REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
8
Šiais kadrais žmonėms keliamas siaubas: mįslingiausias nutikimas JAV televizijoje (nuotr. Gamintojo)

Praėjo jau daugiau nei 30 metų nuo vieno iš mįslingiausių nutikimų JAV televizijos istorijoje: kažkas nutraukė transliaciją net dviejuose kanaluose vienu metu visoje Ilinojaus valstijoje ir ištransliavo bauginantį pranešimą. Federaliniai agentai ilgai ieškojo nusikaltėlio, tačiau per ilgus metus taip ir nesugebėta išsiaiškinti, kas tai padarė.

8

Praėjo jau daugiau nei 30 metų nuo vieno iš mįslingiausių nutikimų JAV televizijos istorijoje: kažkas nutraukė transliaciją net dviejuose kanaluose vienu metu visoje Ilinojaus valstijoje ir ištransliavo bauginantį pranešimą. Federaliniai agentai ilgai ieškojo nusikaltėlio, tačiau per ilgus metus taip ir nesugebėta išsiaiškinti, kas tai padarė.

REKLAMA

Atsiradus internetui šis įvykis įgavo tik didesnį populiarumą, tapęs vienu iš pagrindinių gąsdinimo įrankių įvairiuose forumuose ir „YouTube“ pavadinimu „Vajomingo incidentas“.

Dvigubas nulaužimas

1987-ųjų lapkričio 22 dieną sporto komentatorius pristatė geriausius amerikietiško futbolo varžybų tarp Čikagos ir Detroito komandų momentus. Tai buvo įprasta laida po vakarinių žinių regioninėje televizijoje WGN-TV, tokių prieš tai jis turėjo jau šimtus.

Tačiau 21:14 žurnalistas dingo iš televizijos ekranų.

Po įprastų trukdžių vietoje dingusio sporto pranešėjo pasirodė žmogus su gumine Maxo Headroomo – išgalvoto televizijos personažo, kuris pagal to paties pavadinimo filmo scenarijų yra dirbtinis intelektas – kauke. Pilkas ekranas už jo taip pat priminė filmo vaizdus. Nežinomasis trukčiojo ir kažką vapeno, tačiau dėl trikdžių buvo sunku suprasti ką.

REKLAMA
REKLAMA

Po 30 sekundžių WGN-TV darbuotojai sugebėjo perjungti signalą į kitą siųstuvą, ir sporto laida vėl pasirodė eteryje. Nepraradęs humoro jausmo laidos vedėjas pareiškė, kad „visiems, kaip ir man pačiam, turbūt įdomu, kas čia nutiko“.

REKLAMA

23:15, praėjus porai valandų po incidento, kaukėtasis įsibrovė į kito Čikagos kanalo WTTW eterį, kuriame rodė serialą „Doctor Who“. „Maxas Headroomas“ daug juokėsi, tyčiojosi iš kanalo eksperto, deklamavo „Coca Cola“ reklamų šūkius rankoje laikydamas „Pepsi“ skardinę (televizijos filmo herojus Headroomas vaidino „Coca Cola“ reklamoje), o pabaigoje nusimovė kelnes, o jį pradėjo talžyti musių muštuku.

Įsiveržimas į eterį trūko pusantros minutės. WTTW darbuotojai bandė perjungti signalą, tačiau budinčio inžinieriaus nebuvo darbo vietoje. Užbaigęs „pasirodymą“, nežinomasis tiesiog dingo iš ekranų ir televizija toliau sėkmingai rodė „Daktaras Kas“ seriją.

REKLAMA
REKLAMA

30-ies metų trukmės tyrimas

JAV federalinė ryšių tarnyba jau kitą dieną kreipėsi į FTB, kad padėtų ieškoti įsilaužėlio. Jeigu įsilaužėlį būtų pagavę, jam grėstų iki 100 tūkst. JAV dolerių bauda ir metai kalėjimo.

Pagrindinės tyrimo versijos buvo kelios: viena iš jų numatė, kad žmogus ar grupė žmonių ant namų stogų įrengė galingus siųstuvus, kurie perėmė signalą tarp dviejų ryšio stočių ir perdavė savo signalą, arba vaizdo įrašas su „Maxu Headroomu“ buvo nufilmuotas iš anksto ir paleistas į eterį nesąžiningų inžinierių pagalba.

Nepaisant to, kad centrinė komisijos būstinė rodė didelį aktyvumą ieškant įsilaužėlių, Čikagos skyrius tai laikė nevykusiu pajuokavimu, todėl bylos tyrimas ilgainiui „nusėdo į stalčius“. Nepaisant to, kad agentūrai pavyko surasti kelis kabliukus, įskaitant ir numanomą vaizdo įrašo filmavimo vietą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tyrimas kiek netikėtai buvo pratęstas po 25-erių metų „Reddit“ forumuose. Programuotojas iš Čikagos Bowie Poagas pradėjo savo tyrimą. Jaunystėje jis vaikščiojo į slaptus programišių susitikimus ir ten tariamai sutiko vyrą, kuris 1987-ųjų lapkričio 22 dieną jam pasakė, kad šis „pažiūrėtų šiandien 11 vakaro WTTW televiziją“.

Vėliau, tiesa, jis pripažino, kad jo teorija buvo „klaidinga“, tačiau programuotojas pažadėjo pratęsti tyrimą.

Interneto mitas

Čikagos eterio įsilaužimas tapo vienu žinomiausių JAV istorijoje. Su laiku jis apaugo įvairiais mitais, o kai kurie faktai prilipo siaubo istorijoms.

Pagrindinis mitas ir vadinasi „Vajomingo incidentu“, ir pasirodė jis pirmąsyk 2007-aisiais, pirmaisiais „YouTube“ gyvavimo metais. Iš pradžių forume „Snopes“ atsirado pranešimas apie programišių įsilaužimą į vieno iš Vajomingo (Nebraskos valstija) kanalų eterį. Tariamai naujienų rodymo metu eteryje pasirodė trikdžiai, o vėliau pasirodė užsklanda ir „emocijos“, kurias rodė žmonės.

REKLAMA

„Snopes“ forume buvo paskelbta, kad peržiūrėjus vaizdo įrašą Vajominge žmones pykino, jiems pasireiškė haliucinacijos ir galvos skausmai. Miesto gyventojai tariamai kreipėsi į ligonines dėl tariamai juos persekiojančio baimės jausmo. Forume tvirtino, kad policijos tyrimas parodė, jog įsilaužus buvo panaudoti specialūs žemi dažniai, kurie „išveda žmogų iš proto“.

Po savaitės „YouTube“ pasirodė pirmoji tariamai to paties vaizdo įrašo versija, o vėliau ir pilna versija su žinių laidos fragmentais.

Po poros metų prie originalaus mito buvo prijungtos dar kelis detalės iš tikro įvykio Čikagoje: incidentas Vajominge „persikraustė“ į 1987-uosius, o naujienų laida buvo pakeista „Daktaras Kas“ serija.

Iš tiesų tai incidento Čikagoje metu niekas nenukentėjo. Ar Vajominge išvis kas nors panašaus buvo įvykę, taip pat sunku teigti, tuo labiau, kad ten buvo nukentėjusiųjų. Tačiau nepaisant to, Čikagos įsilaužėlis jau 30 metų saugo savo paslaptį ir kol kas nėra didelių vilčių, kad paaiškės, kas ir kokiu tikslu ėmėsi šio legendomis ir mitais apaugusio pasirodymo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų