REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
15
Situacija po D.Trumpo atsitraukimo (nuotr. SCANPIX)

Tikėtina, kad po JAV atsisakymo susitikti Šiaurės Korėja gali „svarstyti karinius sprendimus“. Dėl tokios situacijos įspėja tarptautinių santykių ekspertai. JAV prezidentas Donaldas Trumpas tikėjosi atrodyti „kietas“ - ir šis planas smogė atgal. Vietoje to atrodo, kad D.Trumpas nesupranta, ką daro, rašo news.com.au.

15

Tikėtina, kad po JAV atsisakymo susitikti Šiaurės Korėja gali „svarstyti karinius sprendimus“. Dėl tokios situacijos įspėja tarptautinių santykių ekspertai. JAV prezidentas Donaldas Trumpas tikėjosi atrodyti „kietas“ - ir šis planas smogė atgal. Vietoje to atrodo, kad D.Trumpas nesupranta, ką daro, rašo news.com.au.

REKLAMA

Pasaulis juokiasi iš Donaldo Trumpo. Tokia yra politikos kritikų nuomonė apie JAV prezidento elgesi, kuomet jis bandė derėtis ir tuomet pasitraukė iš susitikimo su Šiaurės Korėjos lyderiu Kim Jong Unu.

„Pasaulis juokiasi iš mūsų – tai D.Trumpas dažnai mėgsta sakyti. Ką gi, ką dabar gali galvoti pasaulis, kai jis mato, kaip Trumpo administracija „važiuoja“ per viską nuo Šiaurės Korėjos iki Kinijos“, - „Washington Post“ publikacijoje kalba Fareedas Zakaria.

„Daily Beast“ komentatorius Michaelas Tomaskys tvirtina, kad yra „skausmingai akivaizdu“, jog prezidentas nesupranta, ką daro – ir tai tęsėsi nuo paskelbimo apie būsimą viršūnių susitikimą iki jo atšaukimo. Eksperto teigimu, toks elgesys gali būti bandymas greitai pakeisti savo įvaizdį žiniasklaidoje ir nukreipti dėmesį nuo pornožvaigždės Stormy Daniels skandalo.

REKLAMA
REKLAMA

Kai kurie kritikai taip pat mano, jog D.Trumpas buvo sutikęs dalyvauti viršūnių susitikime su Šiaurės Korėjos lyderiu tik tam, kad patenkintų savo ego.

REKLAMA

Tuo tarpu Pchenjanas paviešino oficialų pranešimą, kuriame kalba apie nuostabą dėl JAV prezidento sprendimo. Šiaurės Korėja oficialiai patvirtina, kad norėtų toliau vykdyti taikos derybas su Vašingtonu bet kuriuo metu.

„Norime ir siekiame padaryti viską, kad Korėjos pusiasalyje kaip ir visame pasaulyje vyrautų taika ir stabilumas. Visuomet norėsime skirti laiko ir pastangų, kad galėtume atvirai bendrauti su JAV. Reiškiame savo poziciją, kad bet kuriuo metu norėtume susėsti ir spręsti įvairius klausimus“, - skelbia Korėjos centrinė naujienų agentūra.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau ekspertai įspėja, kad šio D.Trumpo sprendimo pasekmės gali būti kur kas rimtesnės.

Pasiruošimas „karinei reakcijai“

Buvęs Australijos premjeras Kevinas Ruddas sako, kad karinė Šiaurės Korėjos reakcija į susidariusią situaciją yra labai tikėtina. Ir tokios galimybės nepanaikina ir paviešintas autoritarinės šalies pareiškimas apie norą toliau bendradarbiauti.

„Ateinančiu metu tikriausiai išgirsime daug įvairios informacijos. Neatmestina ir galimybė baigti diplomatinį bendradarbiavimą. O jei su Šiaurės Korėja baigiasi baigiasi diplomatinė kalba, jie ima galvoti apie karinius klausimo sprendimus“, - sako politikas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

K.Ruddas taip pat įspėja, kad negalima per artimiausias dienas atmesti raketų bandymų – Šiaurės Korėja gali to imtis kada tik panorėjusi.

„Mano didžiausias rūpestis yra tai, kad jei jie nuspręs, kad Vašingtonas nutraukia diplomatinį bendravimą, nuo pat to momento kariniai sprendimai vėl taps tikėtini. Manau, kad bandysime surasti įvairiausių diplomatinių alternatyvų viršūnių susitikimui. Šiaurės Korėjos režimas yra keistas – visi tai žinome. Tačiau nepaisant keistos logikos, jis turi savo išgyvenimo strategiją. Taigi, nenustebkite, jei netrukus pamatysime gana agresyvią Šiaurės Korėjos reakciją. Atrodo, kad jie turi tik du veikimo modelius – kalbėtis arba spausti mygtuką. Tarp šių dviejų pasirinkimų nelabai kas yra“, - detaliai aiškina K.Ruddas.

REKLAMA

Pentagonas jau patvirtino, kad šalis yra pasirengusi reaguoti į bet kokius „provokacinius veiksmus“ iš Šiaurės Korėjos pusės.

„Mes esame visiškai pasirengę reaguoti. Pamatysime, kokia situacija bus po keleto dienų. Jei bus pastebėta kokių nors provokacinių Šiaurės Korėjos veiksmų, mes tikrai, kartu su savo sąjungininkais ir partneriais regione, būsime tam pasiruošę“, - sako JAV generolas leitenantas Lennethas McKenzies.

Blogesnio laiko būti negalėjo

Ekspertų teigimu, blogesnio laiko pranešimui apie atšaukiamą susitikimą JAV prezidentas pasirinkti negalėjo. Populiaraus kinų laikraščio „The Global Times“ redaktorius Hu'as Xijinas pažymi, kad Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas gali jaustis D.Trumpo „apgautas“ - tai gali tapti šalies agresyvios reakcijos priežastimi.

REKLAMA

CNN reporteris Willas Ripley'us, kuris buvo pakviestas stebėti Šiaurės Korėjos vykdomą Pungjė-ri branduolinių bandymų poligono likvidavimą, irgi mato panašų pavojų. Jis tvirtina, kad pasklidus žiniai apie D.Trumpo sprendimą tarp Šiaurės Korėjos pareigūnų buvo galima jausti „šoką“.

„Jie iš karto atsistojo ir paliko patalpą. Dabar jie nuolat kalba telefonu. Įsivaizduokite, kaip jie jaučiasi, turint omeny tai, kad jie ką tik patys susprogdino savo branduolinių bandymų poligoną. […] Jie manė, kad susitikimas vis tik įvyks“, - apie korėjiečių reakcijas pasakoja žurnalistas.

Jis taip pat tvirtina, kad Šiaurės Korėjos atstovai yra tiesiog įsiutę dėl to, kad Baltųjų rūmų paskelbtas susitikimo atšaukimas yra lyginamas su Libijos modeliu, kuomet Muammaras Gaddafis atsisakė savo branduolinių ginklų ir netrukus buvo nuverstas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jie sakė, kad nemaldaus dialogo ir pasitrauks tuo atveju, jei jiems nepatiks tai, ką išgirs. Tačiau jie mus pasikvietė ir buvome įleisti į branduolinių bandymų erdvę net 9 valandoms, galėjome matyti trijų tunelių ir netgi pastatų sprogdinimą... Jie aiškino mums, kad jie daro viską skaidriai ir pirmą kartą parodė mums savo branduolinių bandymų poligoną kaip įrodymą judant link denukliarizacijos. Tačiau praėjus vos kelioms valandoms mus pasiekė žinios iš JAV, kurios visus privertė jaustis itin nepatogiai“, - pasakoja W.Ripley'us.

Šiaurės korėja per savo oficialią naujienų agentūrą tvirtino, kad branduolinis bandymų poligonas buvo sunaikintas siekiant „užtikrinti branduolinių bandymų nutraukimą“.

REKLAMA

„Branduolinių bandymų nutraukimas yra svarbus žingsnis judant link nusiginklavimo“, - pranešė Šiaurės Korėjos naujienų agentūra.

Šiaurės Korėjos ekspertas Koh Tu-hwanas, dirbantis Dongguko universitete, tvirtina, jog „poligono sunaikinimas neturėtų būti atmetamas kaip žiniasklaidai surengtas spektaklis“.

„Tai, kad Šiaurės Korėja savo kalbas dėl denukliarizacijos parėmė veiksmais, yra labai svarbu“, - tvirtina jis.

Pchenjanas visai neseniai taip pat paleido tris nelaisvėje ilgą laiką laikytus amerikiečius. Tokį veiksmą D.Trumpas įvertino kaip „itin gražų“.

Ar tai tikrai pabaiga?

Analitikų teigimu, nepaisant pastos žinios D.Trumpo laiške gali būti įžiūrimas noras bendradarbiauti.

REKLAMA

„Atrodė, kad tarp tavęs ir manęs mezgėsi nuostabus dialogas. O juk galiausiai dialogas ir yra pats svarbiausias. Kada nors labai norėčiau su tavimi susitikti. Šiuo metu norėčiau tau padėkoti už paleidimą amerikiečių, kurie dabar yra namuose su savo šeimomis. Tai buvo itin gražus gestas, kuris yra labai vertinamas“, - rašoma laiške.

CNN redaktorius Chrisas Cillizzas tvirtina, kad toks stilius yra labai nutolęs nuo „ugnies ir įniršio“ kalbos ir visa situacija labiau reiškia paprastą atsitraukimą nei visko pabaigą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų