REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
15
Kim Jong Unas (nuotr. SCANPIX)

Šiaurės Korėja planuoja prisijungti prie pasaulinių pastangų įgyvendinti visišką branduolinių ginklų bandymų draudimą, antradienį pareiškė šios šalies ambasadorius prie Jungtinių Tautų.

15

Šiaurės Korėja planuoja prisijungti prie pasaulinių pastangų įgyvendinti visišką branduolinių ginklų bandymų draudimą, antradienį pareiškė šios šalies ambasadorius prie Jungtinių Tautų.

REKLAMA

„KLDR (Korėjos Liaudies Demokratinė Respublika) prisijungs prie tarptautinių norų ir pastangų visiškai uždrausti branduolinius bandymus“, – Ženevoje per Nusiginklavimo konferenciją pareiškė Šiaurės Korėjos ambasadorius JT Hanas Tae Songas (Hanas Tai Songas).

Šis jo pareiškimas nuskambėjo prasidėjus diplomatiniam atšilimui ir seniai izoliuotam režimui ruošiantis kitą mėnesį numatytam Pchenjano lyderio Kim Jong Uno (Kim Čen Uno) ir JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) viršūnių susitikimui.

Praėjusį mėnesį Kim Jong Unas paskelbė, kad jo šalis nutrauks savo branduolinius ir tolimojo nuotolio raketų bandymus. Šis pranešimas buvo pasveikintas kaip svarbus žingsnis siekiant Korėjos pusiasalio denuklearizacijos.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau Pchenjanas dar neprisijungė prie Branduolinio ginklo neplatinimo sutarties, iš kurios pasitraukė 2003 metais.

Šiaurės Korėja yra viena iš aštuonių valstybių, galinčių atlikti branduolinius bandymus, įskaitant JAV, Kiniją ir Iraną, kurios iki šiol nepasirašė arba neratifikavo 1996 metų Visuotinio branduolinių bandymų uždraudimo sutarties.

REKLAMA

Hanas Tae Songas apie šias sutartis neužsiminė, tačiau konferencijos dalyviams pareiškė, kad jo šalis siekia „įdėti daugiau pastangų, siekiant plėtoti santykius tarp abiejų Korėjų, sumažinti didelę karinę įtampą ir iš esmės pašalinti karo Korėjos pusiasalyje grėsmę“.

„Ji dės nuoširdžias pastangas..., siekdama sukurti tvarios ilgalaikės taikos mechanizmą“ su savo kaimyne pietuose, sakė ambasadorius. Jis taip pat paragino tarptautinę bendruomenę palaikyti ir padėti išsaugoti dabartinį „teigiamą klimatą“ šalių santykuose.

Diplomatinių santykių atšilimas vyksta po daugybės įtampos metų ir sankcijų Šiaurės Korėjai griežtinimo, atsakant į jos vykdytas branduolines ir raketų programas.

Paklaustas apie nuolatinius Vašingtono grasinimus sankcijomis Hanas Tae Songas antradienį atsakė, kad jos yra „pavojingas bandymas sugriauti sunkiai pasiektą dialogo atmosferą“.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų