REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
15
Pentagonas savo internetinei kariaunai suteikė leidimą pulti (nuotr. SCANPIX)

Pentagonas suteikė įgaliojimus JAV ginkluotųjų pajėgų kibernetinei vadavietei atlikti prevencinius išpuolius internete.

15

Pentagonas suteikė įgaliojimus JAV ginkluotųjų pajėgų kibernetinei vadavietei atlikti prevencinius išpuolius internete.

REKLAMA

Anot leidinio „The News York Times“ šaltinių, valstybei dirbantiems programišiams bus leidžiama kenkėjiška veikla „ant karo ribos užsienio tinkluose“. Pažymima, kad tai leis išryškinti priešininkų silpnas vietas, sužinotų jų ketinimus ir galimybes, o taip pat kontratakuoti.

Programos tikslas, „kuris gimė per daugiau nei 10 metų vykdomų antiteroristinių operacijų“, yra suduoti priešininko veiksmams smūgį dar iki tol, kai jie pridarys žalos JAV, rašoma leidinyje.

Straipsnyje taip pat nurodoma, kad anksčiau padalinys užėmė gynybinę poziciją ir stengėsi stabdyti kibernetinius išpuolius, kuomet nusikaltėliai jau nulauždavo amerikiečių tinklą. Tik išimtiniais atvejais jie patys „puldavo“, dažniausiai tai vykdavo kovos su teroristų grupuote „Islamo pasaulis“ metu. Tokių „misijų“ rezultatai yra vertinami itin nevienareikšmiškai, pažymima laikraštyje.

REKLAMA
REKLAMA

Ėmėsi veiksmų prieš išpuolius

Šių metų pavasarį Pentagonas išplėtė Kibernetinio valdymo tarnybos įgaliojimus. Dabar jos kariai gali „praktiškai kiekvieną dieną atlikti reidus užsienio tinkluose, kad sugriautų infrastruktūrą iki tol, kai ji bus panaudota prieš juos pačius ar JAV institucijas“. Tokiu būdu amerikiečiai yra nusiteikę priversti savo priešininkus investuoti daugiau lėšų į gynybą ir sumažinti išpuolių skaičių.

REKLAMA

„New York Times“ pažymima, kad tokio pobūdžio pokyčiai „gali padidinti konflikto su kitomis valstybėmis, kurios finansuoja programišių grupuotes, riziką“. Įvardijamos ir konkrečios valstybės: Rusija, Kinija, ir Šiaurės Korėja.

Tuo pat metu nelabai aišku, kas pasveria galimą riziką, kylančią dėl tokių slaptų operacijų. Dar labiau šią situaciją apsunkina faktas, kad tokių išpuolių rengimui dažnu atveju prireikia šalių-sąjungininkių tinklų.

JAV ginkluotųjų kibernetinių pajėgų vadavietė buvo įkurta 2009 metais. Ji apjungė įvairių padalinių karius, užsiėmusius tinklų technologijomis ir informaciniais karais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų