REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Didžioji Britanija, siekianti mažinti Pasaulio vandenyno vandenis teršiančių plastiko atliekų kiekį, gali nustatyti mokestį drabužiams iš poliesterio ir nailono.

Didžioji Britanija, siekianti mažinti Pasaulio vandenyno vandenis teršiančių plastiko atliekų kiekį, gali nustatyti mokestį drabužiams iš poliesterio ir nailono.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Apie įvairius naujus mokesčius iždo ministerija gali pranešti, kai lapkritį bus skelbiamas biudžeto projektas. Viešosios konsultacijos šiuo klausimu, per kurias buvo gauta daugiau kaip 100 tūkst. atsiliepimų, buvo užbaigtos praėjusį penktadienį, rašo airių leidinys „The Irish Examiner“.

REKLAMA

Didžiosios Britanijos vyriausybė jau seniai kovoja su plastiko atliekomis ir yra pasiryžusi iki 2042 metų jas likviduoti.

Pavyzdžiui, 2015 metų rudenį šalies parduotuvėse buvo įvesta 5 pensų už vieną plastikinį pirkinių maišelį rinkliava. Dėl šios priemonės maišelių naudojimas per pirmuosius metus sumažėjo net 83 procentais.

Turbūt sėkmingiausia Didžiosios Britanijos ekologinės politikos priemonė yra jau 22 metus galiojantis specialusis mokestis, taikomas į sąvartyną siunčiamoms medžiagoms. Jis padėjo laidojamų atliekų kiekį sumažinti daugiau kaip 65 procentais. Be to, ši priemonė atliekas surenkančias įmones paskatino didinti atliekų perdirbimo apimtis.

REKLAMA
REKLAMA

Nė vienas iš stambių pasaulio ūkių kol kas nebandė kovoti su smulkiomis plastiko dalelėmis, kurios išplaunamos iš drabužių ir patenka į vandenyną, o jūros gyvūnai jas dažnai palaiko maistu ir suvalgo ir tai jiems daro nepataisomą žalą.

Įgyvendinant įvairias ekologines programas, įskaitant plastiko butelių užstato sistemą ir plastikinių maišelių mokestį, Didžiajai Britanijai jau pavyko atsikratyti pusės plastiko, patenkančio į Pasaulio vandenyną. Tačiau į daugelį veiksnių, tokių kaip sintetinis pluoštas ir automobilių padangų gabalėliai, iki šiol nėra atsižvelgta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mokesčio sintetiniam pluoštui įvedimas, taip pat laipsniškas jo didinimas per ateinantį 5 metų laikotarpį, drabužių gamintojus ir mažmenininkus paskatins naudoti tvirtesnes medžiagas ir audinius, tad sumažėtų dalelių išplovimo tikimybė, tikina nepriklausomos idėjų kalvės „Green Alliance“ vadovas Dustinas Bentonas (Dastinas Bentonas). Jis nemano, kad perėjimas prie medvilnės ir vilnos leistų išspręsti problemą – be kita ko, dėl šių medžiagų brangumo.

„Green Alliance“ kartu su tarptautine aplinkos apsaugos organizacija „Greenpeace“ taip pat ragina nustatyti mokestį pirminiam plastikui, nes tai, anot jų, paskatintų plačiau naudoti perdirbamas medžiagas.

Be to, „Greenpeace“ vyriausybei siūlo tiesiog uždrausti beprasmiškus gaminius iš plastiko, tokius kaip maišymo lazdelės. O kitiems plastiko gaminiams, pavyzdžiui, vienkartiniams puodeliams, turi būti taikomas mokestis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų