REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
25
Prieš Putino ir Trumpo derybas: Rusija stiprina karinius objektus Kaliningrade (nuotr. 123rf.com fotomotažas)  (nuotr. SCANPIX) tv3.lt fotomontažas

Rusija vykdo aktyvias karinių objektų Kaliningrado srityje statybas, remiantis palydovų duomenimis, skelbia „Defence One“ ekspertai. Sprendžiant iš ekspertų gautų nuotraukų, Maskva stiprina savo vakarinės sienos gynybos infrastruktūrą.

25

Rusija vykdo aktyvias karinių objektų Kaliningrado srityje statybas, remiantis palydovų duomenimis, skelbia „Defence One“ ekspertai. Sprendžiant iš ekspertų gautų nuotraukų, Maskva stiprina savo vakarinės sienos gynybos infrastruktūrą.

REKLAMA

„Planet Lab“ pateiktų palydovo duomenų dėka buvo nustatyta, kad Rusijos karinis potencialas regione yra aktyviai stiprinamas nuo 2015-ųjų. Iš nuotraukų matyti, kad 2018-ųjų kovo-birželio mėnesiais Kaliningrade išdygo pastatų kompleksas, primenantis amunicijos saugyklą.

 

Panašius įrengimus Rusija statė ir 2008-aisiais, prieš įsiveržiant į Gruziją

Karinės infrastruktūros atnaujinimas yra vykdomas Baltijsko mieste. „Planet Labs“ pateiktose nuotraukose matyti karinės paskirties bunkerio, įrengto netoli sienos su Lenkija, pakitimai.

Tokie objektai įprastai yra naudojami artilerijos dislokavimo atvejais, pareiškė leidiniui analitikas Mattas Hallas, dirbantis analitiku bendrovėje „3Gimbals“. Jis taip pat pasakojo, kad, sprendžiant iš visko, kalba čia eina apie bunkerius, sustiprintus specialiais tvirtinimo velenais.

REKLAMA
REKLAMA

„Velenai, matomai, nuolat stiprinami, kad būtų mažiau matomi iš oro“, – pridūrė jis.

M. Hallas taip pat pareiškė, kad palydovo nuotraukose matyti naujos geležinkelio atkarpos statybų darbai, kuri, panašu, jungsis su kitu, didesniu transporto mazgu, einančiu iš Lietuvos. „Rusija panašų geležinkelį nutiesė ir gruzinų Abchazijos regione, prieš įsiveržiant į šią šalį 2008-aisiais“, – rašoma „Defence One“.

REKLAMA

Modernizuoja branduolinės ginkluotės bazes

Apie Rusijos vykdomą veiklą vakarinėje pasienio dalyje jau anksčiau perspėjo JAV mokslininkų federacija (FAS). Birželį jie pateikė atskaitą, kurioje taip pat, remiantis palydovo nuotraukomis, buvo kalbama, jog Rusija modernizuoja anklave įrengtus požeminius branduolinio ginklo sandėliavimo bunkerius.

„Per pastaruosius du metus Rusijos kariai atliko kapitalinį objektų, kurie, sprendžiant iš visko, yra veikiančios branduolinio ginklo saugyklos Kaliningrado srityje, nutolusios apie 50 kilometrų nuo Lenkijos sienos“, – pažymima ataskaitoje.

REKLAMA
REKLAMA

Dėmesį į Rusijos karinį aktyvumą Kaliningrado srityje anksčiau atkreipė ir NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas. „Mes pastebime, kad pastaruosius kelerius metus Rusija militarizuoja Kaliningrado sritį: ji ten dislokavo šiuolaikinę ginkluotę… Mes taip pat pastebime, kad Rusija investuoja į Kaliningrado infrastruktūrą, nevardinant konkrečių ginkluotės sistemų, laikantis NATO žvalgybos tarnybų informacija, tačiau mes įdėmiai sekame Rusijos veiksmus Kaliningrade“, – teigė jis televizijai RBC.

JAV žvalgybos atstovai komentuoti nuotraukas, kurias pateikė „Planet Lab“ atsisakė, teigdami, kad tokio pobūdžio informacija yra įslaptinta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų