REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
24
Donaldas Trumpas ir Kim Jong Unas (nuotr. SCANPIX)

Aiškėja, ką įsipareigoja daryti JAV ir Šiaurės Korėja

Viena šalis ypatingai džiūgauja

JAV prezidento Donaldo Trumpo ir Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno antradienį Singapūre pasirašytoje bendroje deklaracijoje rašoma, kad Amerika įsipareigoja suteikti „saugumo garantijas“ Šiaurės Korėjai.

24

JAV prezidento Donaldo Trumpo ir Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno antradienį Singapūre pasirašytoje bendroje deklaracijoje rašoma, kad Amerika įsipareigoja suteikti „saugumo garantijas“ Šiaurės Korėjai.

REKLAMA

Dokumente, kurį lyderiai pasirašė baigdami istorinį susitikimą, taip pat pažymima, kad Kim Jong Unas patvirtina savo „tvirtą ir nepajudinamą įsipareigojimą dėl visiškos Korėjos pusiasalio denuklearizacijos“.

Kol kas neaišku, ką D. Trumpas pasiūlė Kim Jong Unui kaip saugumo garantijas. JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo (Maikas Pompėjas) pirmadienį atsisakė įvardyti, ar tarp tokių garantijų galėtų būti amerikiečių karių išvedimas iš Korėjos pusiasalio.

Baltieji rūmai dar nepaskelbė bendros deklaracijos teksto.

Viršūnių susitikimo metu vienam fotografui pavyko nufotografuoti tą dokumentą. Nufotografuotame tekste rašoma, kad D. Trumpas ir Kim Jong Unas per derybas taip pat aptarė, kaip įtvirtinti „ilgalaikę ir tvirtą taiką Korėjos pusiasalyje.

REKLAMA
REKLAMA

Dokumente įvardijami keturi platūs įsipareigojimai. Anot jo, šalys „įsipareigoja sukurti naujus JAV ir DPRK (Korėjos Liaudies Demokratinės Respublikos, Šiaurės Korėjos) santykius, atsižvelgdamos į abiejų šalių žmonių taikos ir gerovės troškimą“.

REKLAMA

Dokumente taip pat rašoma, kad šalys stengsis susigrąžinti karo belaisvių ir kritusių karių palaikus.

Po JAV ir Š. Korėjos viršūnių susitikimo Pompeo informavo Japoniją ir P. Korėją

AV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo antradienį pasikalbėjo telefonu su Japonijos ir Pietų Korėjos diplomatijos vadovais bei informavo juos apie anksčiau tą pačią dieną įvykusį Amerikos prezidento Donaldo Trumpo susitikimą su Šiaurės Korėjos lyderiu Kim Jong Unu.

Viršūnių susitikimui pasibaigus M. Pompeo neilgai trukus „Twitter“ žinute nurodė, kad paskambino Pietų Korėjos užsienio reikalų ministrei Kang Kyung-wha ir Japonijos užsienio reikalų ministrui Taro Kono (Tarui Konui).

REKLAMA
REKLAMA

JAV Valstybės departamentas paskelbė nuotrauką, kurioje M. Pompeo matyti kalbantis telefonu.

Valstybės sekretorius savo „Twitter“ žinutėje rašo , kad diplomatams pateikė „trumpą santrauką apie šiandienos susitikimą“ tarp D. Trumpo ir Kim Jong Uno.

Abu lyderiai susitikimą užbaigė pasirašydami dokumentą, kuriuo D. Trumpas pažadėjo „saugumo garantijas“ Šiaurės Korėjai, o Kim Jong Unas pakartojo esąs įsipareigojęs užtikrinti Korėjos pusiasalio „visišką denuklearizaciją“. Daugiau informacijos apie šiuos pokalbius Valstybės departamentas suteikti nesutiko.

Pietų Korėja trykšta entuziazmu dėl Trumpo ir Kim Jong Uno „amžiaus derybų“

Pietų Korėja antradienį netvėrė džiaugsmu dėl JAV prezidento Donaldo Trumpo ir Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno (Kim Čen Uno) susitikimo, kurį vietos žiniasklaida pavadino „amžiaus derybomis“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Singapūre prasidėjus lyderių susitikimui įamžinti kadrai, kuriuose matyti, kaip D. Trumpas ir Kim Jong Unas spaudžia vienas kitam ranką ir apsikeičia šiltais žodžiais, sulaukė džiaugsmingos reakcijos Seule ir pakurstė viltis dėl naujos pradžios santykiuose su Pchenjanu.

„Tikimės, kad šis viršūnių susitikimas bus sėkmingas ir atneš mums visišką denuklearizaciją, taiką ir naują erą“ santykiuose tarp abiejų Korėjų ir Jungtinių Valstijų, sakė Pietų Korėjos prezidentas Moon Jae-inas (Mun Džejinas). Keli jo susitikimai su Šiaurės Korėjos lyderiu atvėrė kelią viršūnių susitikimui Singapūre.

Moon Jae-inas šypsojosi ir plojo, prezidentūroje kartu su savo kabineto nariais stebėdamas tiesioginę transliaciją iš viršūnių susitikimo Singapūre.

REKLAMA

Prezidentas, nekantriai laukdamas D. Trumpo ir Kim Jong Uno susitikimo, praleido „bemiegę naktį“, nurodė jo biuras.

Anglų kalba leidžiamas „The Korea Times“ sveikino viršūnių susitikimą ir pavadino jį žingsniu pirmyn siekiant užbaigti nesantaiką Korėjos pusiasalyje, jau beveik septynis dešimtmečius padalytame į komunistinę Šiaurės Korėją ir demokratinę Pietų Korėją.

Po 1950–1953 metų Korėjos karo Pietų Korėja ilgainiui tapo viena iš labiausiai klestinčių valstybių Azijoje. Tuo tarpu uždaroje Šiaurės Korėjoje įsivyravo ekonomikos sąstingis, o jos režimas privertė kaimynes jausti nuolatinę baimę dėl vystomos branduolinių ginklų programos.

REKLAMA

„Abu lyderiai neabejotinai jaučia didžiulį spaudimą, kad šios amžiaus derybos būtų sėkmingos“, – rašoma laikraščio redakcinėje skiltyje.

„Tikimės, kad šios dienos viršūnių susitikimas padės pasiekti proveržį ir pradės naują taikos ir gerovės erą“, – rašo „The Korea Times“.

Seulo traukinių stotyje dešimtys žmonių prigludę prie ekranų stebėjo transliaciją ir džiaugsmo šūksniais bei plojimais palydėjo D. Trumpo ir Kim Jong Uno rankų paspaudimą.

Universiteto studentė Jung A-im (Džung Ajim) sakė, kad labai jaudinasi stebėdama viršūnių susitikimą.

„Matydama, kaip šie lyderiai spaudžia vienas kitam ranką... pagalvojau, kad esu istorinės akimirkos liudininkė“, – sakė ji naujienų agentūrai AFP.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Daugelis žmonių tiesioginę transliaciją iš viršūnių susitikimo stebėjo savo išmaniųjų telefonų ekranuose.

„Vyksta didi permaina pasaulio istorijoje“, – internete pakomentavo vienas žmogus po pranešimu apie viršūnių susitikimą.

Tačiau nemažai žmonių neslėpė skeptiškai žiūrintys į Pchenjano ketinimus, primindami apie ankstesnius nesėkmingus bandymus pagerinti santykius.

„Kim Jong Uno sutikimas susitikti su D. Trumpu reiškia, kad jam nelengva (dėl sankcijų). Tačiau mes suteikiame jam šansą vėl atsitiesti, kaip nutiko su Kim Jong Ilu (Kim Čen Iru)“, – pastebėjo kitas komentatorius, turėdamas galvoje ankstesnes taikos iniciatyvas, kai Šiaurės Korėją dar valdė dabartinio lyderio tėvas.

REKLAMA

Trumpas pažėrė liaupsių žiauriu valdymu pagarsėjusiam Kim Jong Unui

JAV prezidentas Donaldas Trumpas, antradienį Singapūre pirmąkart susitikęs su Šiaurės Korėjos lyderiu Kim Jong Unu, pažėrė jam liaupsių, nepaisydamas Pchenjano režimo vykdomų šiurkščių žmogaus teisių pažeidimų.

Po jųdviejų istorinio susitikimo D. Trumpas sakė per spaudos konferenciją, kad Kim Jong Unas yra „labai talentingas“ ir atkreipė dėmesį, kad šis veikėjas į valdžią atėjo būdamas gana jaunas.

D. Trumpas neatrodė itin susirūpinęs, kokių padarinių gali sukelti jo pagyros autoritariniam lyderiui, kaip įtariama, įsakiusiam surengti savo įbrolio viešą nužudymą nervus paralyžiuojančia medžiaga, paliepusiam sušaudyti savo dėdę ir žiauriomis sąlygomis kalinti amerikietį studentą Otto Warmbier (Otą Varmbjė), mirusį tuojau po paleidimo.

REKLAMA

Prezidentas netgi pareiškė, kad be O. Warmbier mirties šis susitikimas niekada nebūtų įvykęs.

„Otto mirė ne veltui“, – sakė D. Trumpas.

Jis pridūrė, kad per diskusijas su Kim Jong Unu žmogaus teisių klausimas buvo paminėtas, bet trumpai.

„Mes šiandien tai aptarėme, stipriai, – D. Trumpas sakė per spaudos konferenciją. – Kažko dėl to imsimės. Tai žiauru. Beje, žiauru daug kur.“

D. Trumpas pridūrė tikįs, kad Kim Jong Unas nori elgtis teisingai.

Amerikos lyderis pridūrė, neatmeta galimybės kada nors aplankyti Kim Jong Uną Pchenjane, o jį patį pakvietęs į Vašingtoną.

Šis viršūnių susitikimas buvo pirmasis atvejis, kai susitiko Šiaurės Korėjos lyderis ir pareigas einantis JAV prezidentas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Trumpas: sankcijos Šiaurės Korėjai kol kas nebus atšauktos

JAV prezidentas Donaldas Trumpas antradienį pareiškė, kad Šiaurės Korėjai taikomos sankcijos kol kas liks galioti, tačiau jis nori jas atšaukti kiek įmanoma greičiau.

„Sankcijos bus atšauktos, kai būsime tikri, kad branduoliniai ginklai nebėra veiksnys“, – sakė D. Trumpas spaudos konferencijoje po susitikimo su Šiaurės Korėjos lyderiu Kim Jong Unu.

„Viliuosi, tai nutiks greitai... Kažkuriuo metu su džiaugsmu jas atšauksiu“, – kalbėjo prezidentas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų