REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
6
„Brexit“ (nuotr. SCANPIX)

Didžiosios Britanijos premjerė Theresa May trečiadienį atlaikė dar vieną įtemptą parlamento balsavimą dėl „Brexit“, bet Europos Sąjunga padidino spaudimą, ragindama paspartinti derybas dėl išstojimo iš Bendrijos.

6

Didžiosios Britanijos premjerė Theresa May trečiadienį atlaikė dar vieną įtemptą parlamento balsavimą dėl „Brexit“, bet Europos Sąjunga padidino spaudimą, ragindama paspartinti derybas dėl išstojimo iš Bendrijos.

REKLAMA

Prieš pasitraukimą iš ES nusistatę įstatymų leidėjai buvo sukilę prieš vieną svarbų įstatymo projektą, bet Th. May sugebėjo išsklaidyti pasipriešinimą, paskutinę minutę patikinusi, kad parlamentas atliks svarbų vaidmenį, jeigu jos vyriausybei nepavyktų susiderėti dėl „Brexit“ sutarties.

Tokiu būdu premjerė užbaigė ištisus mėnesius trukusius aštrius ginčus dėl ES (Pasitraukimo) įstatymo, turinčio sukurti „Brexti“ teisinį pagrindą, todėl šiam teisės aktui buvo atverta galimybė įsigalioti.

Pralaimėjimas būtų buvęs žeminantis ministrei pirmininkai, likus kelioms dienoms iki ES viršūnių susitikimo Briuselyje, kur ji sieks tolesnės pažangos derybų dėl Britanijos išstojimo klausimu.

REKLAMA
REKLAMA

Th. May oficialiai tebesiekia, kad „Brexit“ sutartis būtų sudaryta iki spalio. Tokiu atveju Britanijos įstatymų leidėjai ir Europos Parlamentas galėtų ratifikuoti šį dokumentą iki numatytos „Brexit“ datos 2019 metų kovą.

REKLAMA

Tačiau Bendruomenių Rūmų debatai dėl scenarijaus, jeigu šis susitarimas nebūtų laiku pasiektas, atspindėjo susirūpinimą abipus Lamanšo sąsiaurio dėl vangaus „Brexit“ derybų tempo.

ES šią savaitę išsakė susirūpinimą, kad vis dar nesusitarta svarbiu klausimu, koks bus tolesnis Britanijos sienos su Airija statusas, taip pat atmetė Londono pasiūlymus ateityje sukurti saugumo partnerystę.

Be to, per birželio 28–29 dienomis vyksiantį aukščiausio lygio susitikimą Bendrijos lyderiai bus paprašyti sparčiau rengti atsarginius planus atvejui, jeigu derybos dėl „Brexit“ sutarties žlugtų, rašoma baigiamųjų išvadų projekte, su kuriuo susipažino naujienų agentūra AFP.

REKLAMA
REKLAMA

Parlamento suverenumas

Th. May pažadėjo, kad parlamentas galės balsuoti dėl Britanijos pasitraukimo sutarties, bet kelis mėnesius derėjosi su savosios Konservatorių partijos įstatymų leidėjais, kaip būtų elgiamasi, jeigu dokumentas būtų atmesti.

Proeuropietiškų pažiūrų įstatymų leidėjai reikalauja, kad parlamentui būtų suteikta galimybė įsikišti ir sustabdyti netvarkingą Britanijos išstojimą iš bloko, nes tai, anot jų, sukeltų katastrofinių padarinių.

Tačiau Th. May perspėjo, kad bet koks mėginimas supančioti jai rankas kenktų deryboms. Be to, euroskeptikai kaltino maištininkus mėginant apskritai užblokuoti Britanijos išstojimą iš Europos Sąjungos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Praeitą savaitę, tvyrant konservatorių maišto grėsmei, Th. May sutiko, jog jeigu iki sausio 21-osios susitarimas nebus pasiektas, ministrai pasiūlys parlamentui balsuoti dėl oficialaus pareiškimo.

Tačiau Th. May tvirtina, kad parlamentarai negalėtų teikti šio pareiškimo pataisų ir tokiu būdu priversti vyriausybę keisti veiksmų planą. Kritikai sako, jog tokiu atveju šis balsavimas netenka prasmės.

Likus kelioms valandoms iki balsavimo dėl šio klausimo „Brexit“ sekretorius Davidas Davisas (Deividas Deivisas) trečiadienį atrodė linkęs sutikti su kompromisiniu sprendimu.

Savo pareiškime jis pripažino, kad pagal Bendruomenių Rūmų taisykles jų pirmininkui „priklausys nuspręsti, ar dokumentas... yra taisytinas, ar ne“.

REKLAMA

Maištingųjų konservatorių stovyklos lyderis Dominicas Grieve'as (Dominikas Grivas) sakė, jog D. Daviso žodžiai yra „akivaizdus šios vietos (parlamento) suverenumo pripažinimas“. Jis pridūrė palaikysiantis vyriausybę.

Tačiau proeuropietiškos Liberalų demokratų partijos narys Tomas Brake'as (Tomas Breikas) pasmerkė D. Grieve'o apsisprendimą.

„Nors May ir Davisas „Brexit“ verčia aiškia pragaištimi, vadinamieji torių maišininkai pralaimėjo mūšį ir nusileido, sudarę dar vieną apgailėtiną kompromisą su vyriausybe“, – sakė jis.

Įstatymų leidėjai 319 balsų prieš 303 atmetė maištininkų siūlytą pataisą ir pritarė vyriausybės planui be balsavimo.

REKLAMA

Vėliau tą patį vakarą Pasitraukimo įstatymo projektui be balsavimo buvo pritarta Lordų Rūmuose, tad jam buvo uždegta žalia šviesa įsigalioti.

Iškviesti sergantys parlamentarai

Nors balsavimo rezultatai buvo palankus Th. May, jie pademonstravo, kokia kebli premjerės padėtis.

Th. May turi tik nedidelę persvarą 650 vietų Bendruomenių Rūmuose, kurią pasiekė sudariusi aljansą su Šiaurės Airijos Demokratinės junionistų partijos (DUP) 10-čia parlamentarų.

Trečiadienį padėtis buvo tokia įtempta, kad balsuoti buvo iškviesti net ir besilaukiančios parlamento narės bei sergantys įstatymų leidėjai, įskaitant vieną neįgaliojo vežimėlyje.

Ateinančiomis savaitėmis numatomas tolesnis iečių laužymas parlamente, kai vyks debatai dėl Britanijos būsimų prekybos ryšių su Europos Sąjunga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vienas iš keblumų, su kuriais Britanija susidūrė per šias derybas – jog Th. May susiskaldęs kabinetas dar netgi nėra susitaręs, kokios ekonominės partnerystės sieks.

Po ES viršūnių susitikimų premjerė planuoja sukviesti savo pagrindinius ministrus į pasitarimą jos užmiesčio rezidencijoje. Tikimasi, kad ten bus galutinai suderintos Londono pasiūlymo detalės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų