REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
70
Prognozavo būsimą Rusijos taikinį Europoje (nuotr. SCANPIX)

Buvusio CŽV karininko Michaelo J. Sulicko teigimu, vienas iš pagrindinių Rusijos prezidento Vladimiro Putino tikslų yra Vakarų struktūrų silpninimas ir vertybių diskreditavimas, o taip pat NATO kompromitavimas, rašoma lenkų „Polityka“.

70

Buvusio CŽV karininko Michaelo J. Sulicko teigimu, vienas iš pagrindinių Rusijos prezidento Vladimiro Putino tikslų yra Vakarų struktūrų silpninimas ir vertybių diskreditavimas, o taip pat NATO kompromitavimas, rašoma lenkų „Polityka“.

REKLAMA

Savo interviu jis pareiškė, kad dabar Rusijos karinė pergalė prieš Šiaurės Atlanto aljansą atrodo labai jau abejotina, todėl Maskva veiks tikslinėmis kryptimis, ir kita rusų diversija tariamai vyks Balkanuose, kur iki šiol likęs nestabilus regionas, nepaisant praėjusio amžiaus pabaigos taikos sutarčių. Tuo pačiu, Rusija, anot eksperto, iki šiol negali susitaikyti su savo sąjungininkų serbų pralaimėjimu.

„Rusija tikrai pasinaudos informacinio karo ginklais, o taip pat kitomis slaptomis priemonėmis, kad paveiktų artėjančius rinkimus Juodkalnijoje ir Bosnijoje“, – pareiškė M. J. Sulickas.

REKLAMA
REKLAMA

Bendraudamas su žurnalistais buvęs CŽV karininkas pažymėjo, kad Rusijos žvalgyba nelabai skaitėsi su Varšuvos pakto šalių spec. tarnybų atstovais, įskaitant ir Lenkiją, manydami, kad gali nebaudžiamai veikti šių šalių teritorijose ir po SSRS griūties. Tačiau lenkų žvalgybininkai pradėjo sekti rusų operacijas ir varyti jų šnipus iš šalies.

REKLAMA

M. J. Sulickas yra tikras, kad žinant tragišką Rusijos-Lenkijos santykių istoriją, Lenkija nuolat yra tarp tų šalių, kurios jautriausiai reaguoja į įvairius Rusijos bandymus daryti įtaką.

„Aš nenoriu kalbėti apie Lenkijos vidaus reikalus, tačiau manau, kad lyginant su daugeliu kaimyninių šalių, jūsų valstybė ir toliau yra geriau pasirengusi Rusijos grėsmei. Kiek aš žinau, Lenkija pagavo ir iššveitė daugiau rusų šnipų, negu kas nors kitas iš jūsų kaimynų“, – aiškino jis.

Konfliktas Bosnijoje ir Hercegovinoje

Anksčiau JAV Užsienio politikos tyrimų instituto politologas Richardas Krameris pareiškė, jog Europoje, dalyvaujant Rusijai, gali grėsti naujas karas – Bosnijoje ir Hercegovinoje, kur gali prasidėti eskalacija po parlamento ir prezidento rinkimų šių metų rudenį.

REKLAMA
REKLAMA

Reikia pažymėti, kad buvęs Serbijos premjeras, o dabar jau antrąją kadenciją prezidento postą užimantis bosnis Miloradas Dodikas yra aktyvus kovotojas prieš Bosnijos ir NATO susijungimą ir jeigu jo atstovaujamos jėgos nugalėtų rinkimuose, tai Kremlius galimai įgautų kontrolę šalyje.

Praėjusiais metais M. Dodikas netgi buvo pareiškęs apie ketinimus statyti šalyje Rusijos karinę bazę, tariamai, jeigu prireiktų greitos pagalbos stichinių nelaimių metu.

Kai kurios Vakarų žiniasklaidos priemonės kovo mėnesį teigė, jog Rusija ruošiasi pradėti Europoje dar vieną karą „pagal Ukrainos scenarijų“. Pažymimas Balkanų regionas, kuriame pastaruoju metu ir be išorinių kišimųsi auga įtampa nacionaliniu ir politiniu pagrindu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų