulę pažangą“ sprendžiant NATO narių įsipareigojimų didinti gynybos išlaidas klausimą ir pareiškė, kad po dvi dienas trukusių įtemptų Aljanso lyderių derybų blokas tapo „daug stipresnis“.

„Šiandien padarėme didžiulę pažangą“, – D. Trumpas sakė po pasitarimo su NATO lyderiais, skubiai sušaukto Amerikos prezidentui pareikalavus, kad sąjungininkai nedelsiant padidintų savo karinius biudžetus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Visi sutiko reikšmingai padidinti savo įsipareigojimus – jie bus padidinti iki lygių, apie kuriuos niekada anksčiau negalvojo“, – tikino D. Trumpas.

JAV lyderis sukėlė sumaištį, per viršūnių susitikimą Briuselyje pareiškęs, kad Aljanso narės privalo tučtuojau padidinti gynybai skiriamas lėšas iki 2 proc. savo bendrojo vidaus produkto, o ne daryti tai palaipsniui iki 2024 metų, kaip buvo susitarta anksčiau. D. Trumpas sakė, kad galiausiai išlaidos gynybai turėtų būti didinamos iki mažiausiai 4 proc. BVP.

Socialiniame tinkle „Twitter“ D. Trumpas pasiskundė, kad Vokietija ir kitos NATO sąjungininkės „apmoka tik dalelę“ tikrosios Europos gynybos kainos, o Jungtinėms Valstijoms tenka apmokėti sąskaitą. Šis klausimas jau seniai yra skaudulys JAV prezidentui.

REKLAMA

„Daviau jiems žinoti, kad esu itin nepatenkintas tuo, kas vyksta, ir jie reikšmingai padidino savo įsipareigojimą. Dabar labai džiaugiamės ir turime labai, labai galingą, labai stiprią NATO – daug stipresnę negu ji buvo prieš dvi dienas“, – sakė jis.

D. Trumpas taip pat tvirtino liekąs ištikimas NATO, nors žiniasklaida anksčiau paskelbė, jog jis perspėjo bloko lyderius, kad Jungtinės Valstijos gali pasitraukti iš Aljanso, jeigu kitos narės nepadidins savo indėlio.

„Su JAV nebuvo elgiamasi sąžiningai, bet dabar yra kitaip. Aš tikiu NATO“, – JAV lyderis sakė per spaudos konferenciją po audringo viršūnių susitikimo Briuselyje.

„JAV įsipareigojimai NATO lieka labai stiprūs – daugiausia (dėl) pinigų, kuriuos jie pažadėjo“, – pareiškė D. Trumpas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų