REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
17
Gali tekti persvarstyti viską, ką žinome apie kanapes (nuotr. Vida Press)

Kanada praėjusią savaitę tapo pirmąja G-7 valstybe, kuri legalizavo marihuanos vartojimą rekreaciniais tikslais. Tai vėl atnaujino kalbas apie šio proceso teigiamas ar neigiamas savybes.

17

Kanada praėjusią savaitę tapo pirmąja G-7 valstybe, kuri legalizavo marihuanos vartojimą rekreaciniais tikslais. Tai vėl atnaujino kalbas apie šio proceso teigiamas ar neigiamas savybes.

REKLAMA

„The Independent“ surinko informaciją iš valstybių, kuriose marihuanos vartojimas medicininiais ar rekreaciniais tikslais buvo legalizuotas jau anksčiau.

Urugvajus

Pradedame nuo nedidelės Pietų Amerikos šalies, nes jie tapo pirmąja šių laikų valstybe legalizavusia kanapių vartojimą rekreaciniais tikslais 2013 metais.

Įteisinimo imtasi siekiant pažaboti organizuotų narkotikų kartelių siautėjimą ir sveikatos tikslais.

Legaliai parduodamą marihuaną dabar kontroliuoja nedidelis skaičius valstybės patvirtintų chemikų, kurie tiekia aukštos kokybės produkciją.

REKLAMA
REKLAMA

Narkotiko pardavėjai vis dar susiduria su bankų keliamomis nepasitikėjimo problemomis. Narkotikas vis dar nelegalus didžiojoje pasaulio dalyje, todėl bankai įtartinai žiūri į sąskaitas, kuriose yra atliekamos su marihuana susijusios operacijos.

REKLAMA

Portugalija

Portugalija efektyviai dar 2001-aisiais dekriminalizavo narkotikų laikymą, net heroino ar kokaino, jeigu jo kiekis neviršija dešimties dienų kiekio asmeniniams poreikiams.

Nuo to su narkotikais susijusios problemos šalyje buvo vertinamos labiau kaip medicininė problema, negu kriminalinės teisės klausimas.

Įvedus naują tvarką, dramatiškai krito ŽIV užkrėstųjų, o su narkotikų vartojimu susijusių mirčių skaičius tapo vienu žemiausių ES.

Portugalijoje perdozavusiųjų suaugusiųjų skaičius 1 mln. gyventojų siekia vos 3. Palyginimui pateikiami kai kurių kitų šalių duomenys: Nyderlanduose jis siekia 10,2/mln., o Didžiojoje Britanijoje – 44,6/mln. Estijoje – net 126,8/mln. Europos Sąjungos vidurkis yra 17,3 mln.

REKLAMA
REKLAMA

Priedo, ši šalis pasižymi tuo, kad yra viena mažiausiai naudojančių sintetinių substancijų, tokių kaip „sintetinė“ marihuana, „vonios druskos“ ar „spice'as“.

Ispanija

Šalia Portugalijos įsikūrusi Ispanija taip pat pasirinko liberalų kelią asmeniniam marihuanos vartojimui.

Vis dar nelegalu pardavinėti šią narkotinę medžiagą komercinėms reikmėms, tačiau nuo XX a. paskutinio dešimtmečio marihuana buvo dekriminalizuota. Ją galima legaliai augintis savo teritorijoje ir vartoti savo reikmėms.

Ispanijoje išpopuliarėjo nepelno tikslais įkurti specialūs klubai, kuriuose užsiimama marihuanos auginimu ir vartojimu.

Katalonijoje regioninė valdžia pradėjo bandomąją programą, leidžiančią gauti „Sativex“ (kanapių ekstraktas) asmenims sergantiems išsėtine skleroze ar vėžiu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šveicarija

Asmeninėms reikmėms laikomų kanapių bausmė buvo dekriminalizuota ir pakeista į administracinę 100 frankų baudą dar 2012-aisiais. Tuomet kai kurie regionai įteisino ir namuose auginamą ar vartojamą kanapę.

Dėl pastaruoju metu įvykusio nesusikalbėjimo teismų sistemoje bausmių sistema liko faktiškai neveiksni. Policija pastaruoju metu apskritai vengia pradėti žmonių, laikančių mažą kiekį narkotiko, persekiojimą.

JAV

1969 metais tuometinis JAV prezidentas Richardas Nixonas, formaliai paskelbęs „karą narkotikams“ nurodė išnaikinti narkotikus ir įkalinti prekeivius.

Praėjus beveik 50 metų ir išleidus daugiau nei 1 trln. kovai su narkotikais skirtų dolerių, kai kurios iš JAV valstijų imasi priemonių kaip liberalizuoti kanapių vartojimą reguliuojančius įstatymus.

REKLAMA

Kanapės medicininėms reikmėms dabar yra legalios mažiausiai 29 valstijose – Kalifornija tai įteisino pirmoji dar 1996 metais. Nuo 2018-ųjų aštuonios valstijos pradeda leisti vartoti marihuaną rekreaciniais tikslais.

Nyderlandai

Nyderlanduose kanapės ir toliau yra nelegalios, tačiau buvo dekriminalizuotos asmeniniam naudojimui 1953-iaisiais.

Nuo 1976-ųjų, šio narkotiko galima įsigyti specialiuose „coffee shopuose“, o laikyti savo reikmėms iki 5 gramų „žolės“ yra faktiškai leidžiama, nors policija ir gali konfiskuoti. Dažniausiai tai nutinka pasienio patikrinimo metu.

Olandai turi penkias medicininių kanapių rūšis pardavime ir jų platinimą reguliuoja speciali valstybinė įstaiga.

REKLAMA

Oficialiai Nyderlanduose kriminaliniai rodikliai turi tendencijas mažėti, tačiau šiais metais olandų policija perspėjo, kad šalis pamažu virsta „narkotikų valstybe“, dėl įsismarkavusio organizuoto nusikalstamumo.

Norvegija

Neseniai atlikti įstatyminiai pokyčiai Norvegijoje reikšmingai pakeitė situaciją tiek su medicinine, tiek ir su rekreacine marihuana.

2016-asiais Norvegijoje tapo prieinama medicininė marihuana. 2017-aisiais šios šalies parlamentas paskelbė kanapes rekreaciniais tikslais dekriminalizuotomis. Maža to, narkomanus pasiūlyta ne sodinti į kalėjimą ir bausti baudomis, o siūlyti gydymą.

Asmenys, pas kuriuos aptinkama iki 15 gramų narkotiko – tai yra laikoma asmeninėms reikmėms leidžiamas kiekiu – gali susilaukti baudos. Tie, pas kuriuos pareigūnai aptiks kilogramą ir daugiau šios narkotinės medžiagos, sulauks ilgų metų kalėjimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Švedija

Kanapės Švedijoje yra nelegalios, taip pat nėra medicininės marihuanos naudojimo programų.

Kanada

Kanada suteikia galimybę vartoti medicininę kanapę nuo 1999. Dabartiniai įstatymai suteikia galimybę licencijuotiems augintojams užsiimti auginimu, gamyba ir pardavimu medicininiam vartojimui. Pavieniai asmenys gali augintis sau kanapes medicinos tikslais.

Daugiau nei 200 tūkst. kanadiečių yra registruoti kaip medicininės marihuanos vartotojai.

Neseniai įsigaliojo įstatymas, leidžiantis kanapes vartoti ir asmeniniais tikslais.

Prancūzija

Kartu su Jungtine Karalyste, Prancūzija pasižymi vienais iš griežčiausių įstatymų Vakarų Europoje kanapių atžvilgiu. Šią savaitę Prancūzijos valdžia panaikino spragą įstatymuose, kuri leido specialioms parduotuvėms prekiauti marihuana be THC savo sudėtyje.

Medicininės marihuanos vartojimas yra numatytas, tačiau tik tuo atveju, jeigu joks kitas vaistas ligoniui nepadeda.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų