REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
29
Skelbiamas susitikimas, po kurio gali paaiškėti Šiaurės Korėjos likimas (nuotr. SCANPIX)

Donaldas Trumpas antradienį Baltuosiuose rūmuose priims Pietų Korėjos prezidentą, o šios svarbios derybos gali nulemti, ar įvyks labai laukiama JAV prezidento akistata su Šiaurės Korėjos lyderiu Kim Jong Unu.

29

Donaldas Trumpas antradienį Baltuosiuose rūmuose priims Pietų Korėjos prezidentą, o šios svarbios derybos gali nulemti, ar įvyks labai laukiama JAV prezidento akistata su Šiaurės Korėjos lyderiu Kim Jong Unu.

REKLAMA

Moon Jae-inas atskrenda į Vašingtoną su nelengva misija gelbėti istorinės diplomatinės progos, pasitaikiusios JAV ir Šiaurės Korėjai.

D. Trumpas sutiko susitikti su Kim Jong Unu Singapūre birželio 12 dieną, bet dabar dėl pirmojo per visą istoriją JAV ir Šiaurės Korėjos viršūnių susitikimo iškilo rimtų abejonių, kurias reiškia ir abi šios šalys.

Pietų Korėja, nerimaujanti dėl Kim Jong Uno ginklų bandymų ir D. Trumpo perspėjimų dėl gresiančio karo, suvaidino labai svarbų vaidmenį įtikinant šias Šaltojo karo priešininkes susėsti ir pasikalbėti.

Moon Jae-inas kovo mėnesį į Baltuosius rūmus buvo atsiuntęs savo patarėją nacionalinio saugumo klausimais, kuris atvežė derybų pasiūlymą ir perdavė žinią, kad Šiaurės Korėja galbūt norėtų atsisakyti branduolinių ginklų. Tai būtų viliojanti perspektyva.

REKLAMA
REKLAMA

D. Trumpas nustebino svečius, savo paties padėjėjus ir visą pasaulį, be ilgų svarstymų priimdamas pasiūlymą susitikti. Tokį sprendimą jis sakė priėmęs, nes įžvelgė galimybę susitarti ir išvengti karinės konfrontacijos.

REKLAMA

Pchenjanas yra prie branduolinių ir raketų technologijų suliejimo ribos, kurią peržengęs galėtų branduoliniu užtaisu smogti žemyninei JAV daliai. Vašingtonas tokius pajėgumus laiko absoliučiai nepriimtinais.

Vėliau įvyko visa virtinė svarbių abiejų Korėjų susitikimų, du Mike'o Pompeo apsilankymai Pchenjane – pirmiausia kaip Centrinės žvalgybos valdybos direktoriaus, o paskui kaip JAV diplomatijos vadovo – ir trijų Šiaurės Korėjoje laikytų JAV piliečių paleidimas.

Tačiau pastarųjų savaičių įvykių raida vėl paskatino rimtai suabejoti Šiaurės Korėjos pasiryžimu denuklearizuotis.

REKLAMA
REKLAMA

Anksčiau šį mėnesį Šiaurės Korėja pasmerkė JAV reikalavimus „vienašališkai atsisakyti“ branduolinių ginklų ir protestuodama prieš bendras Seulo ir Vašingtono karines pratybas paskutinę minutę atšaukė abiejų Korėjų aukšto rango pareigūnų susitikimą.

D. Trumpas reagavo pareiškimu, kad susitikimas gali įvykti arba neįvykti.

JAV viceprezidentas Mike'as Pence'as pirmadienį vakare duodamas interviu perspėjo, jog D. Trumpas, „be abejo“, bus pasirengęs pasitraukti iš derybų su Kim Jong Unu, jei atrodys, kad jos neduos rezultatų. Pasak M. Pence'o, prezidentas siekia ne vien viešųjų ryšių triumfo.

Viceprezidentas tvirtino, kad Billo Clintono ir George'o W. Busho administracijas Šiaurės Korėja „mulkino“, kai jos siekė Pchenjano denuklearizacijos, bet dabartinė administracija tų pačių klaidų nekartos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kim Jong Unui būtų didelė klaida galvoti, kad jis gali žaisti su Donaldu Trumpu“, – televizijai „Fox News“ sakė M. Pence'as.

„Pažiūrėsime, kas bus“

D. Trumpas daug ką nustebino pasiūlydamas Kim Jong Unui išankstinę saugumo garantiją, užtikrinančią jo išlikimą valdžioje, ir užsiminė, kad numanomas Pchenjano pozicijos pasikeitimas įvyko Kinijos lyderio Xi Jinpingo nurodymu.

„Labai gali būti, kad jis daro įtaką Kim Jong Unui. Pažiūrėsime, kas bus“, – sakė D. Trumpas, paminėdamas neseniai įvykusį Kinijos ir Šiaurės Korėjos lyderių susitikimą, jau antrą per vieną mėnesį.

Analitikai Šiaurės Korėjos elgesį laiko įrodymu, kad Pchenjanas naudoja derybų ir denuklearizacijos kortą bandydamas vilkinti laiką ir užsitikrinti sankcijų bei "maksimalaus spaudimo" sušvelninimą. Tokio dalyko buvo baiminamasi nuo pat pradžių.

REKLAMA

„Dabartinis įtampos epizodas atspindi didelę ir pavojingą lūkesčių spragą tarp Jungtinių Valstijų ir Šiaurės Korėjos“, – sakė Ericas Gomezas  iš strateginių studijų centro „CATO Institute“.

„Denuclearizacija Šiaurės (Korėjai) nėra nesvarstytina, bet ji tikisi, kad Jungtinės Valstijos nutrauks vadinamąją priešišką politiką ir tai bus išankstinė sąlyga denuklearizacijai“, – sakė jis.

Ką tai konkrečiai reiškia, toli gražu nėra aišku, bet tai galėtų apimti 30 tūkst. JAV karių išvedimą iš Korėjos pusiasalio.

Likus vos kelioms savaitėms iki planuojamo susitikimo su Šiaurės Korėjos lyderiu nelabai aišku, kas būtų aptarinėjama ir kas atsitiktų, jei derybos žlugtų. Todėl kai kurie Korėjos stebėtojai prognozuoja audringą D. Trumpo susitikimą su Moon Jae-inu.

REKLAMA

„Vis labiau atrodo, kad Moon Jae-ino administracija pervertino Šiaurės Korėjos norą tartis. Pietų Korėjos lyderis tikriausiai gaus už tai pylos“, – sakė Robertas Kelly iš Pusano nacionalinio universiteto.

Pietų Korėjos naujienų agentūra „Yonhap“ citavo vieno prezidentūros pareigūno žodžius, kad Moon Jae-inas „tikriausiai pasakys prezidentui Trumpui, ko tikėtis ir nesitikėti iš Kim“ Jong Uno.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų