REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
50
Kadras iš psichiatrinės ligoninės archyvo (nuotr. socialinių tinklų)

Neseniai išleista nauja knyga, kurioje pasakojama apie Antro pasaulinio karo metu Japonijoje vykusius žiaurius bandymus su žmonėmis.

50

Neseniai išleista nauja knyga, kurioje pasakojama apie Antro pasaulinio karo metu Japonijoje vykusius žiaurius bandymus su žmonėmis.

REKLAMA

Daugiau nei 3000 žmonių, kurių tarpe daugiausia buvo kinų, taip pat rusų, britų ir amerikiečių, buvo pjaustomi gyvi, specialiai užkrečiami buboniniu maru ir naudojami bandymams stingdančiame šaltyje.

Imperatoriškajai Japonijos kariuomenei paklūstančio 731 bloko, 1936-aisiais įkurto dabartinėje šiaurės rytų Kinijos dalyje, Harbino mieste, tikslas buvo tirti naujus bakteriologinio karo ir įprastus ginklus bei tikrinti žmogaus galimybes, jų ribas.

Visa tai buvo slepiama po 9 užraktais, o Antro pasaulinio karo metais buvo teigiama, jog šiam blokui priklausantys asmenys dirbo lentpjūvėje, vėliau – prižiūrėjo specialius vandens valymo įrenginius. Net ir dabar Japonijoje ir už jos ribų apie šią veikusią organizaciją mažai kas žinoma.

REKLAMA
REKLAMA

Operacijos be narkozės

Šiandien pastato, kuriame buvo atliekami žiaurūs eksperimentai, vietoje įkurtas muziejus, šalia jo esantis nebenaudojamas geležinkelis ir kiti apleisti pastatai skleidžia nejaukią buvusios nacių mirties stovyklos atmosferą.

REKLAMA

Viename pastate vis dar išlikusios kambarių, perskirtų grotomis, liekanos, kuriuose japonų gydytojai augino didžiules žiurkes, platinančias buboninį marą. Pastarąja liga vėliau buvo apkrėsti šimtai tūkstančių kinų. Ant kaimuose gyvenančių žmonių tiesiogine to žodžio prasme buvo išmetamos marą platinančios utėlės. Taip buvo bandoma sukurti bakteriologinį ginklą.

Knygoje „Unit 731: Laboratory of the Devil, Aushwitz of the East“ vaizduojamose fotografijose įamžinti japonų kareiviai, vis dar gyviems vyrams, moterims ir vaikams atliekantis atviras operacijas. To tikslas – suprasti, kaip veikia vaistų nepaveikti organai ir audiniai. Svarbu paminėti, kad šių operacijų metu nebuvo naudojama jokia anestezija.

REKLAMA
REKLAMA

Kaliniai būdavo užkrečiami įvairiomis ligomis, kad gydytojai ir mokslininkai galėtų stebėti, kaip virusai ir bakterijos pakeičia organus. Tiesa, pastarieji iš jų kūnų būdavo pašalinti žmonėms vis dar esant sąmoningiems, kadangi geriausių rezultatų mokslininkai sulauks žmonių kūno dalis tyrinėdami dar prieš joms pradedant irti.

Kaip rašoma dokumentuose, norint ištirti kraujo netekimo pasekmes, bloko bandomiesiems triušiams būdavo amputuojamos galūnės, o vėliau jos prijungiamos skirtingose kūno pusėse.

Taip pat buvo atliekami eksperimentai su šalčiu, mat japonų mokslininkai įvairiais būdais stengėsi išrasti geriausias nuo to apsaugančias priemones, stebėjo, per kiek laiko atsiranda gangrena. Galūnėms sušalus į ledą, jos būdavo įmerkiamos į karšto vandens vonias. Žmogui esant gyvam, drastiškai pakitus temperatūrai atsilupdavo visa oda, retkarčiais matydavosi net kaulai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Japonų mokslininkai kalinius naudojo lytinėms lygoms tirti. Sveikieji būdavo priverčiami mylėtis su sifiliu užkrėstais asmenimis. Gydytojai suleisdavo kaliniams gyvūnų kraujo arba su užkrėstaisiais liepdavo apsigyventi vienoje kameroje. Taip buvo tikimasi nustatyti ligos plitimo spartą, teigė istorikai.

Nėščios moterys – ne išimtis

Neva dėka mokslo, kad mokslininkai turėtų kuo daugiau bandymų triušių, moterys buvo prievartaujamos. Kartais besilaukianti moteris būdavo užkrečiama sifiliu ar kita liga, kad japonų mokslininkai galėtų stebėti, kaip įvairūs virusai veikia naujagimį.

Vienoje itin šiurpą keliančioje fotografijoje įamžinta tuojau gimdyti turėsianti moteris. Ji guli ant operacinio stalo, perpjauta nuo gerklės iki pilvo.

REKLAMA

Nepaisant to, jog 731 bloke gimė labai daug kūdikių, nėra jokių duomenų apie gyvus likusius žmones, taip pat ir vaikus.

Kai kurie 731 bloke buvę asmenys mirė bandydami ginklus, tokius kaip granatos ar biologinės bombos. Kai kurie, kaip pasakojama, buvo palaidoti gyvi ar paskandinti.

Apart tų 3000 žuvusiųjų, naudojant įgytas žinias mirė dar keliasdešimt tūkstančių žmonių, daugiausia Kinijos civilių.

Japonai ne tik į aplinką paskleidė maru užkrėstas blusas, bet ir vidurių šiltinę, cholerą ir kitas ligas, o tai jie padarė naudodamiesi Kinijos kaime gyvenusių žmonių įsirengtomis vandentiekio sistemomis.

Japonijos valdžia iki 1998-ųjų, kuomet aukščiausiasis teismas netiesiogiai pripažino 731 bloko egzistavimą, visa tai neigė. Už šios stovyklos įkūrimą atsakingas žmogus – Shiro Ishii – pasibaigus karui bausmės išvengė. Shiro Ishii ir keletas kitų 731 bloke dirbusių žmonių, mainais į biologinių ginklų eksperimentų rezultatus, gavo JAV suteiktą neliečiamybę. Shiro Ishii, sulaukęs 67-erių, 1959-aisiais Tokijuje mirė susirgęs gerklės vėžiu.

REKLAMA

Sovietų Sąjunga, pasibaigus karui, nuteisė 11 731 bloke dirbusių žmonių. Visiems jiems buvo liepta nuo 2 iki 25 metų dirbti Sibiro darbo stovyklose.

Praeitą mėnesį grupelė Japonijos mokslininkų pranešė išleisiantys 731 bloke dirbusių 3607 žmonių pavardžių sąrašą, kuriame yra net 52 chirurgai, 49 inžinieriai, 38 slaugės ir 1117 karo medikai.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų