REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV senatoriai kreipėsi į tarptautines kreditus išduodančias finansines organizacijas siekdami „sustiprinti spaudimą“ tiek „Kremliaus sąrašo“ atstovams, tiek ir patiems bankams – šiems kyla rizika patekti į sankcijų gniaužtus, skelbia „Reuters“.

JAV senatoriai kreipėsi į tarptautines kreditus išduodančias finansines organizacijas siekdami „sustiprinti spaudimą“ tiek „Kremliaus sąrašo“ atstovams, tiek ir patiems bankams – šiems kyla rizika patekti į sankcijų gniaužtus, skelbia „Reuters“.

REKLAMA

Du JAV senatoriai demokratai – Jeanne Shaheen ir Sheldonas Whitehouse’as – išsiuntė oficialias užklausas didžiosioms tarptautinėms finansų paslaugas teikiančioms korporacijoms su prašymu atskleisti bet kokią informaciją apie jų ryšius, o taip pat apie jiems pavaldžių struktūrų kontaktus su rusų verslininkais, artimais Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui.

Tokios priemonės panaudojimas, anot laiško autorių, turės sustiprinti spaudimą ne tik JAV finansų ministerijos „Kremliaus sąraše“ atsidūrusiems asmenims, tačiau ir su jais bendradarbiaujančiais bankais. Tuo atveju, jeigu finansinės korporacijos pateiktų senatoriams tam tikrus duomenis, Vašingtonas galėtų imtis tyrimo asmenų, su kuriais kredito įstaigos vykdo bendrą veiklą, atžvilgiu. Jeigu ten atsidurtų patekę į „Kremliaus sąrašą“, į kurį iš esmės yra patekę daugelis turtingiausiųjų Rusijos žmonių, tai JAV, po sankcijų jiems įvedimo, imtųsi įtraukti į juodąjį sąrašą ir su jais bendradarbiaujančias finansines bendroves.

REKLAMA
REKLAMA

Laiškas su prašymu atskleisti informaciją apie kontaktus su „Kremliaus sąrašo“ asmenimis, anot „Reuters“, buvo išsiųstas trims amerikiečių bankams – „Bank of America Corp., „JPMorgan Chase“ ir „Citibank“, o taip pat keliems Europos bankams („Barclays“, „Deutsche Bank“, UBS, HSBC ir „Credit Suisse“).

REKLAMA

Anot senatorių, savo galią ir turtus daugelis verslininkų Rusijoje naudoja tam, kad „jų šalis būtų apsaugota nuo sankcijų“.

Iš kiekvieno šių bankų senatoriai paprašė suteikti duomenis apie tai, ar jų atstovai per pastaruosius penkerius metus yra atlikę patikrinimą, kad būtų nustatyta: ar yra kreditų įstaigoje kokios nors sąskaitos, kontroliuojamos sausio 29-ąją JAV sudaryti verslininkų ir valdininkų sąrašo žmonių. Jeigu tokie duomenys apie šiuos asmenis ten atsirastų, senatoriai paprašė kreditų organizacijų suteikti informaciją apie tokio pobūdžio patikrinimus, o taip pat bet kokius dokumentus apie aptiktas sąskaitas. Jeigu bankas tokio pobūdžio revizijos nebuvo atlikęs, J. Shaheen ir Sh. Whitehouse’as norėtų tuomet sužinoti, ko ėmėsi šių finansinių organizacijų atstovai, kad nustatytų ar jų kontroliuojamos įmonės yra kaip nors susijusios su „Kremliaus sąraše“ atsidūrusiais asmenimis.

REKLAMA
REKLAMA

„JPMorgan Chase“, atsakydami į „Reuters“ klausimą dėl to, kokia bus reakcija į šį laišką, pareiškė, kad laišką gavo ir svarsto galimus atsakymo variantus. Kituose bankuose į „Reuters“ užklausas neatsakė. ​

Tuo atveju, jeigu J. Shaheen ir Sh. Whitehouse’as nesulauktų atsakymo į savo užklausą, senatoriai, pažymi „Reuters“, linkę imtis kitų, rimtesnių priemonių – pavyzdžiui, pareikalauti atlikti tų bankų atžvilgiu tyrimą.

JAV finansų ministerija „Kremliaus ataskaitą“ paskelbė sausio 29-ąją. Jame buvo įvardintos Rusijos valdininkų ir verslininkų pavardės, kurios, anot Vašingtono atstovų, patenka į V. Putino patikėtinių sąrašus. Paskelbus sąrašą buvo akcentuojama, kad patekimas į jį nereiškia, jog asmuo pateks į sankcijų sąrašus. Viso jame buvo išvardinta 210 pavardžių. Tarp jų tokie žinomi rusų verslininkai, kaip Romanas Abramovičius, Arazas Agalarovas, Farchadas Achmedovas, Vagitas Alekperovas, broliai Ananajevai, Petras Avenas ir Olegas Deripaska. Paskutinysis jau sulaukė ir sankcijų – balandžio 9-ąją jo kontroliuojamos įmonės buvo įtrauktos į JAV sankcijų sąrašus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų