REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
24
Donaldas Trumpas ir Kim Jong Unas (nuotr. SCANPIX)

JAV ir Šiaurės Korėjos viršūnių susitikimas padėjo pasauliui išvengti „branduolinės katastrofos“, antradienį pareiškė Jungtinių Valstijų prezidentas Donaldas Trumpas.

24

JAV ir Šiaurės Korėjos viršūnių susitikimas padėjo pasauliui išvengti „branduolinės katastrofos“, antradienį pareiškė Jungtinių Valstijų prezidentas Donaldas Trumpas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Pasaulis žengė didelį žingsnį toliau nuo potencialios branduolinės katastrofos!“ – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė prezidentas.

REKLAMA

„Daugiau jokių raketų paleidimų, branduolinių bandymų ar tyrimų! Įkaitai grįžę namo pas savo šeimas. Ačiū jums, pirmininke Kim (Jong Unai), mūsų drauge praleista diena buvo istorinė!“ – pridūrė D. Trumpas.

Per JAV ir Šiaurės Korėjos viršūnių susitikimą antradienį Singapūre Kim Jong Unas patvirtino įsipareigojimą dėl denuklearizacijos, o D. Trumpas mainais pažadėjo suteikti Pchenjanui saugumo garantijų.

REKLAMA
REKLAMA

Trumpo ir Kim Jong Uno derybos žymi „radikalius“ pokyčius dvišaliuose santykiuose: KCNA

Istorinis Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno (Kim Čen Uno) ir JAV prezidento Donaldo Trumpo susitikimas žymi „radikalius“ pokyčius įtemptuose abiejų šalių santykiuose, trečiadienį pareiškė valstybinė Pchenjano žiniasklaida.

Savo pirmame pranešime apie antradienio derybas valstybinė naujienų agentūra KCNA nurodė, kad prasti dvišaliai santykiai „tęsėsi ilgiausią Žemėje laikotarpį“.

Antradienį Singapūre vykęs viršūnių susitikimas buvo pirmasis atvejis, kai susitiko Šiaurės Korėjos lyderis ir pareigas einantis JAV prezidentas. Pasak KCNA, jis padės „pasiekti radikalių pokyčių priešiškiausiuose KLDR (Šiaurės Korėjos) ir JAV santykiuose“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

JAV ir Pietų Korėjos pratybos yra „gyvybiškai svarbios“, sako Japonija

JAV karinės pratybos su Pietų Korėja ir Vašingtono karių buvimas yra „gyvybiškai svarbu“ regiono saugumui, trečiadienį pareiškė Japonija, sunerimusi dėl Jungtinių Valstijų prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) pažado nutraukti šiuos manevrus.

„Tos pratybos ir Pietų Korėjoje dislokuota JAV kariuomenė turi gyvybiškai svarbų vaidmenį Rytų Azijos saugumui“, – pareiškė Japonijos gynybos ministras Itsunori Onodera (Icunoris Onodera), paprašytas pakomentuoti netikėtą D. Trumpo pareiškimą.

REKLAMA

„Tikiuosi, dėl to sutars ir Japonija bei JAV arba Japonija, JAV bei Pietų Korėja“, – sakė ministras žurnalistams.

D. Trumpas antradienį pribloškė stebėtojus, kai po susitikimo su Šiaurės Korėjos lyderiu Kim Jong Unu (Kim Čen Unu) pareiškė, kad reguliarios JAV ir Pietų Korėjos karinės pratybos nevyks, kol Vašingtonas derėsis su Pchenjanu.

„Sustabdysime karines pratybas – tai sutaupys mums daugybę pinigų – nebent pamatysime, kad būsimos derybos (su Pchenjanu) nevyksta, kaip kad turėtų vykti“, – sakė JAV vadovas.

REKLAMA

„Be to, manau, jos yra labai provokuojančios“, – pridūrė jis.

D. Trumpas taip pat pareiškė, kad „kažkuriuo metu“ norėtų patraukti JAV karius iš Pietų Korėjos, tačiau nenurodė, kada tai galėtų įvykti.

Saugumo ekspertai perspėja, kad JAV pajėgų sumažinimas Rytų Azijoje pakeis regione jėgų balansą, nes Kinija sparčiai stiprina savo kariuomenę.

I. Onodera pabrėžė, kad Japonijos politika šiuo klausimu po vakarykščio D. Trumpo ir Kim Jong Uno susitikimo nepasikeitė.

„Mūsų politika daryti spaudimą (Šiaurės Korėjai) nepasikeitė“, – pareiškė jis ir pridūrė, kad Tokijas iš Pchenjano nori konkrečių veiksmų dėl jo branduolinės ir raketų programos bei prieš kelis dešimtmečius Šiaurės Korėjos pagrobtų japonų problemos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų